Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χαρδαλιάς: Στοίχημα το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης – Μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες βλάβες

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8:30 η έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, με κύριο θέμα την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στις περιοχές που αντιμετώπισαν πρόβλημα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα Βόρεια Προάστια αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όσο αφορά τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση,  δίνει η Πολιτική Προστασία και συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος της σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία,  η Μήδεια ήταν μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες που χτύπησαν τη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ τώρα το φαινόμενο «βρίσκεται σε ύφεση.

«Από τις 4 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, ενώ πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά την παροχή νερού, αυτή έχει  αποκατασταθεί στο Κουκάκι, στο Ηράκλειο και στη Νέα Μάρκη. 

Μεγάλο στοίχημα το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης

«Το μεγάλο στοίχημα είναι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΔΔΗΕ κάνει μεγάλη προσπάθεια. Μόνο στη Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους. Από χτες συνδράμουμε και εμείς με συνεργία της πολιτικής προστασίας. Η απολυτή προτεραιότητα είναι το σύστημα ηλεκτροδότησης το ποιο έχει υποστεί συντριπτικές ζημίες.

Μέχρι αργά το βράδυ πιστεύω η πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε περιοχές που έχουν για πάνω από 48 ώρες «σκοτάδι» δηλαδή σε Διόνυσο, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο κι όμορες περιοχές. Πρόσθεσε πως για πρώτη φορά το  πρόβλημα  ήταν σε «όλη την επικράτεια, Αττική, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρια, Κρήτη κτλ».

Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Η Μήδεια κατά την επέλασή της στη χώρα μας καθώς άφησε πίσω της νεκρούς, εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις συγκοινωνίες καθώς και αναβολή των εμβολιασμών.

Χιλιάδες νοικοκυριά, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει  έως και τις 15 Μαρτίου 2021.

Στο Διόνυσο τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι σημαντικά, ενώ η χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πυκνή.

Γύρω στους 700 άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλα τα βόρεια προάστια, μαζί με το στρατό. Μόνο στο Διόνυσο επιχειρούσαν 150 άτομα.

Τιτάνια προσπάθεια

Μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος ζημιών, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο MEGA, «για την Εύβοια καταφέραμε χτες το βράδυ να δώσουμε στο περισσότερο κομμάτι ρεύμα, και έχουν μείνει 14 χωριά στη βόρεια Εύβοια. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε θα έχουν πάρει ρεύμα και αυτά. Στη βόρεια Αττική, σήμερα είναι καλύτερα. Γίνεται υπερπροσπάθεια, μαζί με τη βοήθεια του στρατού που ανοίγει το δρόμου και κάνουμε μια προσπάθεια για να αποκατασταθούν τα προβλήματα».

«Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», συνέχισε ο ίδιος.

«Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

«Από τη Δευτέρα στις 4 η ώρα που έπεσε το πρώτο κλαδί πάνω σε καλώδιο, είχαν αρχίσει τα πρώτα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Άρχισε μεγάλη χιονόπτωση, και έπεφταν διαρκώς κλαδιά πάνω στα καλώδια. Αυτή την ώρα, όλη η κοινότητα Αφιδνών είναι χωρίς ρεύμα, και η μισή χωρίς νερό. Μιλάμε για 2000 σπίτια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, όπου σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εδώ και 48 ώρες.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ