Πέρα από το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διερευνητικές με την Τουρκία, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η Αίγυπτος που αποφάσισε την προβληματική για την Ελλάδα οριοθέτηση θαλάσσιου οικοπέδου από την πλευρά της, το οποίο ακολουθεί τη γραμμή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και έρχεται σε σύγκρουση με τις ελληνικές θέσεις.

Για αυτό εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί τη Δευτέρα επίσκεψη στο Κάιρο για συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Η Τουρκία, έχει δηλώσει στον ΟΗΕ από το 2019 ότι της ανήκει θαλάσσιος χώρος σχεδόν μέχρι τη σημερινή αιγυπτιακή ΑΟΖ, ενώ υπάρχει και τουρκολυβικό μνημόνιο.

Διεκδικούν δηλαδή τη μισή θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον 28ο Μεσημβρινό, όπου βρίσκεται η γραμμή χάραξης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και στον 32ο Μεσημβρινό, της κυπρο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Ακριβώς εκεί, δίπλα από τον 28ο Μεσημβρινό και τη γραμμή των ισχυρισμών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος προκήρυξε διαγωνισμό για ένα «οικόπεδο».

Αξίζει να θυμίσουμε πως στα τέλη του Αυγούστου 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ ,ενώ ψήφισε θετικά στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, στο θέμα της αντίστοιχης οριοθέτησης με την Αίγυπτο ψήφισε «Παρών» θεωρώντας «προβληματική» τη συμφωνία κάτι που μάλλον επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Υπάρχουν δε και άλλες αρνητικές εξελίξεις. Πριν λίγες μέρες Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν  να κατασκευάσουν αγωγό ο οποίος να συνδέει το κοίτασμα Λεβιάθαν – όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου – με εργοστάσια υγροποίησης φυσικού αερίου στη βόρεια Αίγυπτο.

Η συμφωνία των δύο χωρών επιτεύχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης Γιουβάλ Στάινιτς και Τάρεκ Ελ Μόλλα και εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη  καθιστά ακόμα πιο μακρινή την προοπτική κατασκευής το αυγό φυσικού αερίου Εastmed που θα καθιστούσε “παίκτη” στην περιοχή και τη χώρα μας.

Τώρα το αέριο θα πηγαίνει στην Αίγυπτο και από εκεί θα μεταφέρεται με πλοία.

Εμείς παραμένουμε στο κυνήγι θετικών δηλώσεων ή κινήσεων των εταίρων μας για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά παραμένουμε προβλέψιμοι και επαναλαμβανόμενα αιφνιδιασμένοι. Όπως τώρα με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις