Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πρόεδρος ΕΕΦ στα Παραπολιτικά 90,1: Ένα θρομβωτικό επεισόδιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οφείλεται στον εμβολιασμό

«Θρομβωτικά επεισόδια συμβαίνουν στον πληθυσμό καθημερινά»

«H οδηγία από τον ΕΟΦ θα είναι να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Θεωρώ ότι τελικά δεν θα βρεθεί συσχέτιση γιατί δεν υπάρχει κάποια θεωρητική βάση για να το υποστηρίξει αυτό», εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Από την άλλη μεριά, ο ίδιο επισήμανε ότι η ζημιά έχει γίνει, καθώς με το γεγονός ότι έχει δημοσιοποιηθεί, ο κόσμος ανησυχεί. «Νομίζω ότι δεν εφησυχάζει απλώς αν του πούμε ότι θα απαντήσει ο Οργανισμός Φαρμάκου άρα για μένα θα ήταν πιο φρόνιμο να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς μέχρι να βγει η τελική γνωμοδότηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Έτσι κι αλλιώς από ότι μαθαίνω ανεξάρτητα από το τι αποφασίζει η Ευρωπαϊκή επιτροπή ο κόσμος δεν πάει, ακυρώνει τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.
«Στην Ελλάδα οι 170 χιλιάδες άνθρωποι όχι δεν έχουν πάθει τίποτα που έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν αποκτήσει ή αποκτούν σε μερικές μέρες προστασία από τον κοροναϊό. Έχουν αποκτήσει αυτό το δίχτυ προστασίας για τον εαυτό τους και βέβαια δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο ότι κάτι θα συμβεί σε αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας.

Αναφορικά με την απόφαση για ανάκληση του εμβολίου της AstraZenaca, ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε ότι η ιστορία αυτή ξεκίνησε περίπου πριν μια εβδομάδα με την απόφαση της Αυστρίας, Νορβηγίας και Δανίας που θεώρησαν ότι κάποια περιστατικά μεμονωμένα, ένα-δύο σε κάθε χώρα, θρομβωτικών επεισοδίων υπάρχει φόβος να σχετίζονται με τον εμβολιασμό που είχαν κάνει τα άτομα αυτά τις προηγούμενες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca και θεώρησαν σκόπιμο να αναστείλουν τους εμβολιασμούς μέχρι να διερευνηθούν αυτά τα περιστατικά για να φανεί αν υπάρχει κάποια σχέση αιτιολογική μεταξύ του εμβολίου και του θρομβωτικών επεισοδίων.

«Γιατί πρέπει να πούμε ότι η χρονική συσχέτιση, το γεγονός δηλαδή ότι μετά τον εμβολιασμό κάποιες μέρες μετά συμβαίνει ένα θρομβωτικό επεισόδιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οφείλεται στον εμβολιασμό», διευκρίνισε αν μη τι άλλο.

«Θρομβωτικά επεισόδια συμβαίνουν στον πληθυσμό καθημερινά. Άρα σταμάτησαν για αυτό το λόγο και κάποιες άλλες χώρες ακολούθησαν και αυτές περιμένοντας την τελική απόφαση και γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων η οποία θα βγει την Πέμπτη», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ