Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γ.Γ Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Παραπολιτικά 90,1: Κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας ως το τέλος Μαρτίου εκτός από τα ειδικά σχολεία

«Για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό σύστημα τα μαθήματα που τα παιδιά θα δώσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, τα ειδικά μαθήματα, δεν διδασκόντουσαν οργανωμένα
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Επί παντός επιστητού» με την δημοσιογράφο Κατερίνα Πλατή, η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας –Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αναστασία Γκίκα.

Ερωτηθείσα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία της Αττικής, η κ. Γκίκα απάντησε: «Το επιδημιολογικό φορτίο εξετάζουν μέρα-μέρα οι επιδημιολόγοι και η γνωστή επιτροπή των ειδημόνων και εκείνοι είναι που θα κάνουν και την εισήγηση. Εμείς γνωρίζουμε ότι ως το τέλος Μαρτίου θα είναι όλα τα σχολεία κλειστά εκτός από τα ειδικά σχολεία. Είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση αυτή που ζούμε, είναι μια κατάσταση που δεν μπορείς να προγραμματίσεις, πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση να κάνεις ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω ανάλογα με τα στοιχεία που έχεις και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και από αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει και το υπουργείο Παιδείας».

Αναφορικά με τις βαθμολογίες των μαθητών, επισήμανε: «Οι βαθμολογίες έχουν κατατεθεί διότι το τετράμηνο έληξε 20 Ιανουαρίου και έχουν ήδη λάβει ελέγχους οι περισσότεροι γονείς. Η βαθμολόγηση δεν εξαρτάται από ένα γραπτό, το γραπτό είναι το 20% μιας συνολικής αξιολόγησης ενός μαθητή, η συμμετοχή του, το ενδιαφέρον του, τα προφορικά του, κάτι που θα απαντήσει γραπτώς, θα στείλουν τις εκθέσεις τους στον εκπαιδευτικό δεν είναι δηλαδή ότι δεν έχει εικόνα. Δεν είναι μόνο η τηλεκπαίδευση αλλά είναι και η δια ζώσης διδασκαλία το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ως ένα σημείο οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν το μάθημά τους μέσα στην τάξη».

«Έχω ακούσει για περιγραφική αξιολόγηση, περιγραφική αξιολόγηση έχουμε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, δεν έχουμε ούτε στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού ούτε στο Γυμνάσιο ούτε στο Λύκειο. Η αξιολόγηση είναι βαθμολογική οπότε όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να καταθέσουν τη βαθμολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις απουσίες, η κ. Γκίκα ανέφερε: «Οι απουσίες είναι ένα θέμα το οποίο θα το εξετάσουμε και θα πούμε τις κινήσεις μας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς γιατί θέλουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη, την κάθε περίπτωση να την δούμε ξεχωριστά, να λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στις καλύτερες λύσεις. Καταχωρούνται κανονικά όλες οι απουσίες και στο τέλος σχολικής χρονιάς θα γίνει η προσμέτρηση με κάποιες προϋποθέσεις που θα τεθούν και θα τις γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί το σχολικό έτος, απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό θα αποφασιστεί λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους υπόψη μας οπότε δεν είναι κάτι που τώρα θα μπορούσε να ανακοινωθεί. Έχουμε ετοιμάσει όλα τα σενάρια για κάθε περίπτωση».

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής στους εμβολιασμούς, σημείωσε: «Αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών το βοηθητικό προσωπικό, το εκπαιδευτικό προσωπικό των Ειδικών σχολείων και οι μαθητές 16 και άνω να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Έχουμε περίπου 8.500 εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στα ειδικά σχολεία, περίπου 6.000 μαθητές είναι 16 ετών και πάνω οπότε θα πρέπει καταρχήν να σταλούν τα στοιχεία στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο θα οργανώσει τους εμβολιασμούς άμεσα».

Αναφορικά με το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας των ειδικών μαθημάτων των πανελληνίων εξετάσεων, διευκρίνισε: «Για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό σύστημα τα μαθήματα που τα παιδιά θα δώσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, τα ειδικά μαθήματα, δηλαδή τα επιπλέον μαθήματα τα γερμανικά, τα ιταλικά, το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, τα μαθήματα της αρμονίας μουσικής ικανότητας, μουσικής αντίληψης και γνώσης όλα αυτά δεν διδασκόντουσαν οργανωμένα για τις πανελλήνιες εξετάσεις».

«Δεν διδασκόντουσαν πουθενά στο δημόσιο σχολείο. Τώρα έχουμε εισάγει ένα πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, είναι μια καινοτομία η οποία δεν υπήρχε ποτέ στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα αυτά τα μαθήματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ