Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παυλίδης (καθηγητής Γεωλογίας) στα Παραπολιτικά 90,1: Το φαινόμενο της άμπωτης δεν συνδέεται με σεισμό

«Δικαιολογημένη είναι η ανησυχία του κόσμου, αυτό το φαινόμενο δεν συνδέεται με σεισμό είναι περισσότερο φαινόμενο μετεωρολογικό και ταυτόχρονα αστρονομικό φαινόμενο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, ερωτηθείς αν συνδέεται η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων με έναν επικείμενο σεισμό.

Αναφορικά με το φαινόμενο της άμπωτης, ο κ. Παυλίδης διευκρίνισε: «Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Θέλει διερεύνηση από τους ειδικούς επιστήμονες, και μετεωρολόγους και αστρονόμους, γιατί η ‘’φύσις κρύπτεσθαι φιλεί’’ έλεγε ο Ηράκλειτος και σιγά-σιγά μας αποκαλύπτει τα μυστικά της. Όλα αυτά πρέπει να μελετούνται, εμείς δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι συνδέεται με σεισμούς και φαίνεται ότι πολύ γρήγορα θα επανέλθει πάλι η στάθμη».

«Είναι λογικό ο κόσμος να ανησυχεί αλλά το επικίνδυνο είναι που γράφονται αυθαίρετα και κυκλοφορούν φήμες για μεγάλους σεισμούς και μεγάλα ρήγματα τα οποία είναι όλα φήμες. Δυο είναι τα χειρότερα πράγματα στο σεισμό, ο πανικός και οι φήμες. Οι φήμες είναι οι χειρότεροι μετασεισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το νέο αχαρτογράφητο ρήγμα στη Θεσσαλία, ο καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε: «Παρόλο που είχαμε μελετήσει πάρα πολύ καλά, 30 χρόνια, το ρήγμα του Τυρνάβου, είναι πρότυπο για την περιοχή ξέραμε για την προέκταση του ρήγματος που ουσιαστικά περνάει από το Δαμάσι μέχρι το χωριό Βλάχογιάννη και στην αρχή φάνηκε ότι οι σεισμοί συνδέονται με αυτό το ρήγμα αλλά τα δεδομένα δίνουν πια, ότι αν και συλλειτούργησαν αυτά τα ρήγματα, είναι ένα διαφορετικό ρήγμα το οποίο λειτούργησε σε βάθος γιατί είναι κρυφό, δεν το βλέπουμε στην επιφάνεια και διεθνώς λέγονται τυφλά ρήγματα αυτά».

«Συνδυάσαμε στοιχεία κυρίως της δορυφορικής συμβολομετρίας και σεισμολογικά δεδομένα και κάναμε εκτεταμένη έρευνα και φαίνονται σοβαρότατες ενδείξεις για αυτό το ρήγμα και στην επιφάνεια αλλά και μέσα στα βουνά που δεν είμαστε συνηθισμένοι. Τα ρήγματα συνήθως είναι στους πρόποδες των βουνών και των λόφων και προεκτείνονται στις πεδιάδες, μέσα σε ορεινό όγκο και σε πετρώματα σχιστολίθων είναι σπάνιο. Μια δεύτερη φορά μας συνέβη και στο ρήγμα της Ανδραβίδας στο σεισμό το 2007», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τα πολύ καλά γνωστά και μελετημένα ρήγματα. Του Τυρνάβου ξέρουμε 23 χιλιάδες χρόνια τη σεισμική του ιστορία για αυτό είπαμε ότι ένα μέγεθος 6,2 εμείς το δίναμε ως ανώτατο όριο δυναμικότητας, το ίδιο είναι και αυτό, είναι παρόμοια τα ρήγματα απλώς ήταν αχαρτογράφητο. Βέβαια είναι σε περιοχή πολύ αραιοκατοικημένη πάνω στα βουνά και αυτό είναι το παρήγορο αλλά θα μας δώσει καινούργια στοιχεία για να συμβάλουμε στη αντισεισμική θωράκιση της χώρας», εξήγησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ