Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1 για Λιγνάδη: Αντί να ασχοληθούμε με την ουσία, έχουμε μετατρέψει ένα τόσο σοβαρό θέμα σε μικροκομματική αντιπαράθεση

Share:
«Χάνουμε την ουσία με εκείνους που για μικροπολιτικούς λόγους ζητούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με του δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος. Είπε ωστόσο ότι είναι πιθανό να έγιναν λάθος χειρισμοί από την υπουργό Πολιτισμού.

Για το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ, ο κ. Συρίγος τόνισε πως έρχεται σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου και να κάνει έρευνες στα ύδατα, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει και στόχος της Άγκυρας είναι να προκαλέσει την Αθήνα.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η Ελλάδα προχωρά σε αυτές καθώς θεωρεί πως είναι ένας δίαυλος επαφών».

Ακόμη ανέφερε πως η Τουρκία ενοχλείται από την Ελλάδα επειδή εξοπλίζεται.

Τέλος εκτίμησε ότι «η Άγκυρα δεν θα παραμείνει φρόνιμη έως τον Ιούλιο οπότε η Ελλάδα θα πάρει το πρώτο Ραφάλ». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κας Μενδώνη

«Χάνουμε την ουσία και η ουσία είναι ότι επιτέλους αρχίζουμε να βλέπουμε διάφορα ερεβώδη να βγαίνουν στην επιφάνεια και αντί να ασχοληθούμε με την ουσία του πράγματος και να δούμε πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα για να μην το έχουνε εμπόδιο μπροστά τους νέα παιδιά, να μην αντιμετωπίζουν με τρόμο την πιθανότητα να βρούνε τέτοιους ανθρώπους στο διάβα τους, στον εργασιακό τους χώρο ή ανήλικα όντα ακόμη χειρότερα, και αντί να ασχοληθούμε με αυτό έχουμε μετατρέψει ένα τόσο σοβαρό θέμα σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Ειμαστε τραγικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείς αν έγιναν λάθος χειρισμοί από την κα Μενδώνη, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Μπορεί να έγιναν λάθος χειρισμοί, επαναλαμβάνω ότι δεν το ξέρω αν έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει αλλά το μείζον είναι η κα Μενδώνη ή το μείζον είναι πώς θα ωθήσουμε περισσότερους για να βγει στην επιφάνεια τι συμβαίνει από πίσω; Έχουμε μπροστά μας τρομακτικές καταγγελίες, το ερώτημα είναι αν θα παραιτηθεί Μενδώνη; Θα λυθεί το πρόβλημα; Πως κατορθώσαμε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπου η ελληνική κοινωνία αρχίζει να μιλάει, ανοίγουν στόματα, να το μετατρέψουμε σε μικροκομματική αντιπαράθεση».

«Η υπόθεση έχει πάει στη Δικαιοσύνη, μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να τα αποκαλύψει αυτά τα πράγματα, μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να μας πει τι συμβαίνει. Μόνο Δικαιοσύνη μπορεί να το διαλευκάνει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν η έξοδος του τουρκικού πλοίου Τσεσμέ δυναμιτίζει τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Η Τουρκία έρχεται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, σε σημείο το οποίο η ίδια η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσει ποτέ ως τμήμα της δικής της υφαλοκρηπίδας, να κάνει έρευνες στα ύδατα ασκώντας μια από τις ελευθερίες των ανοιχτών θαλασσών όπως ρητώς προδιαγράφονται. Το πρόβλημα έγκειται σε κάτι ως ένα βαθμό τυπικό, ποιος ορίζει που ακριβώς θα γίνουν οι έρευνες. Στα διεθνή ύδατα έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες ξένα πλοία; Βεβαίως έχουν δικαίωμα να κάνουν και ναυτικά γυμνάσια ξένα πλοία. Η Τουρκία περιμένει από εμάς να αντιδράσουμε με έντονο τρόπο και το κάνει για να προκαλέσει. Κάναμε ρηματική διακοίνωση γιατί εξεδόθη παρανόμως από μη έχοντα την ευθύνη για την επιφάνεια του Αιγαίου. Αυτό το θέμα όμως από πλευράς διεθνούς δικαίου της θάλασσας δεν είναι ικανό για να σταματήσει ένα άλλο κράτος από το να κάνει έρευνες στην περιοχή».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, σημείωσε: «Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει καταλήξει ότι οι διερευνητικές επαφές προχωρούν διότι είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών που τον θέλουμε σε γενικές γραμμές να υπάρχει, ασχέτως του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία έχει μια έφεση στο να δημιουργεί προβλήματα παραμονές των διερευνητικών επαφών, παραμονές επισκέψεων. Υπάρχει η τάση αυτή από πλευράς Τουρκίας το θέμα είναι πόσο εσύ παρασύρεσαι για να παίξεις το παιχνίδι τους ή επιλέγεις εσύ το πεδίο στο οποίο θα παίξεις».

«Η Τουρκία βλέπει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα η οποία αρχίζει να επανεξοπλίζεται, ενοχλείται και προσπαθεί με διάφορες τέτοιες κινήσεις να μας παρασύρει. Τον Ιούλιο θα πάρουμε το πρώτο Rafale, θεωρώ δύσκολο η Τουρκία να παραμείνει φρόνιμη μέχρι τον Ιούλιο. Αυτή τη στιγμή την κάνει φρόνιμη η Αμερική», δήλωσε επιπρόσθετα.

 

Previous Article

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει συνολικές πρωτοβουλίες για το ελληνικό #metoo

Next Article

Κομβικό ζητούμενο η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και αναγκαιότητα η επιτάχυνση της θεσμικής μεταρρύθμισης

Σχετικά Άρθρα