Τι εστί ιστορική μνήμη για την περιφερειακή αρχή;

Share:

Έκπληκτοι πληροφορούμαστε την απόσυρση χρηματοδότησης (μέσω Ευρ. Προγράμματος) του έργου για την ανάδειξη του Λαζαρέτο σε Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Το έργο παραδόθηκε ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Tactical Tourism – προϋπολογισμού 300.000 €, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ.

Μετά από 18 μήνες αυτοδιοικητικής θητείας, όφειλε η Περιφερειακή Αρχή της κυρίας Κράτσα, να έχει αποκτήσει την επάρκεια να ικανοποιήσει όλες εκείνες τις τεχνικές  προϋποθέσεις που απαιτούσε η υλοποίηση του έργου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η απόσυρση της χρηματοδότησης αποτελεί πολιτική επιλογή είναι η παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβούλιο που μόνον εκείνο ως αρμόδιο όργανο είχε τη δικαιοδοσία αλλαγής της προηγούμενης απόφασης ένταξης του έργου. Αντ’ αυτού, το όργανο παραγκωνίζεται και η Περιφερειακή συμμαχία Κράτσα – Σπύρου – Αλεξάκη αποφασίζει να αποσύρει τη χρηματοδότηση.

Η Περιφερειακή Αρχή όμως δεν παραγκώνισε μόνο το περιφερειακό συμβούλιο. Παράκαμψε και έκλεισε τα μάτια στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, στη μνήμη των εκτελεσθέντων, των εν ζωή απομεινάντων πολιτικών κρατουμένων της περιόδου  1947-1954, καθώς επίσης και των χρόνιων προσπαθειών του Σωματείου «Λαζαρέτο» να προστατεύσει και να αναδείξει το μνημείο.

Πάνω και πέρα όμως από την έκπληξή μας, αισθανόμαστε οργισμένοι.

Το Λαζαρέτο δεν είναι μια πράσινη νησίδα μόνο. Είναι ένας ιερός τόπος, έμφορτος από μνήμες της ιστορίας, που χρήζει προσοχής και κρατικής προστασίας.

Προς πάσα κατεύθυνση λοιπόν οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι το Λαζαρέτο φέρει τριπλή σημασιολογία και το 1992 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας:

α) Αποτελεί μνημείο ιατρικής ιστορίας με τη λειτουργία σε αυτήν του πρώτου Λοιμοκαθαρτηρίου στον επτανησιακό χώρο.

β) Αποτελεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία από τους Ιταλούς στρατοπέδου συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών κατά τα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής της Κέρκυρας (1941- 43).

γ) Αποτελεί μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο χώρο που έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1946-1949).

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης του νησιού μας, κάθε δημοκράτης ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, οφείλει να πληροφορηθεί την πολιτική επιλογή της Περιφερειακής Αρχής περί ακύρωσης της χρηματοδότησης.

Αποτελεί για καθεμία και καθέναν από εμάς, ιστορική υποχρέωση να στρατευτούμε υπέρ της συντήρησης και ανάδειξης αυτού του ιστορικού μνημείου, που ως τέτοιο απαιτούμε να το αντιμετωπίσει και η Περιφερειακή Αρχή του τόπου.

Καλούμε κάθε δημοκρατική φωνή της Κέρκυρας να διεκδικήσει από τις τοπικές αρχές να εκδηλώσουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για το Λαζαρέτο.

Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την ιστορική μνήμη, καθώς αποτελεί έννοια ακριβή και ευαίσθητη, πολύτιμη παρακαταθήκη και κομμάτι της ύπαρξής μας.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Previous Article

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια απο την επανάσταση του 1821

Next Article

Αποδεκτές οι Προτάσεις Στέφανου Γκίκα για Αιγιαλό και Τουριστικά Καταλύματα – Κατατέθηκε Τροπολογία στη Βουλή

Σχετικά Άρθρα