Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Στουρνάρας είπε μία ιδέα στον Μητσοτάκη για μετά την πανδημία – «Να παραμείνουν τα ενισχυτικά μέτρα» – Τι φοβάται

Παράλληλα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την task force του Μεγάρου Μαξίμου εργάζεται και το επιτελείο της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να αξιολογεί σε καθημερινή βάση την πορεία της οικονομίας και τις παρενέργειες της πανδημίας σε αυτή. «Η αβεβαιότητα έχει μικρύνει λόγω των εμβολίων», σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση των στοιχείων και βρίσκονται κοντά στον κ. Στουρνάρα.

Η ιδέα του Στουρνάρα

Η γενικότερη κατάσταση αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό απορρέει από την εκτίμηση πως έως το τέλος της άνοιξης θα έχει τρέξει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Το πλέον κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί προσωπικά τον κ. Στουρνάρα και το οποίο, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει συζητήσει τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών είναι αυτό των βοηθητικών μέτρων όταν θα περάσουμε τον κάβο του κορονοϊού. Η εισήγηση του κ. Στουρνάρα είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ξαφνική άρση των ενισχυτικών μέτρων, αλλά με σταδιακό τρόπο και ανάλογα με το πώς θα έχουν κυμανθεί οι δείκτες της οικονομίας. «Να χαλαρώνουν ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης», φαίνεται να είναι η άποψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Σε αυτήν τη φιλοσοφία κινείται στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο μέρος των διοικητών των τραπεζών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από τη γενικότερη στάση που καταγράφεται όλο αυτό το διάστημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνασπισμός κρατών

Την ίδια στιγμή, γνώστες των συνεννοήσεων που γίνονται στους ευρωπαϊκούς κύκλους μεταδίδουν ότι η συζήτηση για τη διατήρηση του προγράμματος χαλάρωσης γίνεται αυτή την ώρα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες. Διαμορφώνεται ένας συνασπισμός κρατών, στον οποίον, εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία και λιγότερο η Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές πιέζουν από τώρα ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα της οικονομικής ευελιξίας που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, είναι κεντρικό ζήτημα για τη χώρα μας να παραμείνει και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ρυθμοί ανάκαμψης στο 4,2%

Η παραμονή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δημιουργήσουν ένα αισιόδοξο οικονομικό μείγμα. Και αυτό διότι υπολογίζεται ότι το 2021 θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία, αν αξιοποιηθούν καταλλήλως, θα δημιουργήσουν θετικούς δείκτες. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ρυθμοί ανάκαμψης θα κινηθούν στο 4,2%. Λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ χαμηλό επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε, αλλά και την πορεία της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, δημιουργούνται μια σειρά από προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης μετά τον Απρίλιο.

Ρευστότητα στις τράπεζες

Στα προαναφερθέντα ο κ. Στουρνάρας συμπεριλαμβάνει την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και της προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Βεβαίως, οι περισσότεροι αναλυτές προσπαθούν αυτή την ώρα να υπολογίσουν πόσες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία δεν θα ανοίξουν. Προκύπτει, δηλαδή, ένας υπαρκτός φόβος κύματος χρεοκοπιών. Οπως υπαρκτή είναι και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε κλάδους εργαζομένων, κυρίως στο λιανεμπόριο, η αξιοποίηση του click away και μετά το πέρας της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των συνεργατών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με το μείζον θέμα της ρευστότητας που θα πρέπει να δοθεί στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες. Γνώστες, πάντως, της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν επιθυμούν τον δανεισμό των μικρομεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων, επειδή περίπου το 60% των «κόκκινων» δανείων προέρχεται από αυτές τις επιχειρήσεις. Για αυτό, λένε, οι τράπεζες προτιμούν αυτή την ώρα να δανείζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ