Αφού εξαπέλυσε πυρά στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για απόπειρα εισβολής των Ελλήνων στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα, αναφερόμενος στα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έχει καταβάλει ακόμη στο σύνολό τους τα έξι δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, αλλά έδωσε τρία δισ. ευρώ στην Ελλάδα για 100.000 μετανάστες. Είναι γνωστό ποιος εμβολίζει και βυθίζει σκάφη – «η γειτονική Ελλάδα», υποστήριξε ο Ερντογάν σε συνέδριο για τη Μετανάστευση στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

Η Τουρκία ενημερώνει συχνά τον κόσμο γι’ αυτό που συμβαίνει «αλλά από το ένα αφτί μπαίνουν κι απ’ το άλλο βγαίνουν», είπε, ισχυριζόμενος ότι μόνον την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν σχεδόν 9.000 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο.

«Ζήσαμε σκηνές που οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν ανοιχτά τους μετανάστες στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα», είπε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «η FRONTEX συνεργάστηκε με την Ελλάδα σε αυτή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας σε αυτούς τους καταπιεσμένους που διώκονται τα τελευταία 500 χρόνια οι οποίοι υπέφεραν λόγω των πεποιθήσεων, του χρώματος και του πολιτισμού τους».

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Frontex απορρίπτουν τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου. Την Κυριακή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί των λεγόμενων επαναπροωθήσεων αποτελούν «μέρος μιας συνολικής στρατηγικής Fake News», που προωθεί η Τουρκία μέσω ορισμένων ΜΚΟ και δικτύων διακινητών.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel ο Ερντογάν δεν δικαιούται να ομιλεί, αφού «όρθωσε στα σύνορα με τη Συρία ένα τείχος που καθιστά σχεδόν αδύνατο στους πρόσφυγες να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Τουρκία απελαύνει πρόσφυγες στην εμπόλεμη ζώνη στη Συρία, ενώ πληροφορίες από καταυλισμούς στην Τουρκία μιλούν για πολύ κακή φροντίδα των προσφύγων εκεί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις