Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για την συμμετοχή του στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον κ. Αναστασιάδη λίγο μετά τις 11:30 και αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στις οποίες επικεντρώθηκαν στην κοινή στρατηγική τους έναντι της Τουρκίας ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, που θα γίνει τον Απρίλιο.

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Απόδειξη η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια».

«Είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή αν επιλέξει τον δρόμο της παραβατικότητας, κάτι που απευχόμαστε, θα οδηγήσει σε συνέπειες» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

  • Στη συνάντησή μας επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία των κυβερνήσεών μας
  • Συζητήσαμε για τα ελληνοτουρκικά και την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
  • Στην αυριανή Σύνοδο, οφείλουμε να επιμείνουμε στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης.
  • Η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά πλοία. Στο χέρι της να βεβαιώσει αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης ή πρόκειται για έναν ακόμα παραπλανητικό ελιγμό. Είτε θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή θα έχει συνέπειες
  •  Η στάση της Άγκυρας δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
  • Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, πάντα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για ειλικρινή διάλογο που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες καλής γειτονίας, χωρίς απειλές και προκλήσεις.
  • Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για σύμπτωση θέσεων για τη διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την Εκθεση Μπορέλ. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Αγκυρα ότι αν θέλουν να συμβαδίζουν με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται προϋποθέσεις και αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε:

  • Μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από το 1821. Έναν αγώνα από τον οποίο εμπνέεται η Κύπρος.
  • Επιζητούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση θα διασφαλίσει τα συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου.
  • Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τη Διάσκεψη στη Γενεύη και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος εντός των αρχών της ΕΕ.
  • Δεν θέλουμε να παραγνωρίσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις