Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκέρτσος στην Handelsblatt: Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της «Επιχείρησης Ελευθερία»

Ως χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς αναφέρεται η Ελλάδα μαζί με με Δανία και Ισραήλ σε ρεπορτάζ -ανταπόκριση της Handelsblatt
από την Αθήνα με τίτλο «Πού λειτουργούν καλύτερα οι οι εμβολιασμοί: τα μυστικά της επιτυχίας από τέσσερις χώρες».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου έχουν γίνει ήδη 700.000 δόσεις εμβολίων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,5 τοις εκατό του πληθυσμού. Σε αντίθεση, το ποσοστό στη Γερμανία δεν υπερβαινει το 4% καθώς έχουν εμβολιαστεί 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι με την πρώτη δόση και 1,7 εκατομμύρια με τη δεύτερη.

Η καθυστέρηση -κατα τον συντάκτη του ρεπορτάζ- αποδίδεται στο χάος που υπάρχει στην Γερμανία σε ο, τι αφορά τη διαδικασία οργάνωσης των ραντεβού μέσω «μέσω τηλεφωνικών γραμμών που συνήθως είναι υπερφορτωμένες αλλα και όταν κάποιος απαντήσει έπειτα από μακρά αναμονή, οι πολίτες ακούν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία». Κάθε γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο έχει υιοθετήσει διαφορετικό τρόπο για τα ραντεβού των εμβολιασμών , δεν υπάρχει ένα κεντρικό γραφείο που να τα οργανώνει με αποτέλεσμα -όπως επισημαίνει το δημοσίευμα- πολλοί ηλικιωμένοι να είναι απελπισμένοι από το χάος που επικρατεί.

Αναζητώντας το μυστικό της επιτυχίας χωρών όπως η Ελλάδα, ο συντάκτης εξηγεί την «Επιχείρηση Ελευθερία» και αναφέρεται στη συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να είναι ψηφιοποιημένη η διαδικασία των ραντεβού και όχι μέσω τηλεφωνικού κέντρου καθώς και στην έγκαιρη προετοιμασία της εκστρατείας εμβολιασμού που αποτέλεσε για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επείγουσα προτεραιότητα.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος εξηγεί ότι η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, δεν υπάρχουν ουρές, κάθε εμβολιασμένο άτομο λαμβάνει ηλεκτρονική επιβεβαίωση.

Ακόμη και είναι όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα αυλης συνταγογράφησης, μπορεί εύκολα να εγγραφεί μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια θα λάβουν ειδοποίηση για ραντεβου. Οι περισσότεροι πολίτες, οπως λέει, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα.Το κράτος τους αναζητά και τους ειδοποιεί για το ραντεβού εμβολιασμού και όχι το αντίστροφο. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της “Επιχείρησης Ελευθερία” παίζει η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του κράτους οδηγεί σε διαφορετική πολιτική εμβολιασμού ανά κρατίδιο. «Ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός προγραμματισμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο» είναι οι λέξεις με τις οποίες ο Σκέρτσος συνοψίζει την επιτυχία της επιχείρησης εμβολιασμού.

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt αναφέρει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 80% των ατόμων άνω των 18 έως τον Σεπτέμβριο.

Δείτε εδώ το δημοσιέυμα

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ