Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πότε και πως θα ανοίξουν τα ταξίδια στην Αγγλία |Ολόκληρο το ΣΧΕΔΙΟ|ΥΠΑ, υποχρεωτικό rapid test από ΗΒ και ΗΑΕ

H Επιτροπή Ταξιδιών (Travel Task Force) θα εισηγηθεί έως τις 12 Απριλίου, για την ημερομηνία έναρξης των ταξιδιών στο εξωτερικό, που δεν θα είναι νωρίτερα από τις 17 Μαϊου, σε καμία περίπτωση, τόνισε μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στις 18.00 ώρα Ελλάδος, ο οποίος παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το σχέδιο εξόδου της χώρας από το λοκντάουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα είναι τα σχολεία και η επανένωση οικογενειών και όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η ημερομηνία αυτή δίνει αρκετό χρόνο στους Άγγλους που θέλουν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους και αν όλες οι εξελίξεις είναι θετικές, υπάρχει κάθε πιθανότητα για τις αεροπορικές εταιρίες να κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση και ανάκαμψη”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη στην  ομιλία του, ότι μέχρο τον Μάϊο στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια θα επιτρέπονται μέχρι 10.000 θεατές, ανάλογα με τη χωρητικόητα του γηπέδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένο εξ αναβολής από το 2020, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για τον Ιούνιο 2021, με έναρξη του πρώτου αγώνα για την τελική φάση, στις 11 του μήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΕΔΩ

Σύμφωνα με όσα λέει αυτή την ώρα ο Μπόρις Τζόνσον για το σχέδιο ανοίγματος, στις 8 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του, όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία και μέχρι 2 άτομα θα μπορούν να συναντώνται ελεύθερα για ψυχαγωγικούς λόγους, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα επιτρέπεται να συναντηθούν μέχρι 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους ή και περισσότερα, αρκεί να προέρχονται από δύο οικογένειες. Επίσης θα είναι δυνατές όλες οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, ανοιχτού χώρου, θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ παραμένουν οι ταξιδιωτικές οδηγίες για αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών.

Στο τρίτο στάδιο, στις 17 Μαϊου θα επιτραπούν οι κοινωνικές συναθροίσεις έως 30 άτομα σε σινεμά, ξενοδοχεία και παιδότοπους και θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για το εξωτερικό.

Ωστόσο, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης θα πρέπει όμως να περιμένουν ακόμα αρκετά μέχρι το άνοιγμά τους, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από την κυβέρνηση αργά τον Απρίλιο ή τον Μάιο, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από συντηρητικούς βουλευτές και παράγοντες της οικονομίας για άνοιγμά τους στα μέσα Απριλίου.

Στο μεταξύ επιφυλακτική στάση διατηρεί η επιστημονική κοινότητα, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία παραμένει υψηλός και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ,  ξεπερνά τους 18.000. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω μέτρα προστασίας με γρήγορα τεστ αντιγόνων και εμβολιασμούς.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της αγγλικής κυβέρνησης προβλέπει ότι κάθε άτομο ηλικίας άνω των 18 ετών θα έχει εμβολιασθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, κατά του Covid 19.

Τέλος σύμφωνα με το Travel Task Force, σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα των ταξιδιών στο εξωτερικό, θα διαδραματίσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η πορεία των εμβολιασμών στους προορισμούς που επιλέγουν οι Άγγλοι για διακοπές και οι συμφωνίες της Βρετανίας με τις χώρες αυτές. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «Το άνοιγμα των ταξιδιών και πάλι εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των καθεστώτων εμβολιασμού από τις χώρες προορισμού και, μέχρι στιγμής, προχωρούμε πολύ με αυτή την άποψη. Η απόφαση να επιτρέψουμε τα ταξίδια απλά δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια μας, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, και δεν είναι δυναντός ο ορισμός σήμερα μιας ακριβούς ημερομηνίας”.

Αξίζει να τονισθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ουδεμία αναφορά έκανε στην ομιλία του για όσους έχουν εμβολιασθεί, ενέργεια η οποία σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο του BBC  Nick Eardley, “κλείνει το μάτι για πλήρη ελευθερία κινήσεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί”.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του World Travel & Tourism Council, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «Η καθυστέρηση της επιστροφής των διεθνών ταξιδιών έως τα μέσα Μαΐου θα έρθει ως ένα ακόμη χτύπημα για τον ήδη χειμαζόμενο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει. Ο τομέας είχε ελπίδες για ταχύτερη επιστροφή στα διεθνή ταξίδια, οπότε θα υπάρξει ευρεία απογοήτευση από αυτές τις ειδήσεις. Η επανεκκίνησή του είναι ζωτικής σημασίας ώστε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακάμψει από τις καταστροφές της πανδημίας, δεδομένου ότι ο τομέας αποφέρει 200 ​​δισεκατομμύρια λίρες στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου».

Υποχρεωτικό rapid test άφιξης για όλους τους επιβάτες από Η.Α.Ε και Ην. Βασίλειο 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Με συμπληρωματική notam που θα ισχύει από σήμερα έως την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί προβλέπεται υποχρεωτικό rapid test άφιξης για όλους τους επιβάτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, η notam προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πολίτες των ακόλουθων 10 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσική Ομοσπονδία και Ισραήλ. Από την συμπληρωματική αεροπορική οδηγία σε σχέση με την προϋπάρχουσα προστέθηκε η επισήμανση ότι για όλους τους επιβάτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται και υποχρεωτικό rapid test άφιξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια με πτήσεις από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα έως και τις 8/3/2021 υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες. Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο διαγνωστικό τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέρθουν στην Ελληνική Επικράτεια.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες με ημερομηνία έως την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notam.

Πηγή: money-tourism.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ