Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Δομικές αλλαγές φέρνει το ν/σ του ΥΠΕΞ που κατατέθηκε

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που επιχειρεί την αναδιάρθρωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του υπουργείου και των Αρχών Εξωτερικού, την απλοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών, τη σύσταση νέων γενικών γραμματειών, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει ως στόχο την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το οποίο τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία δεν λειτουργεί. Το Σχέδιο νόμου περί «Οργάνωσης και λειτουργίας Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ρύθμισης θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» έχει στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα διευκολύνει την αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο σχέδιο νόμου και όσον αφορά τον Ελληνισμό της διασποράς προβλέπεται η Σύσταση Νέων Γενικών Γραμματειών και επαναλειτουργία Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Θα δημιουργηθεί η Νέα Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Η νέα δομή εντάσσει την Οικονομική Διπλωματία στον πυρήνα της λειτουργίας του Υπουργείου ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής καθώς και η Νέα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Από την ενοποίηση των δύο Γραμματειών δημιουργείται μια νέα ισχυρή Γενική Γραμματεία, η οποία συντονίζει και υλοποιεί, με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο, όλες τις δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των Ελλήνων σε Προξενικά, Θρησκευτικά, Μορφωτικά και Πολιτιστικά θέματα, στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Μέσω της νέας αυτής Γενικής Γραμματείας, προάγεται και αναδεικνύεται επικοινωνιακά με αναβαθμισμένο πλέον τρόπο η διεθνής εικόνα της χώρας και ταυτόχρονα ενισχύεται ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας.

Ενεργοποιείται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.)

Επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) με στόχο την εκπλήρωση της αποστολής του, δηλαδή να αποτελέσει το συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας στα θέματα που αφορούν στον Απόδημο και τον Ομογενειακό Ελληνισμό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ