Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, όπου στις 10.30 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει  στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα: «πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να επικεντρωθεί στην απόδοση ευθυνών για την κοινωνική ένταση που έχει παραχθεί το τελευταίο διάστημα από τη στάση της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα περίγραμμα πρωτοβουλιών για το ζήτημα της βίας. Στo μήνυμά του το βράδυ των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να μας διχάσει και να μας γυρίσει πίσω».

«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με το μήνυμά του ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς, δεν είναι η κυβέρνηση που υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Το καταστήσαμε σαφές. Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο θεσμικά στη βουλή, όπου θα προσέλθει ο πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι μιλάει πρώτος ο κ. Τσίπρας ως ερωτών. Ελπίζω ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», διεμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Η βία δεν φέρνει βία, ούτε υπάρχει καλή και κακή βία» είπε με νόημα η κα Πελώνη. Το Μέγαρο Μαξίμου πιέζει το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τις καθημερινές πλέον διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά της αστυνομικής βίας. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους συνδέει τις διαδηλώσεις με την έξαρση της πανδημίας,  υποστηρίζοντας ότι οι συγκεντρώσεις αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Τσίπρας: «Να σταματήσει να επενδύει στο διχασμό»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, στο δικό του μήνυμα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να επενδύσει στον διχασμό.  Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την αστυνομική επέμβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για επίδειξη πυγμής τονίζοντας ότι «το σημερινό σόου σε μια κινητοποίηση που είχε ήδη ανακοινωθεί ότι τελειώνει σήμερα απλά δείχνει τον πανικό του σερίφη που παριστάνει τον υπουργό προστασίας του πολίτη».

Γεννηματά: Θα θρηνήσουμε θύματα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά απηύθυνε έκκληση να μην πραγματοποιηθεί η μονομαχία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα και αντ’ αυτού να προγραμματιστεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία και να εκτονωθεί η ένταση. «Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά θα θρηνήσουμε θύματα» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «παίζει με τη φωτιά» και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα «επιλέγετε μια στημένη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με βιαιότητες και όξυνση και θύματα την κοινωνία και τη δημοκρατική ομαλότητα».

Κουτσούμπας: Το «όχι στο διχασμό» αποτελεί σύνθημα του «νόμου και της τάξης»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με φόντο την αυριανή συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας βολεύει και τους δύο η μεταξύ σας αντιπαράθεση. Τα κοκοράκια πάντα παράγουν θέαμα για το κοινό. Δεν παύουν όμως να είναι κοκοράκια. Τα βλέπουμε καθημερινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορεί για τις ακροδεξιές εμμονές σας κι εσείς να προσπαθείτε να παρουσιάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, σώνει και καλά, ως τον οργανωτή των κινητοποιήσεων. Έλεος πια!».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ καταγγέλλοντας στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις της αστυνομίας και ύπαρξη φασιστικών και χρυσαυγίτικων δυνάμεων στις τάξεις της, κατήγγειλε ως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης τον αυταρχισμό και την καταστολή. Κάνοντας δε, λόγο για «εικόνες από το μέλλον αλλά και το παρελθόν, είναι πρόβες για αυτά που έρχονται» τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Σας το λέμε και ακούστε το καλά: Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού. Λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο».

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «η ΝΔ κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ήδη ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Και τώρα, νόμο το νόμο, το αναβαθμίζει προς το χειρότερο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει ως βολικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ». «Λέτε και οι δύο μαζί, πολλές φορές ακόμα και με τα ίδια λόγια. «Ομοψυχία», «κοινωνική ειρήνη», «όχι στον διχασμό», «ομαλότητα» και πολλά άλλα που αποτελούν τα συνθήματα του «Νόμου και της Τάξης». «Δεν μπορεί να υπάρχει ομοψυχία με το άδικο, γιατί τελικά στην άδικη και εκμεταλλευτική κοινωνία όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την υποταγή των πολλών, των αδικημένων, των καταπιεσμένων» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Μποϊκοτάρει ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μποϊκοτάρει την συζήτηση της Παρασκευής και να απέχει από τη Βουλή λέγοντας ότι «Ο διχασμός […] είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και τον χρησιμοποιεί ως μέσο διαφυγής».  Σημείωσε ότι «ο δικομματισμός είναι σύμμαχος της κυβέρνησης» καθώς ευνοεί την πόλωση, τον δυισμό, τον δικομματισμό.

Επέκρινε τον πρωθυπουργό που δεν επέλεξε  να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του έχει καταθέσει και εκτίμησε ότι αυτό που θα γίνει την Ολομέλεια μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι «μια οπερέτα, μια κοκορομαχίας που στόχο έχει την κάλυψη του κ. Χρυσοχοΐδη».

Ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ που δεν αποδέχθηκε την πρότασή του για κοινό μέτωπο αγώνα λέγοντας ότι μας είπατε ότι «δεν θέλετε συμφωνίες κορυφής που να ξεπλένουν την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ολιγαρχία. Ούτε εμείς την θέλουμε. Όμως, τώρα είναι η ώρα για συντονισμένη δράση εναντίον του κράτους-τρομοκράτη και αρπακτικού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις