Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τα e-mails δείχνουν τον δρόμο για το Καλογρίτσας gate – Ποιοι είναι οι φίλοι του ελληνικού «White House» που είχαν λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να δηµιουργήσουν µια εικόνα ενός κατασκευασµένου σκανδάλου Καλογρίτσα, προερχόµενου κυρίως από τον ίδιο τον κατασκευαστή και κινούµενου από τα προσωπικά του πάθη κατά στελεχών της τότε κυβέρνησης Τσίπρα. Μιας υπόθεσης δηλαδή που βασίζεται αποκλειστικά στις ένορκες καταθέσεις του αριστερού µεγαλοκατασκευαστή, οι οποίες στάζουν χολή κατά του Νίκου Παππά για «προσωπικούς λόγους» και όχι γιατί υπάρχει πραγµατικά κάτι το µεµπτό.

Αυτό είναι το «αφήγηµα» (για να χρησιµοποιήσουµε τον αγαπηµένο όρο στον ΣΥΡΙΖΑ) του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που επιδιώκει να προσωποποιήσει την καταγγελία και να την καταδείξει ως µια «προσωπική κόντρα».

Να, όµως, που σειρά στοιχείων δείχνει ότι τα πράγµατα δεν είναι έτσι. Πως δεν εµπλέκει στην υπόθεση τον ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά του στελέχη µόνο ο Χρήστος Καλογρίτσας. Αντιθέτως, µια σειρά e-mails δείχνουν πως και άλλες πλευρές γνώριζαν τις εικονικές συµβάσεις έργων στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, µε στόχο την τελική εξασφάλιση της εγγυητικής των 3 εκατ. ευρώ για τη συµµετοχή στον διαγωνισµό των τηλεοπτικών αδειών. Πρόσωπα που µνηµονεύουν επίσης το «White House» και των οποίων τα e-mails είχαν κινηθεί ακριβώς κατά τις ηµέρες του επίµαχου διαγωνισµού.

Συγκεκριµένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», µε e-mail του ο Fouad Κhoury προς τον Κυριάκο Τόµπρα (σ.σ.: Ενα κοµβικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση, στενά συνδεδεµένο µε τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καµµένο, που θα µας απασχολήσει) αναφέρεται ξεκάθαρα σε «subcontract agreement» (συµφωνία υπεργολαβίας) για έργο 40 εκατ. δολαρίων στα ΗΑΕ υπέρ του Χρήστου Καλογρίτσα και για προκαταβολική πληρωµή 3 εκατ. δολαρίων που θα γινόταν στα Εµιράτα. Μάλιστα, στη συγκεκριµένη αυτή επιστολή γίνεται λόγος για τον περίφηµο «White House», τον ελληνικό «Λευκό Οίκο», ο οποίος, σύµφωνα µε τον Khοury, διέθετε έως και «φιλικούς λογαριασµούς» στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Συγκεκριµένα, ο εκπρόσωπος του CCC Group τονίζει πως «ο “Λευκός Οίκος” έχει αναφερθεί σε λογαριασµούς φίλων του στα ΗΑΕ, τους οποίους µπορώ να βρω αύριο».

Μάλιστα, ο ίδιος ζητά λεπτοµέρειες αυτών των λογαριασµών στα Εµιράτα από τον Κυριάκο Τόµπρα, µε τον τελευταίο να απαντά. Οπως τονίζει ο Κυριάκος Τόµπρας, «είµαι 100% σίγουρος ότι η ιδέα του κυρίου Fouad (Κhoury) για να προχωρήσουµε µε τη συµφωνία υπεργολαβίας είναι τώρα η µία και µοναδική ευκαιρία για να προχωρήσουµε».

Ουσιαστικά, η ιδέα της παροχής συµβολαίου υπεργολάβου για έργο στα Εµιράτα, µε στόχο να κινηθούν τα αναγκαία για τις τηλεοπτικές άδειες χρήµατα, αποδίδεται από τον στενό συνεργάτη του Πάνου Καµµένου µε αυτό το e-mail όχι στον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά στον Οµιλο CCC, περιπλέκοντας την κατάσταση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Τόµπρας σε άλλο του e-mail στέλνει στο αραβικό group τη φόρµα της εγγυητικής των 3 εκατ. ευρώ για τον διαγωνισµό, όπως ορίζεται από τη σχετική Συνθήκη της Βασιλείας. Θα πρέπει να πούµε πως ο Κυριάκος Τόµπρας για χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του Πάνου Καµµένου. Μάλιστα, ήταν το πρόσωπο που δήθεν… αυθόρµητα είχε καταθέσει στη δίκη του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. µε τον Ανδρίκο Παπανδρέου υπέρ του πρώτου. Προσχηµατικά, όπως αποδεικνύεται, το 2013 είχε διαγραφεί από το κόµµα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επειδή είχε γρονθοκοπήσει πολιτεύτριά του, όµως σειρά αναρτήσεων του κινήµατος «Υπέρβαση», το οποίο διατηρεί, δείχνουν πως στήριζε διαρκώς και για χρόνια µετά τον Πάνο Καµµένο.

Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν πως ο Κ. Τόµπρας είχε γνωρίσει τον Νίκο Παππά από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις ακόµα και σήµερα µε τον στενό συνεργάτη, φίλο και υπουργό του Αλέξη Τσίπρα.

«ΔΥΟ ΗΛΙΘΙΟΙ»

Ο Κυριάκος Τόµπρας σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αποκαλέσει «δύο ηλίθιους» τον Χρήστο Καλογρίτσα και το CCC Group, που τον έκαναν να χάσει τον χρόνο του και τελικά να µην πληρωθεί για τη δουλειά που έκανε (τηλεοπτικός σταθµός Star).

Για «εικονική σύµβαση» είχε µιλήσει εξάλλου ο κ. Τόµπρας σε άλλη του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Kontra (14/7/2020). Για τον λιβανέζικο όµιλο είχε τονίσει πως είχε «γεωπολιτικούς λόγους να εµπλακεί στην αγορά τηλεοπτικής άδειας», µιλώντας για έναν λιβανέζικο όµιλο µπλεγµένο στο Euro-Arab Summit και σε άλλα γεωπολιτικά και γεωοικονοµικά παιχνίδια µέσω Ελλάδας.

Κοινώς, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διευκολύνει την αγορά µιας άδειας από ένα γκρουπ µε ξένα συµφέροντα από αυτά της χώρας µας και µε κεφάλαια που διακινούνται σε όλο τον κόσµο και προέρχονταν από τις αραβικές χώρες. Θύµιζε, επίσης, ο κ. Τόµπρας πως από το 2014 οι λογαριασµοί Καλογρίτσα ήταν δεσµευµένοι από το ΚΕΦΟΜΕΠ και πως ο κατασκευαστής «δεν είχε τη δυνατότητα να καταθέσει προσφορά για τηλεοπτική άδεια».

«Ο Καλογρίτσας ενδιαφερόταν τότε για λογαριασµό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε συγκεκριµένα και προσέθεσε πως αυτός σύστησε τους Λιβανέζους στον Καλογρίτσα, καθώς «τον γνώριζε χρόνια». «Εγώ έκανα την παντρειά», είπε. «Οταν έχεις µια δύναµη σαν τη CCC, καναλάρχης µπορούσε να γίνει και ο Πακιστανός στα φανάρια. Λίγο τους ενδιέφερε ποιος θα ήταν ο Ελληνας συνεταίρος. Ο Καλογρίτσας µπήκε στο σκηνικό εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, όπως έλεγε ο ίδιος. ∆εν είχε κεφάλαια». ∆ηλαδή, επιβεβαιώνεται πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «έσπρωχνε» όχι µόνο για τη δηµιουργία ενός ΣΥΡΙΖΑ Channel, αλλά και για την αντίστοιχη ενός Arabia Channel ή, σύµφωνα µε κάποιους γνωρίζοντες, για ένα βαλκανικό «Al Jazeera» (https://www.youtube. com/watch?v=apozUfPuZGw).

O κ. Τόµπρας εξάλλου έχει αποκαλύψει ότι το έµβασµα έγινε από την Abu Dhabi Islamic Bank µέσω της HSBC London και πήγε στη «βολική» κυβερνητικά Αttica Bank. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ταυτόχρονα πως ο Κυριάκος Τόµπρας έχει δηλώσει πως «εγώ µε τον Παππά δεν είχα συµφωνήσει τίποτα. Το τι, όµως, συµφώνησε ο Νίκος Παππάς µαζί τους θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν», επιβεβαιώνοντας τα περί «White House». Βέβαια, η σχέση Τόµπρα – Καµµένου, άρα και Παππά, είναι δεδοµένη και ελεγχόµενη, αν προχωρήσουν οι εξελίξεις. Καίρια, όµως, είναι η επισήµανση ενός εκ των αρχιτεκτόνων αυτής της παρ’ ολίγον συµφωνίας, όταν παραδέχθηκε πως «εντάξει… µην παίζουµε. “White House” είναι το Μαξίµου. Σαφώς δεν εννοούµε τον Λευκό Οίκο του Ντ. Τραµπ. Με το Μαξίµου µιλούσαν και οι Λιβανέζοι. Μιλούσαν µε όλους. Οταν λέω µε όλους, µιλούσαν µε όλους»!

«Τα λεγόµενα… παιδιά ο Καλογρίτσας τα έχει µεγαλώσει. Αν θα συνεχιστεί η κόντρα µε τους Λιβανέζους, θα βγει και θα τα µιλήσει…», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ