Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πιο στενή και αποτελεσματική αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Πετρίδη

Την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα τρόπους αποτελεσματικής αντιμετωπίσεως αποσταθεροποιητικών ενεργειών και τακτικών υβριδικού πολέμου, καθώς και η πρόοδος της συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Κύπριου ομολόγου του Χαράλαμπου Πετρίδη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα με την παρούσα θεσμική ιδιότητά του.

Οι δύο ΥΠΑΜ προέβησαν σε ανασκόπηση της καταστάσεως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενισχύσεως των διμερών σχέσεων, ενώ εξετάστηκαν επίσης τρόποι αναβαθμίσεως των πολυμερών συνεργασιών που αναπτύσσονται με κράτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου.

Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας από εκπροσώπους των δύο Yπουργείων για περαιτέρω συζήτηση και διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής των Υπουργείων Αμύνης των δύο κρατών.

Τελείως επιγραμματικώς και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο υπουργών μετά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

· Μέγιστη επαγρύπνηση από τις δύο χώρες εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητος για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

· Συμμαχίες τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και αμυντικές συμμαχίες που από κοινού συμμετέχουν αμφότερες οι χώρες στην Ανατ.Μεσόγειο μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με άλλα κράτη.

· Τρόπους αντιμετωπίσεως αποσταθεροποιητικών ενεργειών και τακτικών υβριδικού πολέμου.

· Πρόοδο της συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

· Ενίσχυση της διαλειτουργικότητος των Ενόπλων Δυνάμεων και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δύο χωρών, σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

· Θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας στον τομέα των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, όπου Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν τόσο σε προγράμματα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όσο και σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (ΕDIDP).

· Τρόπους ενισχύσεως και περαιτέρω αναβαθμίσεως των αμυντικών δυνατοτήτων τόσο σε διμερές, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

· Εξέταση πιθανής συνεργασίας σε σύνθεση «3+1», με χώρες εταίρους που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι ΗΠΑ, η παρουσία των οποίων στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

· Ενίσχυση ακόμα περισσότερο των δομών διαβουλεύσεως μεταξύ των δύο υπουργείων, δημιουργώντας, εκτός του Διακυβερνητικού Συμβούλιου Άμυνας, ένα πολιτικό όργανο με συμμετοχή εκπροσώπων τους, για συζήτηση και διαμόρφωση αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΑΜ αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δύο χωρών σε επίπεδο ΕΕ «για τη δημιουργία ασπίδας προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες είναι και ευρωπαϊκές, όπου η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας ισχύει απαρέγκλιτα.

Κύπρος και Ελλάδα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εμπέδωση της σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Τέλος, με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα, ο Χ. Πετρίδης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον Ελληνισμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ