Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να «ανατινάξει» τις διερευνητικές επαφές

«Οι εκτιμήσεις οι δικές μου είναι ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να τις ανατινάξει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με το νέο γύρο των διερευνητικών εντολών.

«Έχει μια τρομερή πίεση από τους Αμερικάνους και σε ένα βαθμό και από τους Ευρωπαίους και δεν θέλει να χρεωθεί τον ‘’μουτζούρη’’. Αυτό είναι η διαδικασία όμως να τη διαχωρίσουμε από την ουσία, επί της ουσίας δεν τις θέλει. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση έχει την οποιαδήποτε διάθεση για μια ουσιαστική συμβολή», εκτίμησε ο κ. Καιρίδης.

«Το θεμελιώδες ζήτημα με την Τουρκία είναι αν αποδέχεται ή δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο ως βάση συζήτησης. Εάν το αποδεχτεί, που δεν το έχει αποδεχτεί και δεν το έχει αποδεχτεί εδώ και 40 χρόνια, υπάρχει δυνατότητα λύσης και να προχωρήσουμε μπροστά όμως αυτό το θεμελιώδες πρέπει να απαντηθεί από τους Τούρκους δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση χωρίς πλαίσιο, πρέπει να μπει το πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη συνολικά που είναι χώρος δικαίου και βασίζεται στο κράτος δικαίου να μην βάζει πλαίσιο. Πρέπει αυτό το πλαίσιο να γίνει αποδεκτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την προσέγγιση της Τουρκίας στην Αίγυπτο, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Το ξέραμε από το καλοκαίρι ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τους Αιγύπτιους. Οι Τούρκοι δεν το βάζουν κάτω, είναι παίκτες και σε επίπεδο διακρατικής σχέσης και σε επίπεδο παρέμβασης ευθεία στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της Αιγύπτου και παρά την αντιπαράθεση και το μίσος Αλ Σίσι και κοσμικών στρατιωτικών ηγετών της Αιγύπτου και των νεοισλαμιστών του Ερντογάν όλοι καταλαβαίνουν ότι εδώ υπάρχουν ισορροπίες ισχύος τις οποίες ακόμα και ο Αλ Σίσι θέλει κάπως να τις διατηρήσει διότι έχει πρόβλημα εσωτερικό πολιτικό».

«Είναι ένας αγώνας αυτός που γίνεται, νομίζω ότι το θέμα της τουρκοαιγυπτιακής προσέγγισης έχει παγώσει και με την παρέμβαση της Ελλάδας αλλά ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε γιατί το παιχνίδι είναι δυναμικό, τίποτα δεν είναι σταθερό και αγκυροβολημένο για πάντα», επισήμανε ο κ. Καιρίδης.

Ακόμη τόνισε πως η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε μεγάλη εγρήγορση. «Και οι αιγύπτιοι για τα δικά τους συμφέροντα ‘’παίζουν’’ δηλαδή στους μεν τούρκους πουλάνε ότι είναι κοντά στην Ελλάδα στους μεν εμάς αφήνουν το υπονομευμένο ότι ανά πάς στιγμή μπορούν να έχουν μια συνεννόηση και με την άλλη πλευρά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ