«Να ζητήσετε μια συγγνώμη για όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή και για όλα τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Χαρακτήρισε «αμήχανη» την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγόρησε πρωθυπουργό για προσπάθεια διχασμού.

«Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της “ομάδας αλήθειας”. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…», τόνισε.

«Είμαστε η μοναδική χώρα επί 5 μήνες σε Lockdown», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν φροντίσατε να ενισχύσετε αποφασιστικά το σύστημα υγείας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις Μητσοτάκη για τη χρήση της λέξης «κατηγορώ» από τον ίδιο, στην διάρκεια της πρωτολογίας του, είπε ότι «αν ζούσε σήμερα ο Ζολά ενδεχομένως να είχε την ίδια τύχη, θα τον καταδικάζατε».

«Ο αστυνομικός δεν πρέπει να βγάζει φόβο στον πολίτη, πρέπει να βγάζει ασφάλεια προς τον πολίτη», τόνισε. Μας είπατε ότι η βία δεν φέρνει βία και ζητήσατε διάλογο, τόνισε και διερωτήθηκε: «Διάλογο θα κάνουν αύριο τα ΜΑΤ;».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ομιλία Μητσοτάκη «ήταν επιπέδου δημοτικού» και «το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο». «Ούτε ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε τέτοια επιχειρήματα εναντίον διαδηλωτών», «δεν τους είπε ότι είναι τρομοκράτες», είπε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις για το BLM στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι και ο Τζο Μπάιντεν το αγκάλιασε.

Και πρόσθεσε: «Αρχίσατε ως επίδοξος Μακρόν και καταλήξατε Έλληνας Σαρκοζί και βάλε. Αναφέρομαι στον αυταρχισμό και την καταστολή».

Για την κατηγορία περί αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε “κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας”, τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ να σταματήσει «να ταυτίζετε όσους έχουν αγωνία για τα δημοκρατικά δικαιώματα και δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας δολοφόνος», προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δεν λένε κάτι διαφορετικό από όσα λέει ο βουλευτής της ΝΔ Τζαβάρας, ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε απεργό πείνας στη χώρα μας».

Τον κατηγόρησε ότι «διαρκώς εργαλειοποιείτε» αυτές τις καταστάσεις, σημειώνοντας ότι «τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». «Να σεβαστείτε τον αγώνα αυτής της παράταξης, η χώρα δεν μπορεί αν γυρνάει σε μια εποχή μίσους και διχασμού», πρόσθεσε.

Η ομάδα «Δράση» της Ελληνικής Αστυνομίας «είναι επικίνδυνη. Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και σας ζητάμε να καταργηθεί, δεσμευόμαστε να καταργηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα πρότεινε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αναδεικνύει τον εκάστοτε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με αξιοκρατικά κριτήρια, «αν θέλουμε η ΕΛ.ΑΣ. να λειτουργεί έξω και πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης, «ο τρόπος πρόσληψης στην Ελληνική Αστυνομία να είναι ένας και μοναδικός, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όπως απαιτεί και το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΛ.ΑΣ, όχι μέσω αναξιοκρατικών προσλήψεων, ενώ θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των αστυνομικών».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο αστυνομικός είναι χρήσιμος όταν βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Έλαβα, πρόσθεσε, ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάγγου ο οποίος έχασε τη ζωή του ένα μήνα αφού ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς, κάτι που η Πολιτεία πρέπει να διερευνήσει. Και σε αυτό το γράμμα ο πατέρας του Μάγγου με παρακαλεί να αναφερθώ στην περίπτωσή του. Ξυλοκοπήθηκε, λέει ο πατέρας, χωρίς λόγο και ήταν, λέει, η έμμεση αιτία που ο γιος μου οδηγήθηκε σε θάνατο. Και δεν έχει καμία ενημέρωση για την έρευνα που γίνεται.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καταφεύγει σε αυταρχισμό που δείχνει είτε πανικό είτε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο της τελευταίο στάδιο.

Δεν θα σας ρίξουμε εμείς κύριε Μητσοτάκη, η Δημοκρατία θα σας ρίξει. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο. Και τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν εφιάλτης σας αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυτόν τον τρόπο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις