«Λένε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιχείρησε να κάνει σε αυτό εδώ το βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί σαράντα λεπτά. Αν και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως δεν θέλει η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να πάρει χαρακτήρα αντιπαράθεσης ποδοσφαιρικών αγώνων γ’ εθνικής. Αλλά ο ίδιος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε τοπικό ερασιτεχνικό. Ουτε καν γ’ εθνική», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη κάνετε ένα λάθος. Δεν ήρθατε για να δώσετε εξηγήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό. Διαισθάνομαι ότι είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις των τελευταίων ετών. Αλλά πάλι επιχειρείτε να στήσετε μια κομματική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. (…) Το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα. Είναι θέμα κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που αυτές τις ημέρες έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», συμπλήρωσε.

«Και για αυτά περίμενε σήμερα να ακούσει από σας έστω και μια συγνώμη. Για τις ολιγωρίες, τα λάθη και τις παραλήψεις σας. Να αναλάβετε έστω τη πολιτική ευθύνη. Και να δώσετε εξηγήσεις. Αντί να κάθεται στα έδρανα η κ. Μενδώνη, κάθεται η κ. Αγαπηδάκη. Πού είναι η κ. Μενδώνη;», είπε.

«Άγνωστη λέξη για εσάς κύριε Μητσοτάκη η αυτοκριτική», πρόσθεσε.

«Όσο και αν προσπαθείτε να αλλάξετε τη συζήτηση σε αυτή εδώ την αίθουσα μία βαριά σκιά πλανιέται πίσω και πάνω από εσάς. Είναι η σκιά της υπουργού Πολιτισμού της κ. Μενδώνη που σύσσωμος ο κόσμος των Τεχνών, του Πολιτισμού αλλά και πάρα πολλοί βουλευτές δικοί σας ζητούν επιτακτικά από ευθιξία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί. Η σκιά της κ. Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; (…) Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Δεν μπορώ να πιστέψω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει έναν πρωθυπουργό».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Από μόνη της αποφάσισε να αλλάξει το νόμο, να καταργήσει το διαγωνισμό, και να διορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού τον κύριο Λιγνάδη, τον οποίο κατά δήλωσή της γνώρισε μόλις τρεις μέρες πριν τον διορίσει; Από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή -σε μια κορυφαία επίδειξη του πώς αντιλαμβάνεστε και το ρόλο της Βουλής και το δημόσιο διάλογο- λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό αυτό; Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του; Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη;».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Λιγνάδη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Τί σας φόβισε εδώ; Τί σας έκανε να οργανώσετε μια επιχείρηση συγκάλυψης, χωρίς να υπολογίζετε τι σήμα δίνετε έτσι στην κοινωνία; Τι σήμα δίνετε στα θύματα; Και τι σήμα δίνετε στους θύτες; Και τι σήμα συνεχίζετε να δίνετε με αυτή τη διαχείριση βατερλό που έχετε επιλέξει και στη οποία για έναν ανεξήγητο λόγο επιμένετε; Τι σήμα δίνει για παράδειγμα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματός σας, ο κύριος Ρωμανός, όταν επιτίθεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, δηλαδή σε αυτούς που προωθούν τις αποκαλύψεις στη δικαιοσύνη; Όταν επιχειρεί να τους βάλει την ταμπέλα του «αριστερού» και προσδίδει πολιτική σκοπιμότητα για την έντιμη στάση που κρατάνε; Και κυρίως, όταν τους κατηγορεί ότι ήξεραν και δεν μιλούσαν; Σοβαρά τώρα; Αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ; Είναι ακριβώς το ίδιο, το απαράδεκτο «τώρα το θυμήθηκε», που ακούγεται σε κάθε καταγγελία και που θέλει να ενοχοποιήσει και να αποτρέψει τα θύματα από το να αποκαλύψουν τους θύτες».

«Η έγνοια σας η προσωπική αλλά και της κυβέρνησης από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας δεν ήταν να ενθαρρύνετε τα θύματα να μιλήσουν; Ήταν να προφυλάξετε τον θύτη μην τυχόν και πέσει στα σκυλιά; Γιατί ο κ. Γεραπετρίτης αυτό μας είπε στη Βουλή. Ότι ζητήθηκε η παραίτηση Λιγνάδη όταν δημοσιεύτηκε η ανατριχιαστική καταγγελία του Νίκου Σ. Αλλά δεν το είπατε δημόσια για να μην τον διαπομπεύσετε, να μην το ρίξετε στα σκυλιά. Από σεβασμό στο Λιγνάδη δηλαδή αποκρύψατε την αλήθεια των θυμάτων και το δράμα τους; Αυτό κάνατε; Και βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, ένα νέο άνθρωπο με περγαμηνές, καθηγητή Πανεπιστημίου, να βγαίνει και να κομπιάζει, να μη μπορεί να μιλήσει και να λέει ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης; Δεν το κάνατε αυτό; Το κάνατε. Κάνοντας ένα άλμα στην προσπάθεια συγκάλυψης. Κύριε Μητσοτάκη λυπάμαι αλλά είστε πολιτικά εκτεθειμένος», είπε.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση στη Βουλή:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις