Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση για τον Κουφοντίνα

Share:
Εντείνονται οι πολιτικοί διαξιφισμοί τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς η κατάσταση της υγείας του εκτελεστή της 17Ν μετά από την απόφαση του να κάνει απεργίας πείνας για 52 ημέρες είναι οριακή.

Η κόντρα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας καθώς και τις επιθέσεις σε γραφεία της ΝΔ και πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Μάκης Βορίδης: Ο Κουφοντίνας μπορεί να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης – Έωλα τα επιχειρήματα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνας, ο οποίος ζητά τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος 4760/2020 ορίζει ότι απαγορεύεται η μεταγωγή ή η διαμονή σε αγροτικές φυλακές σε όσους κρατούμενος έχουν καταδικαστεί σε εγκλήματα τρομοκρατίας. Ωστόσο, όπως είπε, ο νόμος έγινε αφού είχε μεταχθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές

Αφού διάβασε τη συγκεκριμένη διάταξη, εξήγησε ότι αν ένας κρατούμενος διαπράξει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα αίρεται το ευμενές μέτρο των αγροτικών φυλακών και επιστρέφει στην αρχική φυλακή όπου διέμενε. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν υπάγεται σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόσθεσε επίσης, πως ο κρατούμενος πρέπει να μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού που είναι υψίστης ασφαλείας και για βαρυποινίτες.

Αναφορικά με την απόφαση, υποστήριξε πως του έχει επιδωθεί στις 18/2/2020 και μπορεί να προσφύγει εναντίον της.

«Αν θέλει να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της αποφάσεως, έχει τη δυνατότητα να το πράξει», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα επιχειρήματα είναι απολύτως έωλα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «αν θέλει να σέβεται τους νόμους, ας τους ακολουθήσει».

Εξέφρασε την άποψη πως όλη αυτή η κινητοποίηση που γίνεται υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, έχει συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα και πως ο κατάδικος διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εξτρεμιστές της άκρας Αριστεράς θα μετατρέψουν σε χάος τη δημόσια τάξη, η κυβέρνηση δε θα καμφθεί μπροστά στο φόβο αυτό», διαμήνυσε και πρόσθεσε πως θα αντιμετωπιστεί με όρους δημόσιας τάξεως.

Πιερρακάκης: Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκδικούνται, δεν εκβιάζονται, δεν είναι α λα καρτ

«Η Δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε εκδικείται και δεν είναι αλά κάρτ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα.

«Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει, όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, στα 47 χρόνια περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης και το έχει τηρήσει ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που έχουν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους.

«Αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει να διαφυλάξουμε . Ένα κράτος δικαίου που δεν είναι α λα καρτ, ένα κράτος που δεν αλλάζει τους κανόνες του. Γιατί οι κανόνες υπάρχουν για να μας προστατεύουν και ειδικά τους πιο αδύναμους», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο νόμος τηρείται σε απόλυτο βαθμό, πως ο κατηγορούμενος έχει τα μέσα που μπορεί να αξιοποιήσει και οι οικείοι του τη δυνατότητα να του αλλάξουν γνώμη και να τον διατηρήσουν στη ζωή.

Χαρακτήρισε τέλος, λάθος τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ανοίγει κερκόπορτα στον διχασμό.

Χατζηδάκης: Ο Κουφοντίνας δεν έχει εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα

Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως ο καταδικασμένος για τρομοκρατία και απεργός πείνας δεν έχει εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα. 

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να εξαντλήσει όλα τα μέσα και να μην εκβιάζει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους Ρουπακιά και Μιχαλολιάκο  διερωτώμενος «αυτοί που στηρίζουν τον Κουφοντίνα τι θα έλεγαν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει και  στα δικά τους αιτήματα αν προχωρούσαν σε απεργία πεινάς;»

Πλεύρης: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες», δήλωσε ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά της Πολιτείας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραμείνει στη ζωή ο καταδικασμένος 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας. Όπως εξήγησε, «η Ελληνική Δημοκρατία λέει ό,τι ορίζεται στον κώδικα, θα έχει δηλαδή αναγκαστική θεραπεία».

Είναι απόλυτο δικαίωμα της Πολιτείας, πρόσθεσε, να επιλέξει τον χώρο που θα κρατηθεί ένας καταδικασμένος και ειδικά ένας τρομοκράτης μπορεί να βρεθεί σε κάποια απομακρυσμένη φυλακή. «Ο Κουφοντίνας, δεν μπορεί να απαιτεί παραπάνω από ό,τι συμβαίνει σε άλλους κρατούμενους», ξεκαθάρισε.

«Η ελληνική Πολιτεία παρέχει ό,τι θεραπεία χρειάζεται ο Κουφοντίνας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις είναι έντονες και λένε πως «με τη θεραπεία θα του κάνετε βασανιστήρια», ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του Δημήτρη Κουφοντίνα, αντί να επιτίθενται στην Πολιτεία ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος του, να ζητήσουν από τον ίδιο να παύσει την απεργία πείνας.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα του Κουφοντίνα, ενδεχομένως αργότερα κι άλλοι να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας ή να απειλήσουν με αυτοχειρία ώστε να ικανοποιηθεί και το δικό τους αίτημα.

«Ο Κουφοντίνας, εκτίει ποινή, δεν βρίσκεται σε πεντάστερο ξενοδοχείο, όπως θα ήθελε να τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. 20 χρόνια εκτίει ποινή διαφορετικά από ότι άλλοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Συρίγος – Αχτσιόγλου: Κόντρα στον αέρα για τον Κουφοντίνα 

Ο υφυπουργός Παιδείας πήρε θέση για την υπόοθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ένας κρατούμενος καταφεύγει στην απεργία πείνας όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα τα οποία προσφέρει ο νόμος ή η πολιτεία και βλέπει ότι είναι απονενοημένη η προσπάθειά του. Ο Κουφοντίνας στη συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξε αντί της προσφυγής στην δικαιοσύνη για αυτά που θεωρεί νόμιμα δικαιώματα του, την απεργία πείνας. Και το έκανε ως μέσο ασκήσεως πιέσεως στην πολιτεία κατά τη γνώμη μου. Μιλάμε για έναν άνθρωπο όποιος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 11 αν όχι 13 άτομα, ακραίο λοιπόν άνθρωπο, ο οποίος επιλέγει μέσα από μία ακραία κίνηση να πετύχει το στόχο του. Κανένας δεν θέλει ένα νεκρό άνθρωπο και πρέπει να αποφευχθεί η ροπή προς το θάνατο του Κουφοντίνα που επιδιώκει παράλληλα όμως υπάρχουν και νόμοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος


Από την μεριά της η Έφη Αχτσιόγλου είπε:

Εχει διαπράξει εγκλήματα και γι αυτό το λόγο είναι καταδικασμένος και ορθά είναι καταδικασμένος. Ένα κράτος Δικαίου όπως είναι η Ελλάδα οφείλει να επιδεικνύει γενναιοδωρία σε τέτοιου είδους οριακές καταστάσεις. Και όταν λέμε γενναιοδωρία δεν μιλάμε για ακρότητες αλλά για μια ελάχιστη ευελιξία ώστε να αποφορτιστούν καταστάσεις.

Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν πρέπει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Από την άλλη μεριά την ανάγκη να μην πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην «Κοινώνια Ώρα MEGA».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομική συζήτηση. Είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα. Θα είμαστε η πρώτη χώρα μετά από 40 χρόνια που θα υπάρξει νεκρός απεργός πείνας. Και πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι αν αυτό είναι κάτι που θα κάνει καλύτερη τη δημοκρατία τη χώρα μας. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η ανθρώπινη ζωή σε μια δημοκρατική πολιτεία είναι το ύψιστο δικαίωμα» σημείωσε σχετικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν συνιστά υποχώρηση της κυβέρνησης το να αλλάξει θέση στο συγκεκριμένο θέμα. «Δεν είναι υποχώρηση. Είναι λάθος η έκφραση. Δεν είναι μπρά ντε φερ κυβέρνησης με έναν απεργό πείνας. Μη το δούμε ως πολιτική ήττα της ΝΔ. Επειδή η ΝΔ το βλέπει έτσι οδηγεί τη χώρα σε μια τραγωδία. Θα είναι ήττα της δημοκρατίας αν πεθάνει ο Κουφοντίνας».

Ακόμα, δήλωσε ότι ο Κουφοντίνας δεν εκβιάζει την κυβέρνηση, η οποία εντούτοις «μια χαρά εκβιάστηκε από την DUI για το πώς θα ανοίξει τον τουρισμό, από τον Αντώνη Σαμαρά για να μη φέρει σε ψήφιση τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή.

«Η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο κριτήριο για τη δημοκρατία μας. Και εκεί είναι που κερδίζουμε την τρομοκρατία. Να βρεθεί σημείο εκτόνωσης στην υπόθεση Κουφοντίνα. Πρέπει να μην πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα ποια θα ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αν οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες θα είχαν αιτήματα παρόμοια με του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε ότι κόμμα του θα στηρίξει «ότι λέει ο νόμος».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εκπομπή υπονόησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα για ιδεολογικούς λόγους

«Ντροπή σας κ. Βορίδη. Αυτά να τα πείτε στον φίλο σας τον Μιχαλολιάκο. Ντροπή σας κ. Βορίδη. Κατηγορείται την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι στηρίζει την τρομοκρατία;»

Previous Article

«Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» το μήνυμα Μαξίμου για την υπόθεση Κουφοντίνα – «Ο νόμος ισχύει για όλους»

Next Article

Κώστας Σκρέκας στα Παραπολιτικά 90,1: Επιστροφή χρημάτων σε όσους απευθύνθηκαν στο 11500 για αποκατάσταση ζημιών λόγω της «Μήδειας»

Σχετικά Άρθρα