Επιστολή «για συρρίκνωση της Δημοκρατίας» απέστειλε ο Τσίπρας στον Πρόεδρο της Βουλής – Ζητά άμεση συνάντηση

Share:
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα
, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας «ανησυχητικά ζητήματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του κάνει λόγο για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει την κατάθεση τροπολογιών «της τελευταίας στιγμής» εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηρίζει «τακτική» του πρωθυπουργού να μην απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις που του υποβάλλουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και προσθέτει ότι αποτελεί «κορυφαίο κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που ο ίδιος έχει ζητήσει για τα περιοριστικά μέτρα και την «συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα:

«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των γενικότερων έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, συμφωνήσαμε όλοι μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διαδεχθεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών.

Αποδεχθήκαμε έτσι, εξ ανάγκης, οι συζητήσεις να διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό βουλευτών, καθώς και οι ψηφοφορίες να διεξάγονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι βουλευτές εξουσιοδοτούν για τη ψήφο τους τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτές οι αναγκαστικές παραχωρήσεις ωστόσο, ήδη οριακές για τη κοινοβουλευτική λειτουργία, δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί συνειδητά να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και αναφέρομαι στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και μάλιστα σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως επί παραδείγματι η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΑΕΙ με αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης.

Αναφέρομαι επίσης στη τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει με την επιλογή της διαδικασίας των ανακοινώσεων προς το σώμα.

Αναφέρομαι τέλος, στο γεγονός ότι οι βουλευτές πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών, προφανώς επ αφορμή και όχι εξ αιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξαναγκαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως και πολλές φορές χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των γραφείων τους.

Κορυφαίο όμως κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ήταν η απαράδεκτη απόφασή σας να μην ορίσετε ημέρα συζήτησης του από 23 Δεκεμβρίου αιτήματός μου, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενόψει της θεσμικής σας υποχρέωσης να διασφαλίζετε την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής, ευελπιστώ ότι και ο ίδιος κατανοείτε ότι το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να γίνει ακορντεόν και δε μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών, ζητώ να σας συναντήσω την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, στο γραφείο σας στη Βουλή, προκειμένου να σας εκθέσω εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις μου για τα προαναφερθέντα ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

Previous Article

Η διαφορά Μητσοτάκη και Τσίπρα στην διαχείριση κρίσεων – Αυτός που εκτίθεται και πηγαίνει στα «καυτά» μέτωπα και το… κουνέλι

Next Article

Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις – Τι συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη (Εικόνες)

Σχετικά Άρθρα