Αποδεκτές οι Προτάσεις Στέφανου Γκίκα για Αιγιαλό και Τουριστικά Καταλύματα – Κατατέθηκε Τροπολογία στη Βουλή

Share:

Σημαντική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη.

Μεταξύ άλλων η τροπολογία συμπεριλαμβάνει έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση και απλή χρήση αιγιαλού, σύμφωνα με τις οποίες αυτή θα επιτραπεί και φέτος και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.

Επιπλέον, στην τροπολογία καταργείται ο χαρακτηρισμός του δρόμου που παρεμβάλλεται μεταξύ των επιχειρήσεων και της ζώνης αιγιαλού και παραλίας. Συνεπώς δεν θα ισχύει πλέον  η πρόβλεψη ότι μεταξύ των επιχειρήσεων και του αιγιαλού μπορεί να παρεμβάλλεται μόνον δημοτικός δρόμος, πράγμα που προκαλούσε επί παραδείγματι πρόβλημα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της Επαρχιακής Οδού Ύψου – Πυργί Αγ. Μάρκου Κέρκυρας.

Για τα δύο ανωτέρω θέματα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, είχε αποστείλει επιστολές στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, τονίζοντας την ανάγκη ρύθμισής τους, καθώς αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κέρκυρα και σε όλη την Επικράτεια.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος έκανε αποδεκτές τις προτάσεις που του κατέθεσα το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες έχουν ως σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων, τόσο στην Κέρκυρα όσο και σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με την από 17.2.2021 επιστολή μου, έθεσα υπόψη του Υφυπουργού σχετικό αίτημα που έλαβα από τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της Επαρχιακής Οδού Ύψου – Πυργί Αγ. Μάρκου Κέρκυρας, οι οποίοι ζητούσαν την τροποποίηση της ΚΥΑ η οποία διατηρούσε την ιδιότητα του όμορου, μόνο σε περίπτωση που ο δρόμος μεταξύ των επιχειρήσεων και της παραλίας ήταν δημοτικός.

Κατέθεσα πρόταση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία ειδικά στις νησιωτικές περιοχές η ιδιότητα του όμορου διατηρείται και σε περίπτωση ύπαρξης επαρχιακής οδού μειωμένης κίνησης. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών με την κατατεθείσα τροπολογία απαλείφει εντελώς τον χαρακτηρισμό του είδους του δρόμου και διευκολύνει έτσι πάρα πολύ τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Χώρα.

Επιπλέον, στην από 19.2.2021 επιστολή μου μετέφερα στον Υφυπουργό το αίτημα της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, να ισχύσει και για το 2021 η δυνατότητα να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση του αιγιαλού ή της παραλίας, χωρίς δημοπρασία για όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Και αυτό το αίτημα έγινε αποδεκτό, προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για δύο σημαντικές ρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιτίας της πανδημίας χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύει καθημερινά ότι αφουγκράζεται την Κοινωνία και προσπαθεί να επιλύει προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ειδικά για το 2021 και εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η τροπολογία προβλέπει την αύξηση του ποσοστού επί του ανταλλάγματος για την παραχώρηση αιγιαλού σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια υπέρ των ΟΤΑ, από το 60% στο 70%, ενώ το ποσοστό υπέρ του Δημοσίου θα μειωθεί από το 40% στο 30%.»

Επισυνάπτονται οι επιστολές.

Προς:

Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Θέμα: ΚΥΑ Καθορισμού Όρων Παραχώρησης απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλιών

Αγαπητέ Απόστολε,

Σε συνέχεια της από 4/2/2021 συζήτησής μας στη Βουλή, όπου σου παρέδωσα Πρόταση Προσθήκης για την νέα ΚΥΑ καθορισμού όρων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών, σου θέτω υπόψη την νέα επιστολή που έλαβα από επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της παραλιακής Επαρχιακής Οδού Ύψου – Πυργί Αγ. Μάρκου Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις ζητούν την προσθήκη της πρόβλεψης, στις νησιωτικές περιοχές η ιδιότητα του όμορου να διατηρείται και όταν μεταξύ της επιχείρησης και του αιγιαλού παρεμβάλλεται επαρχιακή οδός με μειωμένη κίνηση (βλ. συνημμένα την από 4/2/2021 κατατεθείσα Πρόταση Προσθήκης).

Επιπλέον, στην επιστολή επισημαίνεται ότι εξαιτίας των καιρικών φαινομένων σε αρκετά σημεία το πλάτος του αιγιαλού έχει συρρικνωθεί. Ως εκ τούτου ζητούν στο άρθρο 12 παρ. στ της ΚΥΑ 47584 ΕΞ 2020 ΦΕΚ1864/Β/15-5-2020 να προβλεφθεί η μείωση του προς παραχώρηση προβλεπόμενου μήκους ή πλάτους του αιγιαλού από τα 5 μέτρα στα 3 μέτρα. Σημειώνεται ότι παλιότερα προβλεπόταν το μήκος/ πλάτος 3 μέτρων.

Σε παρακαλώ να εξεταστεί η δυνατότητα συμπερίληψης των ανωτέρω επισημάνσεων, καθώς αφορούν επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Κέρκυρας αλλά και σε πλήθος παραθαλασσίων περιοχών της Χώρας και η διευκόλυνση της λειτουργίας τους, ιδίως κατά την φετινή τουριστική περίοδο, είναι κρίσιμη.

Σε ευχαριστώ θερμά.

            Στέφανος Γκίκας
            Βουλευτής Ν. Κερκύρας

Συνημμένα:

  1. Η από 4/2/2021 Πρόταση Προσθήκης
  2. Επιστολή Επιχειρηματικών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Επαρχιακής Οδού ‘Υψου – Πυργί Αγ. Μάρκου Κέρκυρας

Προς:

Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Θέμα: Παράταση ισχύος άρθρου 20 ν. 4690/2020 για την Παραχώρηση απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας για ενοικιαζόμενα Δωμάτια ή Διαμερίσματα

Αγαπητέ Απόστολε,

Επιθυμώ να θέσω υπόψη σου ένα  αίτημα της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας και αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάϊο ψηφίστηκε με τον ν. 4690/2020 το άρθρο 20 για τις έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2020, λόγω πανδημίας. Η ρύθμιση προέβλεπε ότι μέχρι 31.10.2020 για τα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση του αιγιαλού ή της παραλίας, χωρίς δημοπρασία.

Σε παρακαλώ να εξετάσεις τη δυνατότητα παράτασης αυτού του μέτρου στήριξης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέχρι 31.10.2021, που θα βοηθήσει χιλιάδες επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ελπίζουν σε μία καλύτερη τουριστική περίοδο φέτος.

Σε ευχαριστώ θερμά.

            Στέφανος Γκίκας
           Βουλευτής Ν. Κερκύρας

Previous Article

Τι εστί ιστορική μνήμη για την περιφερειακή αρχή;

Next Article

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Σχετικά Άρθρα