Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Ηλεκτρισμένο» κλίμα στο ΚΙΝΑΛ: Φτιάχνουν ψηφοδέλτια για τις επόμενες εκλογές εν μέσω εντάσεων – Οι αποφάσεις της Φώφης και οι κινήσεις Ανδρουλάκη και Λοβέρδου

Η νηνεμία που θεωρητικά επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής
λόγω της πανδημίας φαίνεται πως μας προετοιμάζει για ακραία κομματικά φαινόμενα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εσωκομματικό τοπίο μοιάζει με καζάνι που βράζει και σε κάθε συνεδρίαση ανταλλάσσονται από τους μετέχοντες αιχμές και υπονοούμενα. Όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος-όπως αποκάλυψε το site των Παραπολιτικών- κατήγγειλε πως στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τηλεφωνούν σε δικά του στελέχη-συνεργάτες και τους προτείνουν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο στο νομό. Το τελευταίο είναι αυτό που έχει οξύνει ακόμα περισσότερο τα πνεύματα, καθώς η ηγεσία του κόμματος δείχνει μεγάλη πρεμούρα να συγκροτήσει από τώρα τα ψηφοδέλτια. Οι παρασκηνιακές αυτές κινήσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη ενόχληση τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον Ανδρέα Λοβέρδο, δεδομένου ότι μέσα στο τρέχον έτος προβλέπεται να γίνει η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας. Που σημαίνει πως αν κάποιος από τους δυο κερδίσει την προεδρία του κόμματος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις (πρόωρες) συνεννοήσεις που θα έχει κάνει η κυρία Γεννηματά για τα ψηφοδέλτια. Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι με τις κινήσεις αυτές η Φ. Γεννηματά επιθυμεί ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών να ασκήσει πίεση στους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι ολοένα και παίρνουν αποστάσεις από την ηγεσία.

Ούτως ή άλλως, όμως, η σύγκρουση που υποβόσκει είναι θέμα χρόνου να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το σύνολο των εμπλεκομένων στο Κίνημα Αλλαγής συνομολογούν ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης είχε ακολουθήσει το δρόμο της διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη θα είχε ανάψει φωτιά με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά, για αυτό ακόμα και στους κοντινούς του συνομιλητές που τον πιέζουν να παρεμβαίνει περισσότερο στα δρώμενα του κόμματος, προτάσσει το θέμα της ενότητας της Παράταξης. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί για τη μεγάλη φθορά του κόμματος αλλά και για το ενδεχόμενο η αρνητική κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη. Προσώρας ο ευρωβουλευτής αξιοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει η παρουσία του στις Βρυξέλλες για την προώθηση σοβαρών ζητημάτων, όπως είναι ο μηχανισμός προστασία rescEU ή τα εμβόλια.

Αντιθέτως, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιλέγει μια διαφορετική στρατηγική, εκτιμώντας πως όσο παραμένει η σημερινή κατάσταση, τόσο θα φθείρεται το Κίνημα Αλλαγής. Κατ’ ουσίαν ο πρώην υπουργός θέλει να «πολεμήσει» τη μακαριότητα που καταλογίζει στην ηγεσία του κόμματος. Στη φαρέτρα του κ. Λοβέρδου είναι οι πολύ αρνητικές δημοσκοπήσεις και μάλιστα μια από αυτές (Opinion Poll) έδωσε ποσοστό μόλις 4,5% στο Κίνημα Αλλαγής στην Περιφέρεια Αττικής. Μέρα με τη μέρα, ο κ. Λοβέρδος οξύνει το λόγο του, όπως έκανε με τις διακριτικές αποστάσεις που πήρε στο θέμα του νομοσχεδίου για την παιδεία ή με την ηχηρή διαφοροποίησή του στο θέμα του κλεισίματος της Εθνικής Οδού, όπου ερωτηθείς (ράδιο Νορθ) για την σχετική απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη απάντησε «και εγώ το ίδιο θα έκανα». Παραλλήλως, πυκνώνει την κινητικότητά του και τις επαφές του με στελέχη από όλη την Ελλάδα. Μια καλή αφορμή είναι και η παρουσίαση του βιβλίου του που θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των Γρηγόρη Καλφέλη, Κώστα Μπλιάτκα, Κώστα Αναγνωστόπουλου και Μανώλη Αναγνωστάκη.

Την ίδια στιγμή, απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των βουλευτών του κόμματος είναι πολύ ανήσυχο για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, με ότι αυτό θα συνεπάγεται (και) για το δικό τους μέλλον. Σε συναντήσεις των δυο ή και τριών βουλευτών, μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και αναζητούν τις επιλογές εκείνες που θα βγάλουν το κόμμα από το τέλμα. Στο πλαίσιο αυτό ολοένα και πυκνώνει στους κόλπους των βουλευτών η συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας, ακόμα και για το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πλέον συνομιλούν ανοιχτά με τους δυο δυνάμει υποψηφίους, Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ