Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η… τάση του Κουφοντίνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Ποιοι αντιδρούν και αποδοκιμάζουν τις πρωτοβουλίες

Οι παλιαότεροι του Συνασπισμού θυμούνται ότι μία από τις πιο ταραγμένες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ήταν την περίοδο της δίκης της εγκληματικής συμμορίας της «17 Νοέμβρη». Και αυτό γιατί είχε γίνει γνωστό ότι μια σειρά στελεχών του κόμματος θα συμμετείχαν στην ιστορική δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης του Κουφοντίνα, του Γιωτόπουλου, του Ξηρού, του Κωστάρη και των υπόλοιπων εγκληματιών της οργάνωσης.

Οργισμένη αποχώρηση

Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και στενός συνεργάτης του Νίκου Κωνσταντόπουλου είχε αποχωρήσει τότε οργισμένος από τη συνεδρίαση, αρνούμενος να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με στελέχη που υπερασπίζονταν τρομοκράτες! Η «κολόνια», λοιπόν, της «σχέσης» ένας τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ με την εγκληματική οργάνωση κρατάει χρόνια και μόνο τυχαίο δεν είναι για τους γνωρίζοντες το ξεχωριστό ενδιαφέρον που δείχνουν στελέχη του κόμματος για τον καταδικασμένο για 11 δολοφονίες Κουφοντίνα. Και το κάνουν με εμφανές πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια στιγμή που αναφέρονται αποκλειστικά στον Κουφοντίνα και όχι στο σύνολο των κρατουμένων, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στα δεκάδες κείμενα που κυκλοφορούν δεν λένε το παραμικρό για τα εγκλήματα του καταδικασθέντος.

«Βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες των τρομοκρατών»

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, βλέποντας τα πράγματα «από μέσα», είχε υποστηρίξει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ένοπλο τμήμα, αλλά εντός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται άνθρωποι που βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των τρομοκρατών της ‘‘17Ν’’». Προς επίρρωση των λεγομένων Τατσόπουλου, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας είχε δηλώσει ότι «οι οργανώσεις αυτές όπως η ‘‘17Ν’’ είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου».

Ο κατάλογος με τα ονόματα

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει, εκτός από πρώην και νυν βουλευτές ή μεσαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σειρά από πανεπιστημιακούς, αυτοδιοικητικούς και συνδικαλιστές με αναφορές στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε πήγαν στα δικαστήρια είτε πρωτοστατούν κατά καιρούς στις κινητοποιήσεις για τους καταδικασμένους τρομοκράτες. Μεταξύ αυτών ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη), ο Βένιος Αγγελόπουλος (μάρτυρας υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου), ο Νίκος Γιαννόπουλος (μάρτυρας υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα), η Μάνια Μπαρσέφσκι (μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού), ο Νίκος Μανιός (μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη), ο Πάνος Λάμπρου (μάρτυρας υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη), η Τασία Χριστοδουλοπούλου (συνήγορος υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη), ο Βασίλης Βασιλικός, ο Τάσος Κουράκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η Μαρία Κανελλοπούλου, η Βασιλική Λέβα, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Βασιλική Κατριβάνου, η Αννέτα Καββαδία, η Μαρία Γιαννακάκη, η Ελένη Πορτάλιου, ο Δημήτρης Μπελαντής, ο Μάκης Σπαθής, ο Αλκης Ρήγος, ο Μανώλης Σαρρής, ο Παύλος Κλαυδιανός κ.ά.

Αυτοί που διαφωνούν και αντιδρούν

Το μπαράζ δηλώσεων και κινητοποιήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Δ. Κουφοντίνα προκάλεσε και την αντίδραση ενός περιορισμένου τμήματος του κόμματος, με την ηγεσία του να αδυνατεί να ξεκαθαρίσει το θέμα και να αποδοκιμάσει τους υποστηρικτές του κατά συρροήν δολοφόνου. Αποστάσεις έχουν πάρει κυρίως η Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ