Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανοίγουν οι χώρες της Ευρώπης στον Τουρισμό | Οι εξελίξεις στις μεγάλες αγορές

Η Ευρώπη γενικά, αλλά ειδικά τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάζονται να ανοίξουν τον Τουρισμό τους, μετά από ένα χρόνο περιορισμών και απαγορεύσεων, δείχνοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν σε θετική κατεύθυνση.

Σήματα, δελτία τύπου και δηλώσεις αξιωματούχων σε όλη την Ευρώπη δείχνουν μια τεράστια τάση στα θετικά νέα για ανοίγματα, τα οποία δείχνουν ότι η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να δεχθεί διεθνείς τουρίστες αυτό το Καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις πρόσφατες ειδήσεις θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει τον Μάιο, ο οποίος δείχνει ότι θα είναι μήνας “κλειδί”.

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travelpath.com, συγκέντρωσε τα τελευταία νέα ανά αγορά, για τις πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης.

Πορτογαλία

Πιο αναλυτικά, η Πορτογαλία κατάφερε να μειώσει εντυπωσιακά την καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, τις τελευταίες 6 εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους να κάνουν μερικές ελπιδοφόρες δηλώσεις. Η Ρίτα Μάρκες, υπουργός Τουρισμού στην Πορτογαλία δήλωσε στο BBC ότι «Προς το παρόν, τα μη απαραίτητα ταξίδια δεν επιτρέπονται, αλλά πιστεύουμε ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιτρέψει τα ταξίδια πολύ σύντομα – όχι μόνο για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για όσους έχουν ανοσία ή που έχουν αρνητικό test κορονοϊού”.

Τα σχέδια για το άνοιγμα του Τουρισμού, αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη χαλάρωση του κλειδώματος και το άνοιγμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε διάφορες περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την 1η Απριλίου 2021.

Ισπανία

Η Ισπανία έχει επίσης πολλά νέα και δηλώσεις  σχετικά με το άνοιγμα του Τουρισμού, ειδικά γύρω από τα εμβόλια.

Η Maraa Reyes Maroto, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει εκ νέου τον τουριστικό τομέα της χώρας όταν το 30-40% του πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί. Με την τρέχουσα προσφορά εμβολίων και τις εισερχόμενες παραγγελίες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη το Μάιο.

Πολλές περιοχές στην Ισπανία σκέφτονται επίσης να χρησιμοποιήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να επιτρέψουν τον Τουρισμό να ξεκινήσει πριν από το Καλοκαίρι. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ίμπιζα, όπου υπάρχουν σχέδια για δικό τους πρόγραμμα πιστοποιητικού εμβολίου για να επιτρέψουν στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν το νησί μέχρι το καλοκαίρι, ανέφερε η Schengen Visa Info νωρίτερα σήμερα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η απαγόρευση ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αρθεί στις 17 Μαΐου 2021 και η ανακοίνωση αυτή από την κυβέρνηση, που θα ανακοινωθεί με ακρίβεια στις 12 Απριλίου, έχει επιτρέψει όχι μόνο την προετοιμασία της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά έχει δώσει  επίσης εμπιστοσύνη στους παραθεριστές να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους.

Πολλά γειτονικά έθνη βασίζονται σε μια σταθερή ροή εισερχόμενων Βρετανών ταξιδιωτών για μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας ζωτικός κόμβος διέλευσης για τους παγκόσμιους ταξιδιώτες. Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών για το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο θα επανεκκινήσει επίσης πολλές αεροπορικές εταιρείες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ελλάδα

Όπως και οι προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα ελπίζει επίσης να καλωσορίσει τους τουρίστες από όλα τα έθνη από τον Μάιο.

«Οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν πριν από το ταξίδι είτε εμβολιάζονται, είτε έχουν αντισώματα, ή αρνητικό test κορονοϊού. Όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που επεκτείνει αργά τον κατάλογο των εγκεκριμένων τρίτων χωρών, πέρα ​​από τον κατάλογο που προτείνει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και πιο πρόσφατα η Ρωσία. Η ευελιξία της Ελλάδας δίνει θετικά μηνύματα για την περαιτέρω επέκταση της λίστας τρίτων μερών, η οποία ελπίζεται ότι σύντομα θα περιλαμβάνει τη Βόρεια Αμερική.

Γαλλία

Ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει τους υψηλότερους ενεργούς αριθμούς κρουσμάτων, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να χαλαρώνει μερικούς κανόνες εισόδου λίγο-πολύ.

Σήμερα η Γαλλία ανακοίνωσε τη λίστα των εγκεκριμένων τρίτων χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης), ενώ δεν θα χρειάζεται πλέον να έχει έναν σημαντικό λόγο να ταξιδέψει στη Γαλλία. Είναι σημαντικό ότι η Γαλλία πρόσθεσε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ στον εγκεκριμένο κατάλογο τρίτων χωρών.

Τα εμβόλια βοηθούν στο άνοιγμα των αγορών

Επί του παρόντος, 5 κράτη της ΕΕ έχουν ήδη τροποποιήσει τις προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα εισάγοντας εξαιρέσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες για είσοδο χωρίς περιορισμούς. Αυτό αφορά προς το παρόν μόνο ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ, αλλά όλα δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα σε επισκέπτες εκτός της ΕΕ αυτό το Καλοκαίρι.

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη αλλάξει νόμους περί συνόρων είναι Ρουμανία, Κύπρο, Ισλανδία, Λιθουανία και Πολωνία. Η Ελλάδα, η Δανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία φημολογείται ότι σύντομα θα εγγραφούν στη λίστα.

Η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες στην ΕΕ και εγκεκριμένες τρίτες χώρες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 θα έχουν ελεύθερη είσοδο από την 1η Μαΐου 2021.

Η Λιθουανία, από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, επιτρέπει πλέον στους πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες να εξαιρούνται από το 48ωρο τεστ PCR πριν από την πτήση, καθώς και από τις απαιτήσεις απομόνωσης των 10 ημερών.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από εγκεκριμένες χώρες που έχουν εμβολιαστεί για το Covid-19 θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών .

Η Ρουμανία έχει άρει όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί εντός της ΕΕ, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν την απομόνωση 14 ημερών.

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους τουρίστες να παρακάμπτουν τις δοκιμές / καραντίνες από το Ισραήλ από την 1η Απριλίου 2021 και από το Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Μαΐου 2021.

Ενώ η ΕΕ έχει ανακοινώσει σχέδια για διαβατήριο ψηφιακού εμβολίου πριν από το καλοκαίρι, ορισμένα έθνη της ΕΕ (όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα) εξέφρασαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να επιτρέψουν επίσης και σε μη εμβολιασμένους τουρίστες , εφόσον μπορούν να έχουν αντισώματα από τον ιό ή αρνητικό test.

Οι κρουαζιέρες επιστρέφουν στα μεγάλα λιμάνια της ΕΕ

Πολλοί δεν γνωρίζουν, αλλά η μεγάλη γραμμή κρουαζιέρας MSC ταξιδεύει ήδη με διαδοχικές κρουαζιέρες σε όλη την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα εδώ και εβδομάδες. Λόγω της επιτυχίας της στην κρουαζιέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τον Μάιο προσθέτει επιπλέον πλοία και συνεχίζει τις προσεγγίσεις σε λιμάνια σε επιπλέον χώρες, όπως η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι όταν η απαγόρευση ταξιδιών αρθεί, πιθανώς στα μέσα Μαΐου, θα επιτραπεί επίσης η επανάληψη της κρουαζιέρας.

Και καταλήγει το Travelpath, γράφοντας: “Φαίνεται ότι από τον Μάρτιο του 2021, βρισκόμαστε στην αρχή σημαντικών αλλαγών στον τουριστικό κλάδο. Οι επόμενες 6-8 εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό των ευρωπαϊκών χωρών που θα μπορούν να καλωσορίσουν με ασφάλεια τους τουρίστες που λαχταρούν να είναι εκεί”.

Πηγή: money-tourism.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ