«Μεγάλη αποτυχία» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνολική διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι έχουν περάσει 12 μήνες από την αρχή της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, αλλά εδώ στην Ελλάδα έχουμε μπει στον πέμπτο μήνα lockdown.

«Τέσσερις μήνες σερί με SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με κλειστή την οικονομία, το λιανεμπόριο και την εστίαση, με κλειστά τα σχολεία και τι έχουμε καταφέρει; Τα νοσοκομεία μας να είναι στο κόκκινο για τρίτη συνεχόμενη φορά», είπε.

Για τις συγκρίσεις με την ΕΕ, ρώτησε την κυβέρνηση αν γνωρίζει άλλη ευρωπαϊκή χώρα «να έχει τόσο παρατεταμένο και τόσο αποτυχημένο lockdown σαν το δικό μας». «Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες κλειστή την εστίαση». Ανέφερε ότι στην Ισπανία τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με αυξημένα τεστ και σε πολλές περιοχές της, όπως τη Μαδρίτη και η εστίαση με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Στο Βέλγιο τα σχολεία και τα μαγαζιά είναι ανοιχτά».

«Κάτι δεν κάνουμε καλά, κάτι δεν πάει καλά», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της «ενώ έχει καταστραφεί» και η δημόσια υγεία και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών για το σύστημα υγείας και η οικονομία, όπως είπε. Τόνισε ότι «δεν χωράει προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες.

«Αν δεν αναρωτηθείτε τι λάθος έχετε κάνει κι αν δεν προσπαθήσετε να αλλάξετε το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας και διαρκώς επιμένετε στην επικοινωνιακή πολιτική τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα», είπε. Σχολίασε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα «αυτό που απέπνεε ο πρωθυπουργός ήταν ότι οσονούπω ανοίγουμε» και έχουμε φτάσει στο σημείο, είπε, τα νοσοκομεία στην Αττική να είναι στο κόκκινο ξανά.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μία ημέρα αφότου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι περιορίστηκαν στην πραγματικότητα στην ένταξη του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ στη μάχη. «Το δημόσιο κάνει δώρο στο δημόσιο;» αναρωτήθηκε. «Να αγγίξετε μια φορά τους ιδιώτες» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν ανέγγιχτες και Covid-free.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον κωδικό 6 για τη σωματική άσκηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πότε η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις. «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα χωρίς μέτρα προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις αλλαγές στον κωδικό 4, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε το περιβόητο γλέντι στην Ικαρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε δε στην απάντηση του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, που υποστήριξε ότι όταν έγινε το γλέντι στην Ικαρία δεν υφίστατο διάταξη που να απαγορεύει το ζήτημα επισκέψεων σε οικίες. «Μα δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;» σημείωσε και κατέθεσε στα πρακτικά το απόσπασμα από την εφημερίδα της κυβέρνησης που όριζε ρητά ότι απαγορεύονται αυτές οι επισκέψεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις