Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το έξυπνο «παιχνίδι» Μητσοτάκη: Η συμμαχία με Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβική και ΗΑΕ – Και η σύμπραξη με τα Εβραϊκά και Αραβικά λόμπι των ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η συνάντησή του την Παρασκευή, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ και η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα είναι οι ψηφίδες στο παζλ των ισχυρών περιφερειακών συμμαχιών που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση στην ευρύτερη περιοχή μας.

Εν αναμονή του νέου γύρου διερευνητικών

Κι αυτό την ώρα που στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν επιλέξει να διατηρούν ψύχραιμη και νηφάλια στάση έναντι των προκλητικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και κυβερνητικών στελεχών της Αγκυρας, εν αναμονή, μάλιστα, και της απάντησης για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Το Philia Forum, που διεξήχθη στην Αθήνα την Πέμπτη, με τη συμμετοχή των προαναφερόμενων υπουργών Εξωτερικών, σηματοδοτεί, όπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, τη σύμπραξη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

«Ενώνουμε τρεις ηπείρους»

Με ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ώστε να βγει από την περιφερειακή απομόνωση όπου εκτιμάται ότι έχει εισέλθει, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι χώρες μας συνδέονται με στενές σχέσεις, που έρχονται από το παρελθόν, και όλες τους συναντώνται σε όσα πιστεύουμε στο παρόν, στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας, όπως και στη σταθερότητα. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους. Και συνδέοντας την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο». Το άνοιγμα της κυβέρνησης στην ευρύτερη «γειτονιά» μας χτίζεται συστηματικά. Πέρα από την ενίσχυση των τριμερών περιφερειακών σχημάτων (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ), η κυβέρνηση επιχειρεί να ενδυναμώσει την τριμερή συνεργασία με Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και να συμπράξει στο ισχυρό λόμπι που διαθέτουν στην Ουάσινγκτον τόσο το Ισραήλ όσο και τα Εμιράτα. Δεν είναι άνευ σημασίας, βέβαια, ότι η αναβάθμιση των σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνεται σε μια περίοδο που και οι τρεις χώρες, για διαφορετικούς λόγους, δεν διατηρούν καλές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και την Τουρκία.

Ο πρώτος που επισκέφθηκε το Αμπου Ντάμπι

Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Εμιράτων, το Αμπου Ντάμπι, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Λίγες ημέρες νωρίτερα μάλιστα, η παρουσία του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στην Αθήνα είχε επισφραγίσει την πολύ καλή σχέση των δύο χωρών. Στο Αμπου Ντάμπι, σημειωτέον, η Ελλάδα έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γαλλία που υπέγραψε μεγάλου εύρους συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τη διμερή συμφωνία στον τομέα εξωτερικής πολιτικής και τη διμερή συμφωνία στην άμυνα. Ως συνέχεια στην «αλυσίδα» αυτή, την Πέμπτη, τρεις χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) καιτέσσερις αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) συναντήθηκαν στην Αθήνα και στο πρώτο «Φόρουμ της Φιλίας», υπογράφοντας ταυτόχρονα ένα κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις.

«Φόρουμ της Φιλίας» με μήνυμα στην Τουρκία

Στο ανακοινωθέν, τα προαναφερθέντα κράτη επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο ρυθμίσεων του Δικαίου της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέσότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Στόχος, παράλληλα, του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να φιλοξενήσει σύντομα στην Αθήνα την πρώτη σύνοδο κορυφής του νέου σχήματος, με τη συμμετοχή δηλαδή των πρωθυπουργών και των αρχηγών κρατών των επτά χωρών. Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. «Το ευνοεί, εξάλλου, η θέση της, στο μέσον δύο γεωγραφικών τόξων: ενός οριζόντιου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Κόλπο, και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ