Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η πανδημία μεγαλώνει την πίεση στα δημοσιονομικά

Εκτίμησε ότι η χαμηλότερη ύφεση θα μειώσει το κόστος της ζημιάς στην οικονομία

Εξαιρετικά δύσκολες οι τελευταίες εβδομάδες της πανδημίας, καθώς είναι μεγάλη η πίεση στα δημοσιονομικά αλλά και στους πολίτες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με τα voucher των 200 ευρώ για τα tabelt είπε πως έχει τεθεί όριο για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ. Διευκρίνησε πως στους πολύτεκνους το κριτήριο του εισοδήματος τριπλασιάζεται.

Σημείωσε πως ο βαθμός τήρησης των μέτρων και οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι αδύνατον να τα προβλέψει κανείς με ακρίβεια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν.

 Εκτίμησε πως το εργαλείο του lockdown  δούλεψε για ένα διάστημα ενώ απέφυγε να πει πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

 Σημείωσε τέλος,  πως το κέρδος είναι ότι έχουμε χαμηλότερη ύφεση που θα μειώσει το κόστος της ζημιάς στην οικονομία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι συμπληρωματικό στον προϋπολογισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Είναι μια περίοδος αυτές οι  τελευταίες εβδομάδες ή μήνες της πανδημίας εξαιρετικά δύσκολη, όλοι είμαστε πιεσμένοι. Έχουμε ένα χρόνο lockdown έχουμε ανθρώπους που για πολλούς μήνες ζούνε με χαμηλότερα εισοδήματα από τα κανονικά, έχουμε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, έχουμε τα δημόσια οικονομικά που έχουμε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία αλλά βέβαια όλα αυτά έχουν τις επιπτώσεις τους, συνεπώς  αυτές οι εβδομάδες θα είναι δύσκολες  γιατί έχουμε και μια πανδημία που παρά του lockdown  δεν αποδίδει. …Πρέπει όλοι να αντλήσουμε από το απόθεμα των δυνάμεών μας, εμείς από το δημοσιονομικό, οι κρατικές υπηρεσίες να αποδώσουν όσο γίνεται καλύτερα και οι πολίτες να σκεφτούν, συν τα μέτρα που θα εισηγηθεί και θα πάρει η κυβέρνηση για να τα βγάλουμε πέρα αυτό το τελευταίο κρίσιμο διάστημα».

Αναφορικά με το voucher των 200€ για τα tablet υπογράμμισε: «Τα χρήματα που μπορούμε να δώσουμε στα voucher είναι πεπερασμένα το γενικό κριτήριο  είναι εισοδήματα μέχρι 6.000€ το χρόνο. Οι πολύτεκνοι, σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες, θα πάρουν δύο επιπλέον εισοδηματικές κατηγορίες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο και εδώ είναι το προσαρμοσμένο εισόδημα το οποίο μετράει από εκεί και πέρα μιλάμε για 600 χιλιάδες παιδιά τα οποία περίπου καλύπτονται. Το 70 με 80% περίπου των πολυτέκνων περιλαμβάνονται. Το μέσο εισοδηματικό κριτήριο είναι 6.000, στους πολύτεκνους ειδικά τριπλασιάζεται περίπου. Οι ανάγκες της κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι τεράστιες και τα χρήματα είναι πεπερασμένα».

Αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα επεσήμανε: «Ο βαθμός τήρησης των μέτρων, οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι άλλες  δραστηριότητες τύπου διαδηλώσεων, συναντήσεων στα σπίτια και λοιπά όλα αυτά είναι αδύνατον να τα προβλέψει κανείς με ακρίβεια και να προβλέψει και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν. Συνεπώς χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του lockdown  που ήταν ένα εργαλείο  που δούλεψε για πολυ χρόνο και που εξακολουθεί και δουλεύει  διότι η Ελλάδα παραμένει πάρα πολύ χαμηλά στα κρούσματα. Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν αριθμό κρουσμάτων και νεκρών αντίστοιχο με αυτόν που συνεχίζει και υπάρχει στο Ισραήλ. Η Ελλάδα  δηλαδή έχει χειριστεί αυτό το θέμα και είναι από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη».    

ΔΗΜ: Πότε μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό γιατί τρέχουνε οι ειδικοί, τρέχουνε όλα αυτά που ξέρουμε αλλά προσπαθώ να σας κάνω να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορεί να χάσουμε το παιχνίδι , που το έχουμε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Πρέπει όλοι μαζί με μια σοβαρή προσπάθεια να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια και να το ξεπεράσουμε.

Για την οικονομία ανέφερε: «Έχουμε  ζημιά και έχουμε και κέρδος. Το κέρδος  ήταν ότι είχαμε χαμηλότερη ύφεση και ένα carry over κι αυτό  θα μας μειώσει το κόστος της ζημιάς. Όταν έχεις λιγότερη ύφεση,  υψηλότερο ΑΕ τότε η ύφεση στην επόμενη φάση, επειδή υπάρχει πάντα κάποια μεταφερόμενη ύφεση, περιορίζεται. Αυτό είναι το λεγόμενο carry over».

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός υπογράμμισε: «Μπορεί, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Δεν αποκλείεται όμως δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες προβλέψεις για το έλλειμμα διότι ακόμη δεν έχουμε σταθεροποιηθεί στο θέμα της πανδημίας. Μας έχει κοστίσει παραπάνω η πανδημία, είχαμε πάει από τα 7 δις στα 11,5 δις από πλευράς δαπανών αλλά ακόμη έχουμε μεγάλες αβεβαιότητες για το τι θα γίνει στον τουρισμό. Έχουμε τα πρόσθετα έσοδα που δημιούργησε η μειωμένη ύφεση δηλαδή εμείς ξέρουμε τώρα ότι λόγω μειωμένης ύφεσης και μειωμένης ανεργίας  σε σχέση με τις προβλέψεις για το ‘20 εξοικονομούμε κάποια χρήματα λίγα αλλά δίνουμε αρκετά παραπάνω και έχουμε και απώλειες εσόδων αρκετά σημαντικές που θα φανούν και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Ερωτηθείς αν θα έχουμε και νέα μέτρα στήριξης απάντησε: «Θα εξαρτηθεί από την πορεία την υγειονομική σε σχέση με τους κλάδους που θα επηρεάζονται αλλά με τη μορφή νέων μέτρων, εννοούμε πρόσθετων μέτρων αυτή τη στιγμή τα μέτρα έχουνε παρουσιαστεί που θα χρησιμοποιήσουμε, οι κατηγορίες των μέτρων  άλλο αν χρειαστεί να έχουμε χρονική επέκταση».  

Ερωτηθείς για την αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ σημείωσε: «Εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους αλλά το πιο σημαντικό είναι η αξιοπιστία. Το κλειδί του να έχουμε χρήματα δεν είναι τι υπάρχει στο ταμείο είναι πόση αξιοπιστία έχουμε στο ταμείο. Η αξιοπιστία είναι αυτή που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε με ικανοποιητικό τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό τρόπο αυτή την κρίση. Αποδεικνύεται η αξιοπιστία από το τριακονταετές ομόλογο. Μετά από το 2007 για πρώτη φορά βγήκαμε με ένα τριακονταετές ομόλογο. Αν θυμηθείτε  την ανέφελη πραγματικότητα του 2007 και την πίεση που βρισκόμαστε σήμερα είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα της χώρα αυτό  και ας το κρατήσουμε γιατί η δημοσιονομική ευστάθεια είναι  κλειδί για να πετύχουμε μια δυναμική ανάκαμψη.  η ανάκαμψη που θα έρθει μην έχετε καμία αμφιβολία θα είναι εξαιρετικά δυναμική».   

Ερωτηθείς που πιστεύει ότι θα κυμανθούν τα έσοδα από τον τουρισμό ξεκαθάρισε: «Θα σας έλεγα μεταξύ 9 και 10 δις ίσως 11 δις  αυτός είναι ένας πήχης που αν τον ξεπεράσουμε θα είμαστε σε μια καλή βάση για να πάμε στο ’22 να κάνουμε την προσπάθεια να επανέλθουμε στο ΑΕΠ του ’19. Να έχουμε δηλαδή διπλάσια με τριπλάσια έσοδα από πέρυσι αυτός είναι ο στόχος μας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ