Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τα γκάλοπ για τους διαδόχους της Φώφης «φούντωσαν» την μάχη στο ΚΙΝΑΛ – Περιοδείες ξεκινά ο Λοβέρδος, ετοιμάζεται ο Ανδρουλάκης

Ενα παλιό, χιουμοριστικό αριστερό ρητό έλεγε: «Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ηγεσία, ας αλλάξουμε τη βάση μας». Η συζήτηση αυτή γίνεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόμματος κινείται σε διαφορετική γραμμή από αυτή της ηγεσίας. Εσχάτως, όμως, η συζήτηση αυτή ξεπερνά τις διαφορετικές απόψεις για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως μπορεί να είναι το νομοσχέδιο για την Παιδεία, η πανδημία ή τα Ελληνοτουρκικά.

Ξεκίνησαν δημοσκοπήσεις

Αγγίζει, πλέον, προσωπικά την πρόεδρο του κόμματος, καθώς στις έρευνες που γίνονται μεταξύ των δυνάμει υποψηφίων για την ηγεσία η Φώφη Γεννηματά είναι χαμηλά στην κρίση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Υπολείπεται αισθητά τόσο του Ανδρέα Λοβέρδου όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αξιοπρεπή παρουσία καταγράφει στις έρευνες ο Παύλος Γερουλάνος. Τα σχετικά δημοσκοπικά στοιχεία τροφοδοτούν περαιτέρω την παραφιλολογία για επίσπευση των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών, παρότι το σύνολο των στελεχών του κόμματος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού.

Κάλπες τον Νοέμβριο

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι προς το τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛ. για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο των διαδικασιών. Με απώτερο ορίζοντα οι κάλπες να στηθούν τον Νοέμβριο και αφού φυσικά δεν έχει προκύψει εκλογικός αιφνιδιασμός από την πλευρά του πρωθυπουργού. Σε σχέση με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι από αυτούς που πιστεύουν στο εκλογικό σενάριο, γι’ αυτό και στην παρούσα φάση προσπαθεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του με την Α’ Αθηνών, όπου φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος βουλευτής.

Οι εισηγήσεις που απορρίπτονται

Στο παρασκήνιο, αυτό που συζητείται είναι το «σώμα» που θα κληθεί να ψηφίσει. Κάποιες διαρροές που υπήρχαν από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα ψηφίσουν όσοι είναι τώρα γραμμένοι στο μητρώο μελών απορρίπτονται κατηγορηματικά από τα επιτελεία Ανδρουλάκη και Λοβέρδου, ενώ δεν φαίνονται να είναι σύμφωνοι με αυτή τη θέση ακόμα και στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το «μοντέλο του 2017», δηλαδή ανοιχτές διαδικασίες σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ψηφίσει. Εκτιμάται, επίσης, ότι προς συζήτηση θα τεθεί και το θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου.

Περιοδείες ξεκινά ο Λοβέρδος

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτη κινητικότητα καταγράφουν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και αυτό γιατί η πανδημία δεν τους επιτρέπει την απευθείας επαφή με τον κόσμο, αλλά κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων. Ο κ. Λοβέρδος στήνει πυρήνες υποστηριχτών του σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα πιο μικρά νησιά. Την ευθύνη έχει αναλάβει το οργανωτικό επιτελείο που έχει συγκροτήσει και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί την Ηπειρο και τη Θράκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για λόγους κομματικού πατριωτισμού, αποφεύγει τους υψηλούς τόνους και την κριτική, αφού εκτιμά ότι η συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας κάνει ζημιά στο κόμμα. Για αυτό και δηλώνει ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του όταν ανοίξει επισήμως η διαδικασία. Για την επαφή του με τα στελέχη του κόμματος έχει επιλέξει τη μέθοδο των «μεγάλων τηλεδιασκέψεων», και μάλιστα σε τακτική βάση πραγματοποιεί συνεδριάσεις με τη συμμετοχή δεκάδων ή και εκατοντάδων στελεχών από διάφορους νομούς.

Η Φώφη ετοιμάζει τηλεδιασκέψεις

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζει, προφανώς, τις κινήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Γεννηματά. Για αυτό και οι συνεργάτες της ετοιμάζουν ένα μεγάλο πλάνο τηλεδιασκέψεων με στελέχη από όλη την Ελλάδα, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσουν τη σχέση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής με τη βάση του κόμματος. Συν τοις άλλοις, εκτιμούν ότι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από τη σφοδρή αντιπαράθεση και, κυρίως, από το επίπεδο της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Δημ. Λιγνάδη. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός της κυρίας Γεννηματά, όπως φάνηκε και από την παρέμβασή της στη συζήτηση στη Βουλή, είναι να ταυτίζει τη Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής ως διακριτός πόλος. Απολύτως χαρακτηριστική η αποστροφή της τελευταίας προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή: «Οι πολίτες ξέρουν πια ότι η δήθεν μετωπική σύγκρουση που διαλαλεί με το αζημίωτο η προπαγάνδα σας είναι μια σκέτη φούσκα. Οι δύο δήθεν μονομάχοι, γυμνοί από θέσεις, κρύβουν τη γύμνια τους με ανούσιες επιθέσεις».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ