Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τον Κουφοντίνα – Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Share:
Στα ύψη εκτοξεύει το πολιτικό θερμόμετρο η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και για το αν η κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί ή όχι το αίτημα για μεταφορά στις φυλακές του Κορυδαλλού του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες.

Η κόντρα μάλιστα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας καθώς και τις επιθέσεις σε γραφεία της ΝΔ και πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Τη σκυτάλη της έμμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έχει πάρει πλέον η σύγκρουση σε επίπεδο υπουργών, στελεχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος με εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Πελώνη για Κουφοντίνα: Η Ελλάδα δεν θα γίνει εκβιαζόμενη Δημοκρατία

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στο αίτημα της πλευράς του Δημήτρη Κουφοντίνα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ουδεμία υπαναχώρηση.

Η Αριστοτελία Πελώνη είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Και κλείνοντας η κ. Πελώνη τόνισε: «Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία».

Μάκης Βορίδης: Ο Κουφοντίνας μπορεί να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης – Έωλα τα επιχειρήματα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνας, ο οποίος ζητά τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος 4760/2020 ορίζει ότι απαγορεύεται η μεταγωγή ή η διαμονή σε αγροτικές φυλακές σε όσους κρατούμενος έχουν καταδικαστεί σε εγκλήματα τρομοκρατίας. Ωστόσο, όπως είπε, ο νόμος έγινε αφού είχε μεταχθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές

Αφού διάβασε τη συγκεκριμένη διάταξη, εξήγησε ότι αν ένας κρατούμενος διαπράξει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα αίρεται το ευμενές μέτρο των αγροτικών φυλακών και επιστρέφει στην αρχική φυλακή όπου διέμενε. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν υπάγεται σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόσθεσε επίσης, πως ο κρατούμενος πρέπει να μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού που είναι υψίστης ασφαλείας και για βαρυποινίτες.

Αναφορικά με την απόφαση, υποστήριξε πως του έχει επιδωθεί στις 18/2/2020 και μπορεί να προσφύγει εναντίον της.

«Αν θέλει να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της αποφάσεως, έχει τη δυνατότητα να το πράξει», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα επιχειρήματα είναι απολύτως έωλα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «αν θέλει να σέβεται τους νόμους, ας τους ακολουθήσει».

Εξέφρασε την άποψη πως όλη αυτή η κινητοποίηση που γίνεται υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, έχει συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα και πως ο κατάδικος διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εξτρεμιστές της άκρας Αριστεράς θα μετατρέψουν σε χάος τη δημόσια τάξη, η κυβέρνηση δε θα καμφθεί μπροστά στο φόβο αυτό», διαμήνυσε και πρόσθεσε πως θα αντιμετωπιστεί με όρους δημόσιας τάξεως.

Πιερρακάκης: Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκδικούνται, δεν εκβιάζονται, δεν είναι α λα καρτ

«Η Δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε εκδικείται και δεν είναι αλά κάρτ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα.

«Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει, όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, στα 47 χρόνια περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης και το έχει τηρήσει ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που έχουν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους.

«Αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει να διαφυλάξουμε . Ένα κράτος δικαίου που δεν είναι α λα καρτ, ένα κράτος που δεν αλλάζει τους κανόνες του. Γιατί οι κανόνες υπάρχουν για να μας προστατεύουν και ειδικά τους πιο αδύναμους», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο νόμος τηρείται σε απόλυτο βαθμό, πως ο κατηγορούμενος έχει τα μέσα που μπορεί να αξιοποιήσει και οι οικείοι του τη δυνατότητα να του αλλάξουν γνώμη και να τον διατηρήσουν στη ζωή.

Χαρακτήρισε τέλος, λάθος τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ανοίγει κερκόπορτα στον διχασμό.

Χατζηδάκης: Ο Κουφοντίνας δεν έχει εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα

Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως ο καταδικασμένος για τρομοκρατία και απεργός πείνας δεν έχει εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να εξαντλήσει όλα τα μέσα και να μην εκβιάζει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους Ρουπακιά και Μιχαλολιάκο διερωτώμενος «αυτοί που στηρίζουν τον Κουφοντίνα τι θα έλεγαν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει και στα δικά τους αιτήματα αν προχωρούσαν σε απεργία πεινάς;»

Πλεύρης: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες», δήλωσε ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά της Πολιτείας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραμείνει στη ζωή ο καταδικασμένος 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας. Όπως εξήγησε, «η Ελληνική Δημοκρατία λέει ό,τι ορίζεται στον κώδικα, θα έχει δηλαδή αναγκαστική θεραπεία».

Είναι απόλυτο δικαίωμα της Πολιτείας, πρόσθεσε, να επιλέξει τον χώρο που θα κρατηθεί ένας καταδικασμένος και ειδικά ένας τρομοκράτης μπορεί να βρεθεί σε κάποια απομακρυσμένη φυλακή. «Ο Κουφοντίνας, δεν μπορεί να απαιτεί παραπάνω από ό,τι συμβαίνει σε άλλους κρατούμενους», ξεκαθάρισε.

«Η ελληνική Πολιτεία παρέχει ό,τι θεραπεία χρειάζεται ο Κουφοντίνας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις είναι έντονες και λένε πως «με τη θεραπεία θα του κάνετε βασανιστήρια», ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του Δημήτρη Κουφοντίνα, αντί να επιτίθενται στην Πολιτεία ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος του, να ζητήσουν από τον ίδιο να παύσει την απεργία πείνας.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα του Κουφοντίνα, ενδεχομένως αργότερα κι άλλοι να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας ή να απειλήσουν με αυτοχειρία ώστε να ικανοποιηθεί και το δικό τους αίτημα.

«Ο Κουφοντίνας, εκτίει ποινή, δεν βρίσκεται σε πεντάστερο ξενοδοχείο, όπως θα ήθελε να τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. 20 χρόνια εκτίει ποινή διαφορετικά από ότι άλλοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Συρίγος – Αχτσιόγλου: Κόντρα στον αέρα για τον Κουφοντίνα

Ο υφυπουργός Παιδείας πήρε θέση για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ένας κρατούμενος καταφεύγει στην απεργία πείνας όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα τα οποία προσφέρει ο νόμος ή η πολιτεία και βλέπει ότι είναι απονενοημένη η προσπάθειά του. Ο Κουφοντίνας στη συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξε αντί της προσφυγής στην δικαιοσύνη για αυτά που θεωρεί νόμιμα δικαιώματα του, την απεργία πείνας. Και το έκανε ως μέσο ασκήσεως πιέσεως στην πολιτεία κατά τη γνώμη μου. Μιλάμε για έναν άνθρωπο όποιος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 11 αν όχι 13 άτομα, ακραίο λοιπόν άνθρωπο, ο οποίος επιλέγει μέσα από μία ακραία κίνηση να πετύχει το στόχο του. Κανένας δεν θέλει ένα νεκρό άνθρωπο και πρέπει να αποφευχθεί η ροπή προς το θάνατο του Κουφοντίνα που επιδιώκει παράλληλα όμως υπάρχουν και νόμοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Δένδιας: Στέκομαι δίπλα στους συγγενείς αυτών που δεν είχαν δικαίωμα επιλογής

Τη στήριξή του στους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την απεργία πείνας του Κουφοντίνα, σημείωσαν ότι «Το κράτος Δικαίου δεν εκβιάζεται γιατί αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο οποίο να βασιστούμε όλοι εμείς, που σε αντίθεση με τον δολοφόνο, πιστεύουμε στη Δημοκρατία και τον τρόπο λειτουργίας της», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του στο twitter, στο οποίο επισυνάπτει την εν λόγω ανακοίνωση των συγγενών θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ένα λιτό μήνυμα συμπαράστασης αναφέρει: «Στέκομαι δίπλα στους συγγενείς αυτών που δεν είχαν δικαίωμα επιλογής».

Κώτσηρας για Κουφοντίνα: Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο – Υπάρχει πλαίσιο

Υπάρχει πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί και δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο», τόνισε, Γιώργος Κώτσηρας,

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «μια εξαίρεση θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλους κρατούμενους να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο, αντί να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες», όμως – όπως είπε- έτσι «δεν μπορεί να προχωρήσει ένα κράτος δικαίου συντεταγμένα».

«Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι η τήρηση του νόμου περνάει από τους αρμόδιους φορείς. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή γίνεται αυτή η προσπάθεια μιας κατ’ εξαίρεση διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Previous Article

Λίνα Μενδώνη: Αναλαμβάνω το επικοινωνιακό λάθος – Καμία απόπειρα συγκάλυψης

Next Article

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση για τον Κουφοντίνα – Χατζηδάκης: Δεν μπορεί να εκβιάζεται μια Πολιτεία

Σχετικά Άρθρα