Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Διαδικτυακή συζήτηση – εκδήλωση από την ΔΑΣ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών.

Με εξαιρετικά πολλές συμμετοχές και πολύ χρήσιμες τοποθετήσεις συναδέλφων πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συζήτηση – εκδήλωση που οργάνωσε η ΔΑΣ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών.

Τόσο πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων και εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων που συμμετείχαν στη συζήτηση, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκομίσει από την πολυετή εργασία τους και τους μακροχρόνιους αγώνες τους.

Στην συζήτηση έγινε κοινά αποδεκτό ότι οι κοινωνικές δομές και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι αναγκαίες. Αναδείχθηκαν πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας και έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της εργασίας, τις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό δημάρχων, την έλλειψη μέσων και μέτρων προστασίας από την μετάδοση της πανδημίας αλλά και γενικότερα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Κύριο πρόβλημα που αναδείχθηκε από όλους τους ομιλητές ήταν το καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εκμετάλλευσης που βιώνουν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, στερώντας τους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, που επεσήμαναν πολλοί από τους ομιλητές, ότι η προσφυγή στα δικαστήρια για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μπορεί να αποτελεί μια μορφή διεκδίκησης, αλλά δεν αποτελούν τη λύση, καθώς οι αρνητικές αποφάσεις μπορεί να μην δημοσιεύονται, αλλά είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Το ίδιο ισχύει και με την οδηγία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που ως γνωστόν έρχεται από παλιά, αλλά, παρά τη σκόνη που έχουν σηκώσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, βάλλει κατά της μόνιμης και σταθερής εργασίας και απαγορεύει ουσιαστικά την ανανέωση ή παράταση συμβάσεων.

Ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης, οργάνωσης και συντονισμού ενιαίου αγώνα με απαίτηση προς την κυβέρνηση και τους δημάρχους την μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και την καλυτέρευση των συνθηκών και των όρων εργασίας.

Η διαδικτυακή συζήτηση – εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΔΑΣ-ΟΤΑ δεν περιορίστηκε μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων, γι’ αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ημέρα ενιαίας και μαζικής κινηματικής δράσης με όλα τα σωματεία, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους ίδιους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην εκδήλωση να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση με ορίζοντα τις 18 Μάρτη 2021.

(Διεύθυνση στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=4M1qEx34d0g&t=27s)

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ