Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει ότι η επιδημία κλιμακώνεται σταδιακά και στην Κέρκυρα, παραμένοντας ακόμη σε οριακά ελεγχόμενα επίπεδα.  Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 μέχρι και την 15/03/2021 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παρουσίασε περαιτέρω αύξηση, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, σαν συνέπεια της αύξησης της διασποράς του ιού το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά έγιναν 11 εισαγωγές στη διάρκεια του δεκαπενθήμερου έναντι 9 στη διάρκεια όλου του Φεβρουαρίου. Δεν σημειώθηκαν θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, ούτε εισαγωγές στη ΜΕΘ.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού επεκτείνεται σταδιακά από τις νεότερες ηλικίες, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς ακόμη να έχουν εμφανισθεί ιδιαίτερα βαριά περιστατικά. Το ποσοστό θετικότητας, στις εξετάσεις που διενεργούνται,  είναι σχετικά υψηλό αλλά δεν έχει ξεπεράσει ορισμένα κρίσιμα επίπεδα. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν εντονότερη κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας και στη Βόρεια Κέρκυρα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η επιδημία. 

Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο μεγάλης και παρατεταμένης έξαρσης της επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας, που συνοδεύτηκε από την επαναφορά οριζόντιων περιοριστικών μέτρων. Η επίδραση των μέτρων αυτών στον έλεγχο της επιδημίας φαίνεται να είναι περιορισμένη πανελλαδικά, όπως και στην Κέρκυρα. Μεγάλο τμήμα της χώρας έχει εισέλθει σε φάση πολύ εκτεταμένης διασποράς του ιού, που δεν θα αποκλιμακωθεί εύκολα το επόμενο διάστημα.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε σχετικά από τις αρχές Μαρτίου. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιστοιχεί περίπου στο 7,5 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα,  ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας προσεγγίζει το 9%. Για να  επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 35% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δύο δόσεις εμβολίου, θα χρειασθεί μέχρι τον Απρίλιο να έχει αυξηθεί κατά 50%  ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών.

Η  εξέλιξη της επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας έχει οδηγήσει στην παράταση και επέκταση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, μόλις υπάρξει η αναμενόμενη κάμψη του τρίτου επιδημικού κύματος, φαίνεται πως θα επιχειρηθεί σταδιακή είσοδος σε μια περίοδο γενικότερης επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η διασπορά του ιού στην Κέρκυρα, παρότι σταδιακά αυξάνεται,  μπορεί  να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα, καθώς θα πλησιάζει το άνοιγμα της οικονομίας και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, την εντατική επιδημιολογική επιτήρηση, και την έγκαιρη αντιμετώπιση εστιών μετάδοσης και συρροών κρουσμάτων. Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων, αποτελεί το κλειδί για την σταθερή πορεία προς τον οριστικό έλεγχο της επιδημίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ