Κοντοζαμάνης: Κανονικά προχωρά ο εμβολιασμός – Κυβερνητική προτεραιότητα ο καρκίνος του πνεύμονα

Share:
Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού προχωρά κανονικά και η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους παγκοσμίως, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή συζήτηση του Economist και της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος με θέμα την αναζήτηση ενός σχεδίου δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ωστόσο ότι δεν έχουμε περάσει το σκόπελο ακόμη, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας και να ακολουθούμε τις οδηγίες για να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα καταστεί δυνατόν να προχωρήσουμε στην μετά την πανδημία περίοδο.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε, επιμένει στη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και να αναπτύξει στρατηγικές για τα σημαντικά νοσήματα που επηρεάζουν τους δείκτες θνησιμότητας, νοσηρότητας και αναπηρίας στον Ελληνικό πληθυσμό.

Ο καρκίνος, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και ο καρκίνος του πνεύμονα ειδικότερα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα και την τέταρτη πιο σημαντική ασθένεια σε όρους θνησιμότητας και αναπηρίας σε συνδυασμό.

«Είναι προφανές ότι ο καρκίνος και ειδικότερα ο καρκίνος του πνεύμονα θα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ακόμη πιο επίκαιρη μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου ανανεώνει τη δέσμευση της Ευρώπης για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου. Αναγνωρίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στη φροντίδα του καρκίνου.

Στοχεύει να εξαλείψει τις ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου μεταξύ των Κρατών Μελών. Η προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης στα δεδομένα της χώρας μας είναι μια πρόκληση και σε αυτήν θα ανταποκριθούμε με περισσότερες δυνάμεις όταν μπορέσουμε να ελέγξουμε την πορεία της πανδημίας. Πιστεύουμε όμως ότι η πρόταση για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή αφετηρία, την οποία στηρίζουμε», συμπλήρωσε.

Κατ’ αρχάς, συνέχισε ο κ. Κοντοζαμάνης, «σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθήσαμε να λάβουμε εκείνα τα μέτρα που θα βοηθούσαν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στην αναζήτηση και την λήψη της αναγκαίας φροντίδας, ιδιαίτερα οι ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις όπως οι ογκολογικοί ασθενείς. Η εισαγωγή της άυλης συνταγογράφησης, η έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών μέσω της ΗΔΙΚΑ και η απρόσκοπτη συνέχιση της αγωγής μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ αλλά και η κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ήταν μερικές από τις πρωτοβουλίες αυτές.

Έγιναν προσπάθειες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε μονάδες έγχυσης και στην παροχή της αναγκαίας φροντίδας. Ξέρουμε ότι δεν ήταν πάντα αρκετές. Αλλά είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τους ειδικούς και να προσπαθήσουμε στο δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας να λάβουμε όλα τα μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν για να διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των ογκολογικών παθήσεων».

Σήμερα, είπε ο υφυπουργός, «μπορούμε να συζητήσουμε για αυτήν την τόσο σημαντική πρόκληση του καρκίνου του πνεύμονα και ενθαρρύνουμε αυτή την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ και είμαστε στη διάθεση των επιστημονικών εταιρειών, των αρμόδιων φορέων και των ασθενών να συζητήσουμε διεξοδικά και να διερευνήσουμε από κοινού εποικοδομητικές προτάσεις για τη βελτιστοποίηση αυτής της πρότασης.

Υιοθετούμε το τρίπτυχο πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία ως το βασικό πλαίσιο αξόνων για την ανάπτυξη δράσεων και ως υπουργείο Υγείας έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και η εισαγωγή του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) “Σπύρος Δοξιάδης” στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τη Δημόσια Υγείας με το Ν.4675/2020. Η μείωση του καπνίσματος αποτελεί βασικό συστατικό των δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου γενικότερα και χαιρόμαστε που σαν κυβέρνηση δώσαμε μια σημαντική ώθηση στη μείωση του καπνίσματος στο γενικό πληθυσμό, μια τάση που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται».

Το υπουργείο, όπως υποστήριξε ο κ Κοντοζαμάνης, πιστεύει στην σημασία της διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και για αυτό το λόγο προχωρά στη δημιουργία του Ο.ΔΙ.Π.Υ. με το Ν.4715/2020 σε μια προσπάθειά να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, τόνισε, αποτελεί για το υπουργείο την κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.

«Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε καταθέσει προτάσεις προϋπολογισμού άνω των 300 εκ ευρώ για δράσεις ψηφιακής υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, μία μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζουμε είναι το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία υποδομή που θα υποστηρίζει την παροχή αποτελεσματικής και ποιοτικής φροντίδας υγείας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτό-αξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ΄ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας», πρόσθεσε.

Όλα αυτά, συνέχισε, υπό την ομπρέλα του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας (Α.Η.Φ.Υ.), και τη λειτουργία φακέλου ογκολογικού ασθενούς και σχετικών μητρώων, μέσα από τα οποία μπορούν να παρακολουθούνται και να αναλύονται τα αποτελέσματα που έχουν αξία για τους ασθενείς και να καταγράφονται δείκτες ποιότητας της παρεχόμενης ογκολογικής φροντίδας.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών, και ειδικότερα για αυτούς που διαβιούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, νησιά, ορεινές και δύσβατες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολία προσέγγισης σε μεγάλες νοσοκομειακές δομές, υπό προϋποθέσεις και σε πιστοποιημένα Κέντρα Υγείας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων θα είναι δυνατόν να χορηγηθεί αντινεοπλασματική αγωγή.

Όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κάνει μία εξαιρετική δουλειά για τη σύναψη συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τόσο την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Η εισαγωγή, συμπλήρωσε, της δυνατότητας συμψηφισμού των δαπανών για κλινικές μελέτες και έρευνα με το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών για τις φαρμακευτικές εταιρείες «έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσέλκυση νέων κλινικών μελετών στη χώρα μας και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε περαιτέρω δράσεις αν είναι εφικτό για να ενισχύσουμε την παρουσία της χώρας στη διεθνή ερευνητική πραγματικότητα».

Τέλος, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, «αναγνωρίζουμε την αξία της εξατομικευμένης ιατρικής με τη χρήση βιοδεικτών και είμαστε διατεθειμένοι να έχουμε αυτόν το διάλογο στο μέλλον, προκειμένου να χτίσουμε τις βάσεις για λύσεις που θα εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο σε αυτές τις διαγνωστικές τεχνολογίες».

«Πιστεύουμε μαζί με σας ότι είναι σημαντικό λιγότεροι άνθρωποι να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα, περισσότεροι άνθρωποι να επιζήσουν της νόσου και περισσότεροι συμπολίτες μας να λάβουν υψηλής ποιότητας ογκολογική φροντίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι διατεθειμένο με τα κατάλληλα δεδομένα να δει πως μπορεί να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των λειτουργών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ποιοι μηχανισμοί επιστημονικής ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μπορούν να εφαρμοσθούν και πως η ψηφιακή υγεία θα μπορούσε να βοηθήσει στο πεδίο αυτό.

Επιπλέον, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ογκολογικών δικτύων με κέντρο ογκολογικές κλινικές στη χώρα για να μπορέσει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των μονάδων υγείας στη χώρα αλλά και να έρθει η φροντίδα του ειδικού όσο πιο κοντά στον πολίτη.

«Ξέρουμε ότι έχουμε υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό στην ογκολογική φροντίδα στη χώρα μας. Ξέρουμε ότι έχουμε υψηλής στάθμης επιστήμονες. Ξέρουμε ότι και οι νοσηλευτές μας και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας έχουν άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού. Οι εκπρόσωποι των ασθενών έχουν λάβει υψηλές διακρίσεις στα Ευρωπαϊκά Fora. Έχουμε την καλή πρώτη ύλη και μπορούμε μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε ένα αποτελεσματικό, παραγωγικό, υλοποιήσιμο και μετρήσιμο Εθνικό Σχέδιο Δράσης», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Previous Article

Μήνυση στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέθεσε ο Χάρης Τομπούλογλου

Next Article

Τσίπρας LIVE: Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ [vid]

Σχετικά Άρθρα