Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μέτωπο της κυβέρνησης κατά της κακοποίησης και της χυδαιότητας – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης της Πέμπτη – «Troll λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Μέτωπο κατά της κακοποίησης, της χυδαιότητας και της αλητείας» θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες ημέρες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως έκανε σήμερα γνωστό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και είπε προαναγγείλει το Σάββατο, με άρθρο του στα «Νέα», ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συγκρότησης κώδικα δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο, με στόχο την αποτροπή αποτρόπαιων πράξεων αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες θυμάτων κακοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να ετοιμάσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση του νομικού και όχι μόνο πλαισίου.

Αλλαγή του νομικού πλαισίου

Παράλληλα, εξετάζεται ιδιαιτέρως το θέμα των ανηλίκων, καθώς ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα εξετάζει και ζητήματα που αφορούν στην παραγραφή ενδεχόμενων τέτοιων αδικημάτων. Θα γίνει, όπως τονίζεται από αρμόδια χείλη, συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. «Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία». Οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη θα αφορούν την αλλαγή του νομικού πλαισίου για εγκλήματα βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σημειώνεται ότι κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έγινε λίγο αφότου συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού.

«Καμπάνια χυδαιότητας από Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και troll»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν καθαρή θέση για την προστασία της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου. Δίνοντας το κλίμα της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού με μία σκληρή ανακοίνωση κατηγόρησε τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και το κόμμα του ότι έχουν αποδυθεί «σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας». Τόνισε δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας, μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές». «Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon».

Νερό στον μύλο είχε ρίξει ήδη ο εκδότης του «Ντοκουμέντο», Κώστας Βαξεβάνης αφήνοντας με άθλιες αναρτήσεις του υπονοούμενα σε βάρος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που για πολλούς θεωρήθηκε αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», επεσήμανε η κ. Πελώνη. Ο κ. Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για ανοιχτή συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, «καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα».

Εκρηξη του #Metoo

Την ίδια στιγμή, από την κυβέρνηση τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι από την πρώτη στιγμή στήριξαν, ενθάρρυναν και παρότρυναν όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί. Σημειώνεται ότι η έκρηξη του #Metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο «Σπάσε τη σιωπή» που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός, ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με Μενδώνη

Στο μεταξύ, αν και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε επικοινωνιακά ατυχή τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη και παρόλ’ αυτά η Λίνα Μενδώνη να παραμένει στη θέσης της, στην κυβέρνηση δεν λείπουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη παραίτησή της, όπως η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπέργκ και ο βουλευτής, Θάνος Πλεύρης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ