Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Η επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις βρίσκονται επί τάπητος.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού, καθώς οι 27 χώρες-μέλη υπολείπονται χωρών όπως το Ισραήλ και η Βρετανία στην κούρσα για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά της νόσου Covid-19.

Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter,  η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ:

  • Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις
  • Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία
  • Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Politico, David M. Herszenhorn, ο Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε τους επικεφαλής να συναινέσουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε για τα πιστοποιητικά τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, με επιστολή τους στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών – μελών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις