Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Η αλλαγή κουλτούρας στην ΑΑΔΕ και τα Family Offices

Επί του νομοσχεδίου που αφορά το νέο μισθολόγιο του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
, κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «την αλλαγή κουλτούρας που σηματοδοτεί ο νέος νόμος».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε μαζί με το σχέδιο νόμου και η οποία περιλαμβάνει, διατάξεις όπως η μείωση ενοικίου και τον Μάρτιο για τις πληγείσες επιχειρήσεις, τα βιβλία καταγραφής των οικείων Κτηματικών Υπηρεσιών για συγκεκριμένα ακίνητα, οι διαδικασίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής και παραμονής των πιστοποιημένων εκτιμητών στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Τι είναι τα Family offices

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στα λεγόμενα Family Offices, δηλαδή εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, των γνωστών ως family offices, συμπληρώνοντας το πλαίσιο για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση αυτή, η οποία προβλέπει φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών με βάση τις δαπάνες. Συγκεκριμένα, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με την προσθήκη κέρδους 7% στις δαπάνες, το οποίο και φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή των κερδών 24%. Το νέο αυτό πλαίσιο είναι ανταγωνιστικό, αλλά και διαφανές και ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.

Τα οικογενειακά γραφεία διαχειρίζονται τον πλούτο των οικογενειών στις οποίες ανήκουν και συνήθως αυτός είναι ιδιαιτέρως μεγάλος.

Στη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα και να πραγματοποιούν δαπάνες τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως μέλη της οικογένειας νοούνται οι σύζυγοι, τα τέκνα και οι ανιόντες των συζύγων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ