Αλλάζει σελίδα η Κέρκυρα στη διαχείριση των απορριμμάτων της

Share:

Αλλάζει σελίδα η Κέρκυρα στη διαχείριση των απορριμμάτων της – Εγκρίθηκε από το δ.σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων η δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων

  • Στα 23.475.950,43 € η δημόσια δαπάνη από το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. και στις 859.701,55 € η ιδία συμμετοχή, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση δημοπράτησης
  • Εγκρίθηκε το ποσό των 10.011.681,24 € πλέον ΦΠΑ που αφορά στη λειτουργία του εργοστασίου για διάστημα 6 ετών, κάτι που αποτελούσε δεσμευτική προϋπόθεση σύμφωνα με τα Πρότυπα Τεύχη Δημοπράτησης
  • Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Ευχαριστώ τα μέλη του δ.σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων για την συνεχή προσπάθεια και τον αγώνα μηνών, που οδήγησαν στη σημερινή ημέρα σταθμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αλλά παράλληλα ευχαριστώ και τους Δημάρχους του νησιού για τη διαχρονική προσπάθειά τους»

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τετάρτης 10 Μαρτίου 2021, η δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κέρκυρας, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί με δημόσια δαπάνη από το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές ΜΕταφορών, ΠΕΡιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και με ιδία συμμετοχή.

Σύμφωνα με την εισήγηση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Προέδρου του περιφερειακού διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. Ι.Ν. και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ύψος των 23.475.950,43 € για την Πράξη «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας», ενώ η ιδία συμμετοχή θα είναι 859.701,55 €, με το ποσό να καταβάλλεται σε τρία χρόνια. Σημειωτέον ότι το ύψος της ιδίας συμμετοχής είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη αίτηση δημοπράτησης κατά περίπου 200.000 €.

Στα ανωτέρω προστίθεται το ποσό των 10.011.681,24 € πλέον ΦΠΑ, που έχει σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου για 6 έτη, κάτι που αποτελούσε δεσμευτική προϋπόθεση σύμφωνα με τα Πρότυπα Τεύχη Δημοπράτησης, ήτοι το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των

33.963.294,14 € πλέον ΦΠΑ, πλέον δικαιώματος προαίρεσης (επιπλέον 6ετούς) λειτουργίας της Εγκατάστασης ποσού 10.011.681,24 € πλέον ΦΠΑ, συνολικής εκτιμώμενης αξίας (με το δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο διατηρεί αποκλειστικά ο Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων για λειτουργία της Εγκατάστασης για επιπλέον 6 έτη) 43.974.975,38 € πλέον ΦΠΑ.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το κόστος της εν λόγω διαχείρισης, που αφορά σε σχεδόν 46.000 τόνους απορριμμάτων, είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν στη Ζάκυνθο -σύμφωνα με την οικονομική μελέτη- το ύψος του αντίστοιχου κόστους, σχεδόν για τη μισή ποσότητα (24.000 τόνοι) απορριμμάτων προς διαχείριση, ανέρχεται στο ποσό των περίπου 2.300.000 € σε ετήσια βάση.

Στο δ.σ. του περιφερειακού διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων συμμετείχαν άπαντες εκτός του Δημάρχου Αργοστολίου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτο γεγονός. Η Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, αναφέρθηκε στον αγώνα, που έδωσε ο νέος Φορέας, για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, «Η 10η Μαρτίου 2021 αποτελεί ημέρα σταθμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Είναι κάτι που το οφείλουμε σε όλους τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες».

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου ευχαρίστησε τα μέλη του δ.σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων για τη συνεχή προσπάθεια μηνών, αναγνώρισε το όραμα και την προεργασία που έχει γίνει από όλους τους Δημάρχους και ιδιαίτερα από τη σημερινή διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Κέρκυρας, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου και τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση, οι οποίοι συμμετείχαν δημιουργικά στις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου.

Previous Article

Συνάντηση Στ. Γκίκα με το Προεδρείο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών

Next Article

Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, καθ’ υπέρβαση των νόμιμων καθηκόντων τους, προσβάλει το δημοκρατικό φρόνιμα του λαού μας.

Σχετικά Άρθρα