«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο νέος, μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Οι δεσμοί μας με την Τουρκία θα είναι ξεχωριστοί, καθώς είναι οικονομικός μας εταίρος, υποστηρίζουμε επίσης τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε πιο ειδικά.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος ακολούθησε χρόνια εμφυλίου πολέμου, εξέλεξαν τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου. Πρόεδρος του μεταβατικού τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου (θέση που ισοδυναμεί με εκείνη του προέδρου της χώρας) αναλαμβάνει, με βάση την ίδια συμφωνία, ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Οι επαφές Δένδιας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στο έργο του ειδικού απεσταλμένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση δια ζώσης προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που αφορούν την Λιβύη.

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ πανηγύριζε για τον Ντμπεϊμπά

Το ζήτημα της αναγκαίας διαμόρφωσης εθνικού μετώπου, που «προϋποθέτει εθνική στρατηγική», έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα ζητήματα επικαιρότητας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είχαμε δήλωση του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης, για την ανάδειξη του οποίου είχε πανηγυρίσει η κυβέρνηση, ότι θεωρεί πολύ καλή συμφωνία, το τουρκολιβυκό σύμφωνο, και ότι πρόκειται να τη σεβαστεί και να την εφαρμόσει. Είχαμε χθες […] τη συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ, για μεταφορά με πλοία LNG, του φυσικού αερίου, από το μεγάλο κοίτασμα Λεβιάθαν, που θέτει σε αμφισβήτηση το εάν θα προχωρήσει ο αγωγός East Med. Τα είχαμε προβλέψει; Το ξέραμε ή αιφνιδιαστήκαμε από τα γεγονότα, και ποια είναι η στρατηγική μας; Ανακοινώθηκε πρόσφατα ο οδικός χάρτης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το παρακολουθούμε ή απουσιάζουμε;» ρώτησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε ιδιαίτερα στο επερχόμενο «μείζον ζήτημα» της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, για να τονίσει ότι «πριν από την αντίστοιχη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά, ο τότε πρωθυπουργός (Αλ. Τσίπρας) είχε καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για ενημέρωση. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σε όλα αυτά τα θέματα η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα, και σε κενό στρατηγικής, κάτι που είναι ευθύνη πρωταρχικά του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την ευθύνη γενικής χάραξης της πολιτικής της χώρας.

«Κενό στρατηγικής»

Ο κ. Κατρούγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει όλες αυτές τις εξελίξεις χωρίς στρατηγική και αμήχανα. «Δεν το καταλογίζουμε σε εσάς, κυρίως, αγαπητέ υπουργέ, το κενό στρατηγικής. Αποτελεί πρωταρχικά ευθύνη του Πρωθυπουργού. Όχι μόνο γιατί σε μία σειρά θεμάτων φαίνεται ότι υπάρχουν αποστάσεις, φραστικές τουλάχιστον διαφοροποιήσεις που μπορεί να κρύβουν κι άλλα, ανάμεσα στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις πάγιες θέσεις του ΥΠΕΞ, αλλά και γιατί αυτός έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα καθορισμού της γενικής πολιτικής της χώρας. Ξαναθέτουμε λοιπόν το ζήτημα της αναγκαίας διαμόρφωσης εθνικού μετώπου, που όμως προϋποθέτει εθνική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει σε όλα τα ζητήματα που προανέφερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις