Οξύνεται η κατάσταση στο Αιγαίο με την εφημερίδα Sabah να υποστηρίζει προκλητικά πως «Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση από τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες [ανάμεσα στις δυο χώρες]».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το περιστατικό με την «παρενόχληση» του «Τσεσμέ» από τέσσερα ελληνικά F-16 την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, γεγονός που αρνήθηκε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «πρόσθεσε ένα νέο επεισόδιο στις προκλήσεις στο Αιγαίο».

Το δημοσίευμα διερωτάται ποιος είναι ο «σκοπός των προκλήσεων της Ελλάδας» και εάν η Αθήνα θέλει να «ξεκινήσει έναν πόλεμο» με την Τουρκία. Στα ερωτήματα αυτά περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, απαντάει ο απόστρατος ναύαρχος Αλί Ντενίζ Κουτλούκ.

Ο Κουτλούκ υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο Πέλαγος, έχοντας τη συμπάθεια ΗΠΑ και ΕΕ. «Οι Έλληνες πιλότοι μεγάλωσαν με εχθρότητα για την Τουρκία. Αλλά αυτή η παρενόχληση είναι αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις στρατιωτικές τακτικές. Το «Τσεσμέ» είναι ελεύθερο να διεξάγει επιστημονική έρευνα σε αυτήν την ανοικτή θάλασσα και τα διεθνή ύδατα. Δεν απειλεί κανέναν» δήλωσε.

Ο απόστρατος ναύαρχος ζητάει από την Άγκυρα να κινηθεί άμεσα προς ΗΠΑ και ΕΕ, ώστε ν’ αποκτήσει η Τουρκία «περισσότερη συμπάθεια», αλλά και ν’ αντιμετωπίσει μ’ αποφασιστικότητα τις ελληνικές προκλήσεις. Ο ίδιος ζητάει να τεθεί επί τάπητος θέμα αφοπλισμού των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, αλλά και το ζήτημα κυριαρχίας δεκάδων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με «αδιευκρίνιστο καθεστώς» όπως υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις