Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα

«Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η αντιπολίτευση δεν μιλάει όταν η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως μια κακοκαιρία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

 Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι οι αντιδράσεις της δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα ενώ συμπλήρωσε πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να κλαδεύει τα δέντρα ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια και κάλεσε τους αρμόδιους να δώσουν ρεύμα στα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές, είπε πως η Τουρκία έχει απασφαλίσει συμπληρώνοντας πως τη μία κάνει προσέγγιση στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και από την άλλη απειλεί.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να αλλάξει το πλαίσιο του διαλόγου ενώ είπε πως η γείτονα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος αναφορικά με τις αντιδράσεις στην επέκταση ΚΥΤ στον Έβρο είπε πως δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να θέλει ένα Καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Το ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Δηλαδή έχει γίνει καταστροφή παντού, στην Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, είναι ένας χιονιάς ο οποίος έχει χτυπήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουνε πέσει γεφύρια, έχουνε πέσει υποδομές παντού διότι αυτό είναι μια κακοκαιρία πάρα πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση της αντιπολίτευσης πουθενά στην Ευρώπη, όλοι παλεύουνε για το πώς θα μπορέσουνε να τα βγάλουνε πέρα οι μηχανισμοί. Εδώ στην Ελλάδα είναι υπεύθυνος ο Πρωθυπουργός της χώρας για το ότι ήρθε ο χιονιάς. Είναι υπεύθυνος ο Πρωθυπουργός της χώρας για το ότι πέσαν τα δέντρα. Δεν ξέρουμε ότι δυστυχώς, δυστυχέστατα ακόμα το δίκτυο το ηλεκτρικό δεν είναι υπόγειο στα ηλεκτρικά και ότι έχουμε κολώνες και έχουμε καλώδια και άρα τα δέντρα ρίχνουν τα καλώδια;»

«Όταν κάτι δεν έχει φτάσει στα όριά του δυστυχώς στην Ελλάδα δεν παίρνουμε τα μέτρα μας για να προλάβουμε την επόμενη καταστροφή. Σου λεει «λειτουργεί, δεν πειράζει» άρα τι έρχεται τώρα πρώτο στην προτεραιότητα; Η υπογειοποίηση του δικτύου. Η υπογειοποίηση του δικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα δίκτυο το οποίο επειδή είναι πεπαλαιωμένο καίει και πολύ περισσότερο άρα ένα σύγχρονο δίκτυο υπογειοποιημένο αυτό πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κανει τη δουλειά της στο θέμα του κλαδέματος των δέντρων. Δεν είναι δυνατόν να μένουν δέντρα τα οποία να είναι πραγματικά ετοιμόρροπα και όταν γίνει καταστροφή, να έρχεται μετά εκ των υστέρων να τρέχει η αυτοδιοίκηση να τα μαζέψει. Τα δέντρα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που είναι πραγματικά επικίνδυνες είναι δουλειά της αυτοδιοίκησης να κλαδεύονται. Από εκεί και πέρα ότι όταν χιονίζει και ρίχνει 50 πόντους χιόνι θα πάρει χρόνο στην οποιαδήποτε αυτοδιοίκηση να καθαρίσει το δρόμο αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις πολλές εμφανίσεις των υπευθύνων στις τηλεοράσεις, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν ότι εκλεγόμαστε από τις τηλεοράσεις αλλά εκλεγόμαστε από την αποτελεσματικότητα του έργου μας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό αλλά επί της ουσίας αυτή τη στιγμή είναι να δώσουν οι αρμόδιοι το ταχύτερο δυνατόν το ηλεκτρικό, και ταυτόχρονα θα πρέπει να μπει πλέον ουσιαστικά μια τελείως διαφορετική λογική για τα θέματα δικτύων. Δηλαδή νομίζω ότι και για την κυβέρνηση αυτό είναι πλέον μια τεράστια καμπάνα ότι κανένας πια δεν μπορεί να περιμένει με αυτά τα δίκτυα να κάνει δουλειά είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο τρόπο. Είτε καταστροφή έχεις από φωτιές, είτε καταστροφή έχεις από το χιόνι είτε καταστροφή έχεις από πλημμύρες. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο σχέδιο, πάρα πολύ ακριβό αλλά αυτό θα είναι ο πραγματικός εκσυγχρονισμός της χώρας».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές επαφές, διευκρίνισε: «Εμείς αυτή τη στιγμή με πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία, με πάρα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, βλέπουμε μια απασφαλισμένη Τουρκία. Αρα από την ουσία της εικόνας και την πραγματικότητα η οποία εκπέμπεται από την περιοχή όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας βλέπουνε μια σοβαρή χώρα η οποία σοβαρά, υπεύθυνα και σταθερά επιδιώκει το διάλογο, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη λογική την ευρωπαϊκή και τη διεθνή η οποία επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις, και από την άλλη βλέπουν μια χώρα η οποία παντελώς έχει απασφαλίσει, της οποίας ο πρόεδρος πηγαίνει σαν εκκρεμές, από τη μια άκρη της αγάπης των λουλουδιών προς τη Δύση».

«Η προσπάθεια του να κερδίσει τη Δύση με τα καλά του λόγια και από την άλλη μεριά τον ίδιο πρόεδρο, 24 ώρες αργότερα να απειλεί θεούς και δαίμονες, Μπαϊντεν ευρωπαίους, Μακρόν να βρίζει το Μητσοτάκη κλπ. Από μόνη της αυτη η εικόνα μιλάει για το ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του και ποιος έχει το άδικο. Ο επί της ουσίας ο Ερντογάν βρίσκεται πάρα πολύ πιεσμένος γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσία, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσε ότι μπορούσε να έχει τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, του κάναν τη χάρη να μην του το επιτρέψουν αυτό. Οι αμερικάνοι του στείλαν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα, οι Ρώσοι από την άλλη του θυμίζουν ότι υπάρχουν συμφωνίες. Να σας πω ότι το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο γίνεται από Ρώσους αυτή τη στιγμή στην Τουρκία δηλαδή οι οικονομικές και οι στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας–Ρωσίας είναι πάρα πολύ στενές. Αυτό βεβαίως οι αμερικάνοι δεν έχουν σκοπό να το ανεχτούν και από εκεί και πέρα τίθεται προ των ευθυνών του ο Ερντογαν. Αυτή η πίεση οδηγεί στον εκνευρισμό και οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν μπορούμε να έχουμε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Θα περιμένουμε να δούμε, εγώ δεν κρατάω κανένα μεγάλο καλάθι αυτή τη στιγμή, αυτό όμως το οποίο δεν θα επιτρέψουμε ποτέ είναι στην Τουρκία να αλλάξει το πλαίσιο του διαλόγου. Για αυτό βλέπετε και δυσκολεύεται τόσο πολύ να προσέρθει στο τραπέζι των διερευνητικών αλλά εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ”ελάτε και θα καθίσετε σε αυτό το τραπέζι, με αυτούς τους όρους, σε αυτό το συμπεφωνημένο πλαίσιο που είναι το μοναδικό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”. Άρα εμείς στη φάση αυτή δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο ούτε να ανεβάζουμε ούτε να κατεβάζουμε τους τόνους. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και να προσθέσω ότι η Ευρώπη σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και το λεω και για ένα άλλο θέμα, και το οποίο είχε ξεχαστεί για πάρα πολλά χρόνια επί προεδρίας Τράμπ, που είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Τουρκία είναι κάθε μέρα και περισσότερος αυταρχισμός, κάθε μέρα και περισσότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρώπη η οποία επαίρεται για την ευαισθησία της στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Τουρκία σήμερα».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, σημείωσε: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα μέρος της Ελλάδας στο οποίο κανένας να θέλει ΚΥΤ. Αυτό το οποίο απ’ ότι καταλαβαίνω ο κ.Μηταράκης θέλει να έχει τη δυνατότητα να στείλει πίσω πολύ κόσμο και αυτός είναι ο λόγος, το οποίο είναι μια πάγια πολιτικής της κυβέρνησης και το οποίο για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη επιστρέφονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν έρθει, με βάση την συμφωνία που δεν υλοποιείται σωστά αλλά την οποία ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε σωστά. Άρα ο κ. Μηταράκης έχει κάποιους ιδιαίτερους λόγους να το χρειάζεται αυτό εκεί».

Για την ανάπτυξη της Θράκης, ανέφερε: «Γίνεται πράγματι πάρα πολυ καλή δουλειά, η επιτροπή έχει προετοιμάσει λεπτομερείς προτάσεις αναπτυξιακές. Έχουμε μεγάλο θέμα για τον ορεινό Έβρο όπου έχουμε ρίξει πάρα πολύ μεγάλο βάρος έτσι ώστε να στηρίξουμε και το δημογραφικό πρόβλημα του Έβρου αλλά και με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις αναπτυξιακές που πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν τέτοιες θέσεις εργασίας που να είναι θελκτικές και για έναν αριθμό ανθρώπων να ξαναπάνε στην περιοχή. Θα είμαστε έτοιμοι περίπου σε δυο με τρείς μήνες, γιατί ζητήσαμε τρεις μήνες ακόμη λόγω του covid αλλά η δουλειά της υποδομής έχει γίνει σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια μέχρι τώρα. Ελπίζω να μπορέσουμε πλέον στη Βουλή κάποια στιγμή να μαζευόμαστε και να τελειώσουμε αυτή τη δουλειά γιατί αυτή τη στιγμή η Βουλή λειτουργεί με τόσο πολύ μεγάλες δυσκολίες που δεν μπορούμε να τελειώσουμε τη δουλειά μας».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι περιμένει ροές στον Έβρο ο κ. Μηταράκης και για το λόγο αυτό επεκτείνει το ΚΥΤ, απάντησε: «Πώς να σας το πει αυτό, εγώ δεν μπορώ να σας το πω. Εγώ που παρακολουθώ τους Τούρκους από πάρα πολύ κοντά και δεν κάνω άλλη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, εγώ δεν μπορώ να σας κάνω πρόβλεψη αν σήμερα μπορούμε να έχουμε ροές ή όχι. Ότι δεν εμπιστεύομαι τον Ερντογάν και οτι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει την πολιτική η αλήθεια είναι αυτή αλλά μπορεί κάποιος σοβαρά να σας πει αν περιμένουμε ροές ή όχι;».

Ερωτηθείσα για το θέμα του κ. Κουφοντίνα, ανέφερε: «Δεν θα το σχολιάσω αυτό. Δεν θα σχολιάσω απολύτως τίποτα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ