Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 18:30 συνάντηση στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο συνταγματολόγος άφησε αιχμές προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη, αλλά και το έργο της Επιτροπής που είχε συσταθεί προ διετίας για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας και της οποίας ήταν επικεφαλής.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες της εν λόγω επιτροπής.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Αλιβιζάτου έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Κατόπιν αυτού, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Το «Πόρισμα Αλιβιζάτου», που δημοσιεύεται στα «Νέα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ατιμωρησία των αστυνομικών είναι το πρόβλημα». «Η αστυνομική βία ίσως να μη συνιστά καθ’εαυτήν ελληνική ιδιαιτερότητα, αντίθετα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις