Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης με τα εθνικά κοινοβούλια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, συμφώνησε με την πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη, για την εκ βάθρων αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του πλανήτη (ΓΑΙΑ) και τα δεδομένα (data) που παράγονται τον 21ο αιώνα.

Πέτρος Κόκκαλης: «Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός – η οικονομία πρέπει να λειτουργεί προς όφελος όλων. Η μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να διέπεται από επιστημονική συνέπεια και να ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού, προκειμένου να καταλήξουμε σε μία οικονομία που θα αποδίδει για όλους, αλλά εντός των ορίων του πλανήτη.

Ορθά αναμορφώνεται το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο προκειμένου να παρακολουθείται η πρόοδος των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μία αλλαγή που πρέπει να συνοδευτεί από νέα, στέρεα εργαλεία και δεδομένα για να αποκτήσει πραγματικά νόημα, ικανά για τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Έχει έρθει ο καιρός να προχωρήσουμε από παρωχημένους και ανεπαρκείς δείκτες όπως το ΑΕΠ που όχι μόνο δεν μπορούν να υποστηρίξουν την υπόθεση της Πράσινης Μετάβασης, αλλά την υποσκάπτουν.

Η ανάγκη αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου προκύπτει από το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο, από την προσήλωση του Εξαμήνου στην τήρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μία πραγματικά Πράσινη Ανάκαμψη, ως η δίκαιη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ήδη έχουν μείνει πίσω, απαιτεί ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το υπάρχον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε τι ορθοδοξίες του παρελθόντος για δημοσιονομική λιτότητα και απορρύθμιση της αγοράς, αν θέλουμε να χτίσουμε ξανά καλύτερα, με έμφαση στην ευζωία, στη μείωση των ανισοτήτων και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Αυτό το νέο Σύμφωνο δεν πρέπει να αυξήσει το χρέος των Κρατών-Μελών, αλλά να μην προσμετρώνται οι δαπάνες κλιματικής δράσης, κλιματικής προσαρμογής και κοινωνικής συνοχής στο έλλειμμα.

Το Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να μας δίνει την ευκαιρία να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ολοκληρωτικά και αδιαίρετα, μέχρι το 2030.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το μάθημα της πανδημίας: για να χτίσουμε ξανά καλύτερα, πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τη φύση.»

Η θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας κατέρριψε δύο πρώτα ταμπού. Ελπίζω να συμφωνήσετε, πως για να πετύχει η Πράσινη Μετάβαση, είναι ώρα να σπάσουμε το μεγάλο ταμπού, αναμορφώνοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις