Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Αιγύπτου, θα συζητήσουν σχετικά με τις εξελίξεις που προκύπτουν στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτει και δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι η Αίγυπτος, με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να αποδέχεται, μέσω του οικοπέδου «W18», τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ (γραμμή Ερτζιγές).

Το συγκεκριμένο οικόπεδο εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Τα δύο τηλεφωνήματα

Από εκεί και πέρα, τις τελευταίες ημέρες και ελέω των γεωπολιτικών κινδύνων που εγείρουν για την Ελλάδα οι πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου, έγιναν δυο τηλεφωνικές επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Η πρώτη ανάμεσα σε Δένδια και Σούκρι στις 26 Φεβρουαρίου και η δεύτερη ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Αλ Σίσι την προηγούμενη Τετάρτη.

Σε συνέχεια των δύο αυτών επαφών, οι οποίες έγιναν σε καλό κλίμα, δρομολογήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.  Πάντως η κίνηση των Αιγύπτιων να αναγνωρίσουν, μέσω του οικοπέδου «W18», τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά στη χώρα μας, καθώς αφορά τη στάση ενός σημαντικού συμμάχου στην περιοχή. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα στην Άγκυρα να κάνει αρκετές δηλώσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ:

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος, σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας, τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To Υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Η στάση της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών, το Σάββατο, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία».

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, «όπου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σούκρι στην τοποθέτηση του τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις