Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος

Το να “σωθούμε” με το κινεζικό αυταρχικό πρότυπο όπως προσπαθούμε ακόμη, είναι και μάταιο και πολλαπλά επιζήμιο για τις αξίες μας. Όπως εξίσου επιζήμιες ως επιστροφή σε μια νέα βαρβαρότητα αποδείχθηκαν και οι στρατηγικές “ανοσίας της αγέλης” όπου δοκιμάστηκαν και με πανικό αναθεωρήθηκαν.
Το Ισραήλ έκανε το σωστό. Εγγυήθηκε μια λογική, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία με τους πολίτες του να είναι πλέον χωρίς μάσκες, να εργάζονται κανονικά, να ψυχαγωγούνται κανονικά , να ερωτεύονται κανονικά , να ζουν σαν κανονικοί άνθρωποι. Με το Ισραήλ είμαστε πλέον στενοί σύμμαχοι.


Το λιγότερο που θα περίμενα από τον πρωθυπουργό είναι να πάρει τηλέφωνο τον Νετανιάχου και να του ζητήσει βοήθεια όπως κάνει μια χώρα τη δύσκολη στιγμή της, όταν απευθύνεται σε φίλο και σύμμαχο. Αν το έκανε το Ισραήλ, μπορούμε κι εμείς. Αρκεί να μας πουν το “πως”, το “know-how” που λένε και οι αγγλοσάξονες. Όλα τα υπόλοιπα τώρα με τα πράσινα διαβατήρια είναι για γέλια και για κλάματα, όπως όλες οι επινοήσεις της Ε.Ε στη διαχείριση κρίσεων. Είναι στρατηγική… όπου κάτσει η μπίλια.

Πέρυσι που πανηγυρίζαμε το success story ένας πολύ δικός μου άνθρωπος κούναγε ειρωνικά το κεφάλι του και μου υπενθύμιζε πως και το 2008 όταν ξεκινούσε η κρίση στην Αμερική, εδώ ο Αλογοσκούφης πανηγύριζε για τη “θωρακισμένη οικονομία”. Μετά ήρθαν τα greek statistics, τα μνημόνια και έσκασε η κρίση στα μούτρα μας, όπως πουθενά αλλού.
Τώρα φαίνεται πως ξαναζούμε, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο. Ήδη αμφισβητείται με στοιχεία από τους Βρετανούς η περσινή επιτυχία και o δήθεν έξυπνος αλγόριθμος αποδεικνύεται μόνον πονηρός. Ενισχύουμε και διαιωνίζουμε μόνοι μας τα αρνητικά στερεότυπα σε βάρος της χώρας.
Πονηριές δεν αγοράζει κανένας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε πως από το “βαθύ κόκκινο” θα πάμε στο χαρωπό κι ανέμελο πράσινο για να τα ανοίξουμε όλα, μόνο και μόνο επειδή ο Σκέρτσος μοιράζει δωρεάν στοκαρισμένα rapid tests. Η αποτυχημένη εμβολιαστική στρατηγική είναι θέμα ζωής και θανάτου όπως κι αν το δεις.
Ας αφήσουν λοιπόν τα ψευτοπατριωτικά λογύδρια και τις παρελάσεις κι ας ασχοληθούν με το μόνο ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και διαπερνά οριζόντια τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την εθνική ασφάλεια και την αξιοπιστία στην εικόνα της χώρας. Να κόψουν το λαιμό τους να βρουν εμβόλια, πάση θυσία. Κι αν δεν μπορούν, να βγουν να το πουν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις