Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πελώνη για lockdown: Δε μπορεί να αποκλειστεί παράταση – Όσο πιο γρήγορα αποκλιμακωθούν κρούσματα και ΜΕΘ τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξουμε

Διαδοχικές ερωτήσεις για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός Μαρτίου δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όλα ανοιχτά για παράταση του lockdown στην Αττική

«Δε μπορώ να αποκλείσω τίποτα», τόνισε η κ. Πελώνη, ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης των περιοριστικών μέτρων στην Αττική. «Τα στοιχεία αξιολογούνται, η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα-βήμα, έχοντας ως βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και της πίεσης στο ΕΣΥ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε…», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας. Όλοι θα ήθελαν να βγουν έξω, να ταξιδέψουν, να πάνε στα πατρικά τους σπίτια. Αυτό θα εξαρτηθεί από όλους εμάς. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα, όσο περισσότερη υπομονή κάνουμε, τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση περιορισμών…», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα για άνοιγμα του λιανεμπορίου, μαζί με τις σχολικές μονάδες.

«Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι σε λίγες ημέρες, εντός της εβδομάδας, η χώρα θα σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών. Ελπίζουμε ότι αυτό σταδιακά και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες, πού σύντομα θα αλλάξει και την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας και πλέον από το Πάσχα και μετά θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση ως προς την άρση περιοριστικών μέτρων. Το πρώτο τείχος ανοσίας ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι θα έχει χτιστεί τότε. Ανάλογα, βέβαια και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι οποίες αναμένεται να είναι πολύ αυξημένες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μέτρα στήριξης ύψους 30 δισ.

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή της, υπογράμμισε πως: «θέσαμε ξεκάθαρους υγειονομικούς άξονες για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού» και ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

-Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

-Αναβαθμίσαμε το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

-Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 565 σε 1.360.

-Ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που ήδη φτάνουν συνολικά τα 30 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021). Αφορούν ανάμεσα στα άλλα:

-Την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

-Την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

-Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

-Την κάλυψη του ενοικίου (ενός μέρους αρχικά και του συνόλου τώρα) των πληττόμενων επιχειρήσεων.

-Την κάλυψη μέρους του ενοικίου πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, καθώς και της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους.

-Την παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας».

Ακόμη, όπως είπε: «Στο ίδιο αυτό το διάστημα, η κυβερνητική πολιτική πέτυχε άλματα στην ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση. Κατάφερε -όπως τονίζει ο πρωθυπουργός- να μετατρέψει την κρίση σε επιταχυντή προόδου: Στην ψηφιοποίηση του κράτους υπέρ του πολίτη. Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας. Στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Στη γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύσαμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας γεγονός που απεικονίζεται τόσο στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ