Έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της στο θέμα του καταδικασμένου για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα, απευθύνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα στην δήλωση που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Κουφοντίνα – Δραματική ανακοίνωση

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον Δημήτρη Κουφοντία κρούει με επίσημη ανακοίνωσή του, το Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, όπου ο πολυισοβίτης νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για 11η ημέρα. Οι γιατροί επισημαίνουν πως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Ι. Κολοκυθάς, επισημαίνεται πως το προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της άρνησης του Δημήτρη Κουφοντίνα να σιτιστεί και να λάβει υγρά και σε εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας, «προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Ενημερώνουμε ότι, ο ασθενής του νοσοκομείου μας κος Δημ. Κουφοντίνας ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, μετά από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02- 2021.

Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών. Το Ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αρνείται την ανάνηψη – Διέκοψε την αντιβίωση

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που διανύει την 50η ημέρα απεργίας πείνας, φέρεται να αφαίρεσε τον ορό της αντιβίωσης, ο οποίος αποτελούσε και τη μοναδική πηγή ενυδάτωσής του, καθώς έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας, από τις 22 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε σε συγγενείς και οικείους δεν επιθυμεί ανάνηψη, σε περίπτωση απώλειας των αισθήσεών του.

Σημειώνεται ότι ο Κουφοντίνας βρίσκεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται.

Ο γιατρός του, κ. Θεοδωρής Ζδούκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου επισκέφθηκα τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, που νοσηλεύεται για δέκατη μέρα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Λαμίας. Έχοντας συμπληρώσει 49 μέρες απεργίας πείνας, ο απεργός παρουσιάζει βαριά απίσχανση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία άμφω, αίσθημα ζάλης και σημεία αφυδάτωσης.

Η υπογλυκαιμία, συνοδευόμενη από επικείμενες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μπορεί να αποβεί ανά πάσα στιγμή μοιραία για το μυοκάρδιο και τον εγκέφαλο.

Στη σύντομη επικοινωνία που είχα μαζί του, ενημέρωσα τον απεργό πείνας για την παρέμβαση χιλιάδων πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις σημαντικές δημόσιες δηλώσεις στήριξης του αιτήματός του. Μολονότι καταβεβλημένος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του.

Με προβληματίζουν σοβαρά οι δηλώσεις αδιαλλαξίας και εκδικητικότητας, που πληθαίνουν από την περασμένη Παρασκευή. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που τις κάνουν επιδιώκουν την επίσπευση του μοιραίου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του τα επόμενα δύο 24ωρα. Δεν είναι η ώρα της μνησικακίας. Ζητώ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων να το αντιληφθούν και να αρθούν στο ύψος της περίστασης. Μια ζωή κερδισμένη είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε “πολιτικό κόστος”».

Επισημαίνεται πως αίτημα του κρατούμενου είναι η μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, από τις φυλακές Δομοκού όπου και κρατείται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις