Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Τσίπρας «ανοίγει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε τεχνοκράτες – Με 18 πρόσωπα είναι σε επαφή – Κρυφές συναντήσεις λόγω φόβου αντιδράσεων από τους «παλιούς»

Στο μακρύ κατάλογο των απαγορευμένων λέξεων της Κουμουνδούρου, ψηλά στη λίστα είναι αυτή του τεχνοκράτη. Οι ινστρούχτορες του κόμματος θεωρούσαν επί χρόνια ότι για πολλά από τα οικονομικά δεινά της χώρας ευθύνονται οι άνθρωποι που βλέπουν μόνο αριθμούς και αδιαφορούν για τους ανθρώπους. Κυριαρχούσε, άλλωστε, το μότο «όταν ευδοκιμούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Όπως και με πολλά άλλα πράγματα, έτσι και με τους τεχνοκράτες στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το περίφημο last year. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να εντάξει στη στενή του ομάδα τους ανθρώπους που ο ίδιος και η πλειονότητα των στελεχών του κόμματός του είχαν δαιμονοποιήσει.

Ξεκίνησε κύκλο επαφών

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με πρόσωπα έξω από τα στενά όρια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μακριά από το συνηθισμένο προφίλ των ανθρώπων που συναντούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι επαφές αυτές, μάλιστα, δεν δημοσιοποιούνται τόσο για να μην χαλάσουν οι ευαίσθητες κομματικές ισορροπίες, όσο και για να μην εκτεθούν τα πρόσωπα εκείνα που συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα. Με τη μέθοδο αυτή σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μπολιάσει το μουχλιασμένο οπλοστάσιο ιδεών του κόμματός του, αλλά και να τονώσει το δικό του μεταρρυθμιστικό προφίλ. Σταδιακά, δε, και στην πορεία προς το συνέδριο ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει με ομαλό τρόπο να εντάξει τους ανθρώπους αυτούς στις διάφορες ομάδες και επιτροπές που θα συγκροτήσει. Θέλει, άλλωστε, να αλλάξει την παγιωμένη αντίληψη που κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης πως μετά την ήττα των εκλογών του Ιουλίου του 2019 δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ή να επικαιροποιήσει τον προγραμματικό του λόγο.

Ενεργοποίηση think tank

Σε πρώτη φάση ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να ενεργοποιήσει όλα τα think tank που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και να αξιοποιήσει τους ανθρώπους που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτά. Πρώτο από όλα το ινστιτούτου «ΕΝΑ» του Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο φαίνεται πλέον να έχει αντικαταστήσει το επίσημο κομματικό ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», το οποίο σύμφωνα με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως «παλαιοκομματικό» και «αριστερίστικο».
Στο «ΕΝΑ» δραστηριοποιούνται ενεργά οι επιστήμονες Σταυρούλα Μανώλη, Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, Νίκος Ερηνάκης, Γιάννης Ευσταθόπουλος, Ευγενία Φωτονιάτα, Κώστας Ελευθερίου, Βαγγέλης Βιτζηλαίος, Μαρίνα Σκουρογιάννη και Παναγιώτης Κορκολής.
Η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή του κ. Κορκολή, ο οποίος στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Είναι από αυτούς που ακούει ο κ. Τσίπρας και μάλιστα φαίνεται να τον έχει εντάξει στο στενό κύκλο συνομιλητών του για τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος από την Αγγλία όπου εργάζεται στο πανεπιστήμιο, στέλνει σταθερά τα report του στον κ. Τσίπρα.

Το πόνημα που διαβάζουν

Ολοένα και ενεργότερο ρόλο δίπλα στον κ. Τσίπρα παίζει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ακρίτας Καϊδατζής. Στην Κουμουνδούρου με αφορμή ζητήματα όπως ο περιορισμός των διαδηλώσεων λόγω των κινητοποιήσεων ή κάποιες από τις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, διαβάζουν το γνωστό πόνημα του 47χρονου καθηγητή «Συνταγματικά όρια και δεσμεύσεις των ιδιωτικοποιήσεων». Με αφορμή αυτά τα θέματα, πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει έρθει και ο έγκριτος συνταγματολόγος και γνωστός για τις κεντροαριστερές ευαισθησίες και αντιλήψεις, Γιώργος Σωτηρέλης, συμμετέχοντας σε διαδικτυακές εκδηλώσεις του κόμματος.

Οι καθηγητές της Ιατρικής και η κ. Τσιριγώτη

Παραλλήλως, ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή σημαντικά θέματα της επικαιρότητας που σχετίζονται με την πανδημία, την ασφάλεια, την άμυνα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει συγκροτήσει ένα σταθερό κύκλο συνομιλητών. Πρώτα από όλα για τον κορονοϊο, όπου πέραν της σταθερής παρουσίας του Ανδρέα Ξανθού, ακούει τους γιατρούς Αθηνά Λινού, Τάκη Παναγιωτόπουλο, Γιάννη Καλομενίδη και Γρηγόρη Γεροτζιάφα.

Στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της άμυνας κυρίαρχη είναι η παρουσία του διπλωματικού του συμβούλου Βαγγέλη Καλπαδάκη, του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη και της πρώην αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλας Τσιριγώτη. Κεντρικό ρόλο στο σύστημα εξουσίας της Κουμουνδούρου παίζει πλέον ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου. Με βάση και τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να περιθωριοποιήσει τους «ελέφαντες» του κόμματος (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης κ.α), αλλά και να περιορίσει τη σημασία των τάσεων και των εκπροσώπων τους στην καθημερινή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ