Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα είχαμε διπλάσια κρούσματα καθημερινά

«Με διασωληνωμένους πάνω από 1000-1500 και αντίστοιχους θανάτους»

«Πρέπει να ευχόμαστε να είναι αυτή. Η εκτίμησή μας είναι αυτή προς στιγμήν και προσδοκούμε ότι θα είναι μια αρχή οριζοντίωσης της καμπύλης και εν συνεχεία αργής αλλά τουλάχιστον σημαντικής περιόδου αποκλιμάκωσης που δεν θα βλέπουμε αυξήσεις αλλά θα βλέπουμε μειώσεις».

Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκηςερωτηθείς αν εκτιμά ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση των κρουσμάτων.

Ερωτηθείς αν τα μαθηματικά μοντέλα έχουν δείξει περισσότερα κρούσματα από τα 3.500, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ, αν γίνουν πάνω από 60 χιλιάδες τεστ πιθανότατα θα βρούμε πάνω από 3.000 κρούσματα σήμερα. Τα κρούσματα δίνουν και τον τόνο στην πανδημία διότι ανάλογα με αυτά έχουμε ακριβώς τη δυνατότητα να προβλέψουμε και να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους που είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Θα πρέπει να ανακοπούν τα κρούσματα για να μπορέσουμε να έχουμε μειώσεις στους άλλους δύο δείκτες».

Ερωτηθείς αν η πρόβλεψή του για 40 έως 70 νεκρούς και η άνοδος των διασωληνωμένων στους 750 είναι για τις επόμενες μέρες, ο καθηγητής ανέφερε: «Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το πράγμα, αυτές οι προβλέψεις είναι για τις επόμενες 10-15 μέρες, ελπίζω να είμαστε και εκεί στην κορυφή και να αρχίσουμε μετά την αποκλιμάκωση και στους διασωληνωμένους αλλά αν δεν ανακοπούν τα κρούσματα και αν δεν έχουμε και μια μείωση του κύματος αυτού, μια επιπέδωσή του δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα έχουμε μείωση στις μονάδες. Επομένως είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι χρειάζεται να πέσει οπωσδήποτε το κύμα αυτό όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις».

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι βρεθήκαμε σε αυτή την αυξητική κατάσταση, απάντησε: «Τα πράγματα είναι έτσι διότι οι ιδιότητες του ιού είναι τέτοιες που η έξαρσή του είναι τους χειμερινούς και τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες επομένως την έξαρσή του την περιμέναμε Φλεβάρη και Μάρτη. Δεύτερον είναι ότι γεγονός ότι τα όποια μέτρα πάρθηκαν δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν στην εντέλεια εξαιτίας της κούρασης του κόσμου. Το τρίτο θέμα είναι το θέμα των μεταλλάξεων που μια μεταδοτικότητα 30-40-50% παραπάνω έφερε αυτό το αποτέλεσμα».

«Τα μέτρα παρά ταύτα που πάρθηκαν έχουν επιβραδύνει την εξέλιξη αυτού του κύματος δηλαδή δεν έχουμε την ίδια εκρηκτική αύξηση που είχαμε στο κύμα του Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και αυτό ήταν πολύτιμο γιατί έδωσε τις απαραίτητες ανάσες στο υγειονομικό σύστημα να ανταποκριθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα θα μπορούσαμε άνετα να είμαστε στις 5-6-4 χιλιαδες κρούσματα την ημέρα με διασωληνωμένους πάνω από 1000-1500 και αντίστοιχους θανάτους αλλά η αποδοτικότητα αυτών των μέτρων εξαντλήθηκε και πρέπει να αλλάξουμε τη συνταγή των μέτρων αυτών, να δούμε που δεν αποδίδουν και να τα βελτιώσουμε. Δεν μιλάμε για χαλάρωση, μιλάμε για μέτρα εγρήγορσης περαιτέρω τα οποία βέβαια μπορεί να είναι και λίγο διαφορετικό το μείγμα τους δηλαδή να βγάλουμε τον κόσμο έξω είναι καλός ο καιρός πλέον διότι οι μολύνσεις γίνονται ενδοοικογενειακά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις ανοργάνωτες κοινωνικές επαφές που ο κόσμος κάνει είτε καταστρατηγώντας τα μέτρα είτε γιατί θέλει να ξεσκάσει είτε για οτιδήποτε να τις ανακατευθύνουμε σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερου υγειονομικού ελέγχου, με τη συνεργασία των πολιτών φυσικά.

«Αυτά είναι που πρέπει να διορθώσουμε που σημαίνει ότι θα πρέπει να του αφήσουμε δυνατότητα να πηγαίνει σε εξωτερικούς χώρους και εξοχές για αναψυχή, ενδεχομένως θα πρέπει να αυξήσουμε τα ωράρια των super market και όχι να τα μειώνουμε για να αραιώσουμε τον κόσμο που βρίσκεται εκεί, και τρίτον να εφαρμόσουμε υγειονομικά πρωτόκολλα αυστηρά σε όποια δραστηριότητα ανοίγει», δήλωσε επιπρόθετα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ