Η ίδια υπογραμμίζει ότι “αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δραπετεύσει των τραγικών του ευθυνών, εδώ είμαστε, έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που αρνείται να αναλάβει η κυβέρνησή του απέναντι στους πολίτες”. Η Ρένα Δούρου σημειώνει ότι η “αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι διάτρητη”, θυμίζοντας “τις δεσμεύσεις πριν από τέσσερις μήνες, του υπουργού Υγείας για πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα”. “Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης είναι, πέρα από αναξιόπιστη, και διχαστική. Αντιμετωπίζει την κοινωνία ως τσιφλίκι της. Όταν δεν της επιτίθεται”, προσθέτει η ίδια.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε απόπειρα διαχείρισης του φόβου από μια κυβέρνηση που στις αγωνίες των πολιτών απαντά με βία και αυθαιρεσία και με επικοινωνιακή διαχείριση. Αυτή η στρατηγική όμως έχει ημερομηνία λήξεως”, παρατηρεί.

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

Ζούμε μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Τα νοσοκομεία δεν είναι στα όριά τους, τα έχουν υπερβεί προ πολλού και παλεύουν χάρη στην αυταπάρνηση των ανθρώπων του ΕΣΥ, που η κυβέρνηση έχει πλέον ξεχάσει όταν δεν τους κυνηγά με τα γκλομπ.

Η κυβέρνηση επιμένει να ζητά τα ρέστα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση που όμως από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διακρίθηκε στον λαϊκισμό ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατέθεσε συναινετικές προτάσεις. Προτάσεις που πεισματικά αγνόησε η κυβέρνηση.

Πώς να πιστέψουν λοιπόν οι πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει με τον ίδιο πρόχειρο, ανοργάνωτο και αντιφατικό τρόπο στο άνοιγμα της αγοράς, περιφρονώντας ξανά τις προτάσεις, όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της κοινής λογικής;

Ο Υπουργός Ανάπτυξης είναι στη γραμμή Μητσοτάκη. Οι ημέτεροι μπορούν να παραβιάζουν ατιμωρητί τους κανόνες που ισχύουν με περισσή αυστηρότητα μόνο για τους πολίτες – πληβείους.

Ό,τι διορθωτική κίνηση κι αν κάνει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Εκείνη ενός κόμματος για το οποίο τα στοιχειώδη δικαιώματα είναι ακόμη ξένο σώμα.

Σήμερα που η πανδημία θερίζει, σήμερα που ο κόσμος δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, δεν ξέρει αν θα είναι υγιής, αν θα έχει τη δουλειά του, αν θα μπορέσει να ανοίξει το μαγαζί του, παρατηρούμε μια εμμονή της κυβέρνησης με τις δημοσκοπήσεις. Τι νόημα μπορεί να έχουν σε μια περίοδο ανασφάλειας και αβεβαιότητας σαν τη σημερινή;

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιτζή

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων… Ποια η θέση σας;

Ζούμε μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Τα νοσοκομεία δεν είναι στα όριά τους, τα έχουν υπερβεί προ πολλού και παλεύουν χάρη στην αυταπάρνηση των ανθρώπων του ΕΣΥ, που η κυβέρνηση έχει πλέον ξεχάσει όταν δεν τους κυνηγά με τα γκλομπ. Η πανδημία θερίζει και ο κ. Μητσοτάκης, παραγκωνίζοντας την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ανακοινώνει, στο CNN, το άνοιγμα της αγοράς. Καμία ενσυναίσθηση από έναν πρωθυπουργό που μοιάζει από άλλον πλανήτη. Όμως έχει τεράστια ευθύνη γιατί σπατάλησε τον χρόνο που του πρόσφεραν οι πολίτες στην πρώτη φάση, δεν στήριξε το ΕΣΥ, δεν πέταξε εκατομμύρια για ΜΕΘ για να… μην κάνει το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει σε ένα μέτρο, το lockdown, που ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ο Τσίπρας, θεωρεί ότι μόνο του δεν αρκεί. Και επιμένει να ζητά τα ρέστα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση που όμως από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διακρίθηκε στον λαϊκισμό ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατέθεσε συναινετικές προτάσεις. Προτάσεις που πεισματικά αγνόησε η κυβέρνηση. Πώς να πιστέψουν λοιπόν οι πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει με τον ίδιο πρόχειρο, ανοργάνωτο και αντιφατικό τρόπο στο άνοιγμα της αγοράς, περιφρονώντας ξανά τις προτάσεις, όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της κοινής λογικής;

Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca; Θα έπρεπε να έχουν γίνει προσπάθειες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου;

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι διάτρητη. Γεγονός που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όλοι θυμόμαστε τις δεσμεύσεις πριν από τέσσερις μήνες, του υπουργού Υγείας για πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα. Μικρή αξία έχουν έτσι οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν καλώς. Μιλάμε για αντιπαραγωγική κυβέρνηση που αντί να λύνει προβλήματα, τα δημιουργεί. Για την επιτυχία της εμβολιαστικής προσπάθειας χρειάζεται αξιόπιστη ενημέρωση πολιτών, υγειονομικών, κομμάτων, σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, τη στάση των αρμόδιων διεθνών οργανισμών φαρμάκου και την εθνική στρατηγική της χώρας. Όμως η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης είναι, πέρα από αναξιόπιστη, και διχαστική. Αντιμετωπίζει την κοινωνία ως τσιφλίκι της. Όταν δεν της επιτίθεται.

Πολύς λόγος έγινε για τη βάπτιση στην οποία συμμετείχε ο Άδωνις Γεωργιάδης; Ο ίδιος λέει πως είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια…

Ο Υπουργός Ανάπτυξης είναι στη γραμμή Μητσοτάκη. Οι ημέτεροι μπορούν να παραβιάζουν ατιμωρητί τους κανόνες που ισχύουν με περισσή αυστηρότητα μόνο για τους πολίτες – πληβείους. Όπως ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι μπορεί να κάνει βόλτα στην Πάρνηθα, να τρώει με συνοδεία δεκάδων ατόμων στην Ικαρία, έτσι και ο Υπουργός Ανάπτυξης εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι υπεράνω των μέτρων που η ίδια η κυβέρνηση έχει αποφασίσει. Άλλη μια πρόκληση για τους πολίτες που έχουν εγκαταλειφθεί να δίνουν μόνοι τους τον αγώνα κατά της πανδημίας μέσα σε ξέχειλα λεωφορεία και μετρό ή σε χώρους εργασίας όπου η κυβέρνηση δεν κάνει κανέναν έλεγχο για τη διάδοση του ιού.

Η ΝΔ κράτησε αποστάσεις από την ψήφο του Στέλιου Κυμπιρόπουλου για τις αμβλώσεις, ενώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης είπε ότι εκ παραδρομής καταψήφισε την έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική…

Ό,τι διορθωτική κίνηση κι αν κάνει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Εκείνη ενός κόμματος για το οποίο τα στοιχειώδη δικαιώματα είναι ακόμη ξένο σώμα. Ένα κόμμα που επιλέγει να είναι ευρωπαϊκό α λα καρτ, όταν για παράδειγμα πρόκειται για την περικοπή των δημόσιων δαπανών. Ένα κόμμα κατώτερο των περιστάσεων και των σύγχρονων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, που δεν θέλουν υποκριτικές, επικοινωνιακές κινήσεις αλλά ουσία και δέσμευση. Και στα δύο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μείον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις