Ο Ελληνικός Τουρισμός και οι προοπτικές του 2021. Με τον Γιάννη Ρεβύθη (Video)

Share:

Η πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, του Corfu Channel, του δημοσιογράφου Γιάννη Ρεβύθη, που μεταδόθηκε χθες το βράδυ στις 22.00, ασχολήθηκε με τον ελληνικό Τουρισμό και τις προοπτικές του 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην εκπομπή μίλησαν οι:

Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας
Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, εκδότης ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ
Μάγδα Κουσουνή, πρόεδρος Ξεναγών Κέρκυρας
Γιώργος Λυκαύγης, τουριστικός επιχειρηματίας και σύμβουλος
Δημήτρης Μπούχαλης, καθηγητής.

Δείτε το Α’ μέρος

Δείτε το Β’ μέρος


Τι ειπώθηκε

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βούλγαρης τόνισε μεταξύ άλλων: “Το 2019 μιλούσαμε για υπερτουρισμό, ενώ το 2020 μιλήσαμε και είδαμε ακόμη και “μηδενικό τουρισμό”. Τόσο το Ξενοδοχειακό Επιμελητηριο, όσο και ο ΣΕΤΕ, αναγνωρίζουν ότι ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Το 2020 ήταν ένα μάθημα και το κύριο μέλημα ήταν το προσωπικό των ξενοδοχείων και οι ενέργειες για να εξασφαλιστεί η διαβίωση τους, ενώ το ρίσκο των ξενοδόχων οι οποίοι άνοιξαν τελικά άξιζε, αφού είχαν μια ικανοποιητική πληρότητα”.

Και συνέχισε: “Τα πράγματα έχουν αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες. Πριν μια βδομάδα δεν υπήρχε συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι και το μέσο που θα βοηθήσει τα ταξίδια ενώ έχουμε και τις ανακοινώσεις Johnson οι οποίες τονώνουν την αγορά. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε για το καλύτερο χωρίς να κάνουμε προβλέψεις”.

Ο Κωνσταντίνος Δεριζιώτης

Από την πλευρά του ο εκδότης του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, υπογράμμισε ότι “Ο Τουρισμός έγινε κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ λόγω της πανδημίας και φάνηκε και πόσα λίγη σημασία έδιναν σε αυτόν τον πολύ σημαντικό κλάδο για την ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του κράτους στον κλάδο, είπε: “Το ελληνικό Δημόσιο διαχρονικά δεν εκτιμά τον Τουρισμό, όσο πρέπει, βάσει της συμμετοχής του στο ΑΕΠ και στην περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου μάλιστα ότι τα επενδυτικά κίνητρα τα οποία κατά καιρούς έδιναν οι κυβερνήσεις ήταν πάντα οριζόντια και ποτέ ανά κλάδο. Οι στρεβλώσεις της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προιόντος με διπλάσια έμμεση φορολόγηση σε σχέση με άλλες χώρες κάνουν κακό και στην τοπική οικονομία, η οποία εκτιμά την συνεισφορά του τουρισμού, αφού ζει από αυτόν”.

Και συνέχισε: “Σε εθνικό επίπεδο ίσως να μην έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο γνώσης όσον αφορά στο τι και πόσο ακριβώς συνεισφέρει ο Τουρισμός, και ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, είτε αυτό αφορά αγορές αγαθών/πρώτων υλών/ υπηρεσιών ή την απασχόληση δυναμικού. Από την άλη πλευρά, υπάρχουν πολλές δηλώσεις για τα κακώς κείμενα του Τουρισμού αλλά πολύ λίγες προτάσεις”.

Για τις αγορές στις οποίες απευθύνεται ο ελληνικός Τουρισμός, ο κ. Δεριζιώτης είπε: “Χρειαζόμαστε ένα μίγμα τουρισμού, καθώς η πελατεία της κάθε αγοράς είναι πολύ διαφορετική, όπως και ο κάθε ελληνικός προορισμός. Ο πελάτης των Κυθήρων έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πελάτη της Ελούντας, ενώ το μαρκετινγκ το οποίο θα γίνει για τα καταλύματα των 10 δωματίων, είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό του ξενοδοχείου των 2500 κλινών. Χρειάζεται να βρούμε το σωστό μίγμα για να έχουμε αποτέλεσμα και να ικανοποιήσουμε τους επισκέπτες μας. Υπάρχει χώρος για όλους και είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται όλων των ειδών και επιπέδων τουρίστες, για να καλύψει τους προορισμούς της”.

Εν κατακλείδι ο κ. Δεριζιώτης είπε: “Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η αβεβαιότητα, αλλά ερχόμαστε στο 2021 με εμπειρία και γνώση στη διαχείριση της πανδημίας, όσον αφορά τον Τουρισμό και είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι το 2020, καθώς έχει μεσολαβήσει μια εξαιρετική περίοδος από πλευράς διαχείρισης της τουριστικής αλυσίδας, ξενοδόχων και όχι μόνο. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι οι κοινοί κανόνες στην μετακίνηση των τουριστών, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση του Πρωθυπουργού για κοινά αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ήταν μια εξαιρετική κίνηση που θα βοηθήσει καθοριστικά”.

Οι ξεναγοί

Από την πλευρά της η κα. Μάγδα Κουσουνή είπε: “Το κράτος παρόλο που δίνει τον τίτλο του Πρεσβευτού της Χώρας στους ξεναγούς, δεν στήριξε τον κλάδο καθόλη την διάρκεια της πανδημίας ενώ οι περισσότεροι κλάδοι έχουν τύχει κάποιας στήριξης. Όσον αφορά στην Κρουαζιέρα που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του ξεναγού, εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια μικρή αύξηση σε σχέση με την μηδενική σεζόν του 2020, αλλά όλα είναι ρευστά. Πολλα επίσης θα εξαρτηθούν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα βοηθήσει την διακίνηση των πελατών με κρουαζιερόπλοια. Σημαντικό ότι ενώ πέρσι δεν υπήρχε καθόλου ελεύθερος χρόνος των επισκεπτών κρουαζιέρας, ούτως ώστε να περιηγηθούν χωρίς περιορισμούς, υπάρχει η ελπίδα ότι φέτος αυτό θα αλλάξει, κάτι το οποίο θα φέρει ακόμη μια νότα κανονικότητας”.

Ο Γιώργος Λυκαύγης

lykaygis 2021Ο Γιώργος Λυκαύγης, είπε: “Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την τουριστική περίοδο, παρά τους πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Την τελική έκβαση της καλοκαιρινης περιόδου 2021 θα την “αποφασίσει” ο ίδιος ο ιός κι όχι κατ’ανάγκη εμείς. Μετά τις ανακοινώσεις του Boris Johnson βλέπουμε μια μεγάλη κινητικότητα κρατήσεων, η οποία δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως πρόβλεψη για το 2021, αλλά ως ξεμπλοκάρισμα μιας αγοράς η οποία τις προηγούμενες βδομάδες είχε μικρή κινητικότητα”.

Και συνέχισε: “Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μονόδρομος για την εύκολη διακίνηση των ταξιδιωτών είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι και είναι πλέον θετική εξέλιξη. Σύσσωμη η τουριστική βιομηχανία είτε αυτό σημαίνει αεροπορικές εταιρείες, είτε Tour Operator, περιμένει μια ελαφρώς μεγαλύτερη τουριστική περίοδο. Την ίδια ώρα οι επισκέπτες σε όλους τους Μεσογειακούς προορισμούς από την Βόρεια Ευρώπη περιμένουν με ανυπομονησία να καταφέρουν να έχουν τις πολυποθητες διακοπές τους. Τα σενάρια περί προώθησης εσωτερικού τουρισμού στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι εφικτά, αφού εάν ήταν επιθυμητά και εύκολα, τότε θα είχαν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς απ’ ότι έχουν τώρα. Οι Άγγλοι το έχουν αποδείξει αυτό τις τελευταίες μέρες”.

Και κατέληξε: “Η αχίλλειος πτέρνα του Ελληνικού τουρισμού είναι η μη Υλοποίηση Στρατηγικών Σχεδιασμών. Η πανδημια μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουμε τις πολλές στρεβλώσεις τις οποίες είχαμε επισημάνει τα προηγούμενα χρόνια όπως τον υπερτουρισμό, υποδομές, σχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό του προιόντος”.

Ο Δημήτρης Μπούχαλης

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μπούχαλης, είπε: “Τον Δεκέμβριο ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος απ’ ότι σήμερα εξ ου και χρησιμοποιώ το hashtag #mikrakalathia. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει από τον ιό, αλλά το εμβόλιο θα βοηθήσει να μειώσει την μεταδοτικότητά του στους άλλους. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη για να εμβολιαστεί το μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, ενώ η μάζα των ηλικιών 25-44 δεν θα εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο τουλάχιστον, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά πολύ αργά η ίδια όσον αφορά στους εμβολιασμούς.

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι υπ’ ατμόν και αναμένουν το πότε θα μπορέσουν να πετάξουν, ενώ πιστεύω ότι θα τύχουν στήριξης από τους πιστωτές λίγο πριν αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος. Η ζήτηση για διακοπές από τους πολίτες της Βόρειας Ευρώπης είναι τεράστια και είναι γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ταξιδέψουν. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού σίγουρα θα γίνει αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και ειδικά για την Αγγλία όπου πλέον δεν ανήκει στην ΕΕ”.

Πηγή: money-tourism.gr/

Previous Article

Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ. και όχι την υποβάθμισή των.

Next Article

Παράταση προθεσμίας υποβολής Αίτησης Χορήγησης του Σήματος «Διασυνοριακό Παραδοσιακό Πρωινό CBTB».

Σχετικά Άρθρα